SPORUN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ



Spor yapan insanların, sporun onlara mutluluk verdiğini söylemeleri bir tesadüf değildir. Yapılan araştırmalar göstermiştir. Spor yapanlarda vücudun salgıladığı özel hormonlar sayesinde aldıkları haz onlara mutluluk vermektedir. Sporu sağlık için veya hobi olarak yapan insanlar aslında kendilerini umursadıklarını, kendilerine olan saygılarını göstermektedirler. Sporun insana diğer bir etkisi sosyalleşmektir diyebiliriz. Çünkü toplu veya bireysel spor yaparken etkileşim, iletişim ve işbirliğini geliştirmektedir.

Hiperaktif Çocuklar ve Spor

Hiperaktiflik çocuklarımız için bir hastalık, tıptaki karşılığı dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğudur. Hiperaktif  olan çocuklarımız malum olduğu şekilde yerinde duramamakta, sürekli hareket etmek ister. Doktorlarımız bu durumda olan çocukları spora yönlendirmektedir. Amaç fazla enerjiyi  spor aktiviteleri ile harcamaktır.

Depresyonun temel kaynağı nedir?

Çağımızın hastalığı depresyondur. Depresyonun temel kaynağı da strestir.  2005 yılında dünya sağlık örgütü sporu ruh sağlığını koruyucu önlemler arasına almıştır. Koruyucu önlemler arasına alma nedeni yukarıda bahsettiğimiz spor yaparken salgılanan özel hormonlardır.  Özel hormonları endorfin, melatonin, dopamin olarak sıralayalım. Düzenli spor yapanlarda bu hormonlar düzenli olarak salgılanacağından, sporun karşılığı mutluluk demektir. Bu hormonlar mutluluk hormonlarıdır.  Aslında spor yapan  doğal antidepresanıda almış olmaktadır.

Sporun Alzheimere Yakalanma Riskini Azalttığını Biliyor musunuz?

Dünyanın tanınmış üniversitelerinde yapılan araştırmalarda, düzenli yapılan sporun Alzheimere yakalanma riskini azalttığını göstermiştir. Aynı zamanda spor sayesinde depresyona bağlı belirtilerin azaldığı, stresin minimuma indiği ortaya konulmuştur. Sporun iş yaşamı üzerine yapılan araştırmalarda, spor yapanların iş hayatında verimliliğin arttığı, iş yaşamından kaynaklanan strese iyi geldiği ispatlanmıştır. Spor beyine giden oksijen miktarını artırır. Oksijenin artması hafızayı kuvvetlendirir. Spor sayesinde nabız hızlanır. Kan kılcal damarlara kadar oksijeni  götürür. Yani sonuç olarak spor zindelik de getirir.

Sporun İnsan Sağlığına Etkileri

Sporun insan sağlığı üzerine etkilerine devam edecek olursak,  günlük yapılan düzenli spor fiziksel görünüşünüzü düzeltirken kas ve iskelet yapınızı kuvvetlendirir. Kas ve iskelet yapısının kuvvetli olması eklem sağlığınızın ve bel sağlığınız açısından faydasını göreceksiniz. Bel fıtığı ve boyun fıtığının kas zayıflığından kaynaklandığını hatırlatalım. Sporun insan sağlığına etkilerini, belirtecek olursak daha bir sürü faydalarını sayabiliriz. Düzenli spor yapanlar  ara verdiğinde,  fiziksel ve ruhsal olarak gerginliklerin stresin biriktiğini görecektir. 

Kısaca söylemek gerekirse spor esnasında vücudun salgıladığı mutluluk hormonu stresi atmaya yaradığını hatırlarsak, spor yapamayan insan için atılamayan olumsuz enerji, psikolojik olarak depresyona  ve strese sebep olmaktadır. Bu sebepledir ki; her insan halk tabiriyle kendi çapında spor yapmalıdır. Alışkanlıklarınızı değiştirin, bu kadar faydası olan sporu mutlaka düzenli olarak hayatınıza dahil edin. Spor yapamıyorsanız günlük kırk beş dakika veya bir saat yürüyüş ve egzersiz yapınız.  Spor demek; sağlık ve mutluluktur.        
         
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »