Ailede Huzur ve Mutluluk

    Yazar: Hamza Aslan




Evlilikte, aile hayatında, hatta dünya üzerinde dört dörtlük kusursuz erkek de kadın da bulamazsınız. Mutlaka her insanın bir kusuru, eksik bir yönü vardır. Bir insan kusursuz, hatasız dört dörtlük arkadaş ararsa öyle arkadaş bulamaz. Aile hayatında bu geçerlidir. Yani Kusursuz eş ararsanız bulamazsınız. Bir hakikat var ki kadın zayıf ve nazik yapıdadır. Dinini bilen bir Müslüman bunun böyle olduğunu bilir. Müslüman önce kendisi güzel huylu olmaya gayret etmeli ki, hanımı da güzel huylu olsun. 

Buradan şunu çıkarıyoruz ki güzel dinimizin emir ve yasaklarına uyan, hanımı ile iyi geçinir. Bir Müslüman evine gelince hanımına selam vererek, halini hatırını sormalı, güler yüzlü olmalı, keder ve sevincine de ortak olmalıdır. Hadis-i şerifte buyruluyor ki “ Kadınlarınıza eziyet etmeyin! Onlar, Allahütealanın sizlere emanetidir. Onlara yumuşak olun, iyilik edin!” (Müslim) Güzel dinimiz erkeğin eşine karşı merhametli olmayı emrediyor.

 Bir başka hadis-i şerifte  “ İmanı en kuvvetli kişi, ahlakı en güzel ve hanımına en yumuşak olandır. ” (Tirmizi) Dinimizin güzel ahlaka verdiği önemi görüyoruz. Yani güzel ahlaklı olabilen bir insan iki cihanda da huzur bulur. Bazen insanlar derki “ bir hatam kusurum varsa söyle düzelteyim“ der. Gerçek öyle değildir. İnsan tenkit edilmekten, eleştirilmekten hoşlanmaz. Bir aile içinde eleştiri, münakaşa, tenkit o yuvanın yıkılmasına ve huzursuzluğa sebep olur. Hiç kimse tenkitten, eleştirilmekten hoşlanmaz. Çünkü herkes takdir edilmeyi bekler. Bir kadın içinde en büyük mutluluk, eşi tarafından takdir edilmesidir. Bu kadınlar için çok önemlidir. Belki basit gibi görünen bu duruma kadınlar dikkat eder. Evlenme yıl dönümleri, doğum günleri, mübarek gecelerde, küçük bir hediye almayı ihmal etmemeliler.

Kimse kusursuz eş aramasın. Ailemize karşı takdir edici, hoş görülü, güler yüzlü olanın evinde huzur olur.Güler yüzlü olanın, tebessüm etmenin önemi ortadadır. Büyüklerin buyurduğu gibi “ Tebessüm ateşinde erimeyen maden bulunmaz.”  Kalplerin, gönüllerin fethi gülümsemekten geçer. Tebessümü hayatımızın bir parçası yapalım.Çünkü tebessüm bedava,alanı mutlu eder.ve vereni üzmez. Şunu diyebiriz ki: Huzurun anahtarı tebessümdür. Bir ailede huzur ve mutluluk için eşimizde kusur aramamalıyız. Eşimize iyi davranmalıyız. 

Peygamber efendimiz hadis-i şerifte “Mümin, hanımına uzattığı lokmadan bile sevap kazanır.”  Buyurduğu gibi Saliha hanım müminler için saadettir, cennet nimetlerindendir. Hanımlar Allahütealanın emanetidir. Hiç insan böyle bir hanımı incitir mi?


  
Peygamber efendimiz akrabasına, eshabına, ve hizmetçilerine tevazu ile iyi davranırdı. Ev içinde çok yumuşak ve güler yüzlü idi. Mümin de herkese karşı güler yüzlü ve tatlı dilli olmalıdır. Sertlik kaybettirir. Peygamber efendimiz bir başka hadis-i şeriflerinde “ Yumuşak davran! Sertlikten sakın! Yumuşaklık insanı süsler, çirkinliği giderir.” (Müslim) Akıllı insan üç günlük dünyada incir çekirdeğini doldurmayacak sebeplerle ailesini, çoluk, çocuğunu üzer mi? Güzel ahlaklı olan iki cihanda huzur bulur. Yüzünüzde tebessüm eksik olmasın.  
 
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »