Mavi Vatan Yerli ve Milli Sistemlerle Korunacak




Mavi Vatan Yerli ve Milli Sistemlerle Korunacak


Savunma Sanayisinde yerli ve millilik oranı her geçen gün artarken, bu alanda mesafe alan Türkiye, Deniz Kuvvetlerinde de benzer bir süreci yaşıyor, donanmanın ilk istif sınıfı fırkateyni TCG İstanbul, Mavi Vatan’da çok önemli kazanımları da beraberinde getiriyor. Türkiye, hava ve kara unsurlarında olduğu gibi deniz kuvvetlerinde de “yerlilik ve millilik” oranı sürekli yukarı doğru çıkıyor, yabancı sistemler bir bir geri plana atılıyor. Son olarak imzalanan MİLGEM 5 projesi savaş sistemleri sözleşmesi, Türkiye’nin hem geldiği nokta, hem de yakın gelecekteki hedeflerini de doğrudan göstermesi açısından büyük önem taşıyor. 




ASELSAN ile HAVELSAN arasında oluşturulan iş ortaklığı ile ana yüklenici STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ arasında yapılan sözleşme oldukça önemli. Sözleşme kapsamında geminin seyir sistemleri, muhabere sistemleri, radar sistemleri, silah sistemleri, su altı sistemleri, elektronik-harp sistemleri ve elektro- optik sistemlerin tedarikinden ASELSAN sorumlu durumda. Tüm bu sistemler ise 663 milyon 474 bin 642,10 TL karşılığında  atılan imzalar ile milyonlarca doların yabancı silah sistemlerine ve diğer ülkelere gitmesi önlenmiş oluyor. Türkiye MİLGEM projesi kapsamında üç fazlı bir çalışma başlatmış durumda. Bu projenin ilk fazında 4 adet Ada sınıfı korvet üretilmesi amaçlanarak, TCG KINALIADA (F-514) Korvetinin 2019 yılındaki teslimi ile 1’nci faz planlandığı şekilde başarıyla tamamlandı. 




Şimdi başlayan faaliyet ve adımlar ise projenin 2’nci fazına yönelik. Bu fazda 4 adet istif sınıfı fırkateyn üretilerek Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilecek. Türkiye ilk kez fırkateyn sınıfındaki bir savaş gemisi milli imkanlarla geliştirilerek, Türk Deniz Kuvvetlerinin hizmetine sunulacak. 1’inci fazda üretilen korvetlerle, 2’inci fazda üretilen fırkateynler arasındaki fark, Ada sınıfı korvetler 8 adet gemi savar füzesi taşıyabiliyorken, 2’nci fazda üretilecek istif sınıfı fırkateynlerde bu sayı 16 olacak. Ada sınıfı korvetlerden farklı olarak dikey atım sistemine de sahip olacak, İstif sınıfı fırkateynlerde kullanılacak olan dikey atım sistemleri, yerli ve milli imkanlarla geliştirilecek. Yerli ve milli atış sistemlerinin kullanılması durumunda, mühimmat da tamamen yerli olarak tercih edilecek.



ASELSAN tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen, yakın hava savunma için Gökdeniz Sistemini istif fırkateynlerinde de görebiliriz. Gökdeniz’in testleri önemli ölçüde tamamlanmışken, mevcut koşulları dikkate alındığında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının onay vermesi halinde bu sistem de kullanılacak gibi görünüyor. MİLGEM projesinin ilk 2 gemisinde kullanılan sistemlerle, daha sonraki gemiler arasında kullanılan sistemler arasında önemli farklılıklar göze çarpıyor. İlk dönemlerde mecburen diğer ülkelerin bazı sistem ve alt ekipmanlarını kullanan Türkiye, suya indirilen her yeni gemide yerlilik ve millilik oranını üstüne koyarak başarılı bir şekilde artırıyor. Deniz Kuvvetleri, MİLGEM projesi kapsamında modern ve güçlü gemilerle kendini her geçen gün daha da geliştirirken, art arda suya indirilen gemilerle Türkiye’nin muharip gemi filosunun yaş ortalaması da düşüyor. 


Kaynak: TRT Haber/ Sertaç Aksan               
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »