DENGELİ BESLENME NEDİR?

 Yazar: Hamza Aslan    



  
Dengeli beslenme insan sağlığı için en önemli  kuraldır. Beslenmeyi çoğu insan yanlış anladığından ne bulursa mevcut yiyecek ile açlık duygusunu bastırmaya çalışır. Doğrusu beslenme’yi tarif edersek vücudumuz için ihtiyaç olan gerekli besinleri doğru ve uygun zamanda yeteri kadarını almaktır. Bu şekilde yaşam kalitesi yükselmiş olacaktır. Bilinçli davranışın neticesinde tabi ki sağlıkta korunmuş olacağından kazanan insan olacaktır.

 DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ

Beslenme ile ilgili bilgi vermeye devam edelim. Vücudumuz için gerekli besin ögeleri alınamadığında bunun adı  ‘’ yetersiz  beslenme  ’’ dir. İnsanın sağlıklı bir hayat sümesi, çocuk gelişimi, büyümesi için 50’ye yakın besin ögesine ihtiyaç bulunmaktadır .
Dengeli beslenme dediğimizde anlamamız gereken 50 çeşit besin ögesinden ihtiyaç olan kadarını almak önemlidir. Buradaki en önemli nokta fazlası değil yeteri kadar besin almak olmalıdır. Kısaca besinlerden bahsedecek olursak; temel  besinleri et, süt, yumurta, sebzeler, meyveler olarak sıralayabiliriz.Bu besinleri uygun miktarda almayıp az yada çok alırsak sağlımız bozulur.Gereğinden fazla alırsak  vücutta yağ olarak depolanır. Obezite dediğimiz çağın hastalığı fazla yağlanma tek tip  beslenmeden kaynaklanır.  Bunun adınada ‘’ dengesiz beslenme ‘’ denir. Halkımızın, insanımızın bilinçlenmesi burada önem kazanmaktadır.

DENGELİ BESLENMENİN SONUCU;

. Dengeli beslenmeyi hayatımızın bir parçası yaptığımızda ne olur? Sürekli hastalıkla boğuşmaktan kurtuluruz. Hareketli ve esnek bir vücuda sahip oluruz. Dengeli beslenmenin etkilerini sadece kas ve iskelet grubunda değil, beyin ve zihinsel gelişimde faydalarını görmek mümkün olacaktır. Başka özellikler eklemek gerekirse kuvvetli, muntazam bir cilt, boy vücut olarak normal gelişimini tamamlamış bir insan görülecektir.

.    Genel olarak dengesiz beslenmenin sonuçlarına baktığımızda fiziki görüntü her şeyi anlatmak için yeterli olacaktır. Fiziki görüntüde kişi çok zayıf veya şişman ve obezite bir görüntüye sahip olması kaçınılmazdır. Dengesiz beslemenin diğer zararı insanın hareketlerdeki ağırlık ve isteksizlik hemen fark edilecektir. Sürekli hastalık, baş ağrısı gibi şikayetleri devamlı olacaktır. Dengesiz beslenme insanın yaşam kalitesini de düşüreceğinden hastalıkları sıkıntılar insanın kabusu olacaktır. Hayatı dosdoğru, hayatın tadını çıkararak yaşamak varken kendinize eziyet etmeyin. Biraz yeme içmenize dikkat ederek yeni bir yaşam çizgisi oluşturmak elbette elimizde, hayatı tadında yaşayın.

Yukarıdaki örneklerden anlaşıldığı gibi dengeli beslenme demek  eşittir. SAĞLIK diyoruz

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »