MERHAMET MEDENİYETİNİN SİMGELERİ: KUŞ EVLERİ

Yazar: Hamza Aslan


MERHAMET MEDENİYETİNİN SİMGELERİ: KUŞ EVLERİ


Osmanlıların merhameti meşhurdur. Yüce dinimizden kaynağını aldıkları merhametten dolayı bir yerde Osmanlı medeniyetine, Merhamet medeniyeti de diyoruz. Atalarımız merhametlerinden dolayı sokak köpeklerinin yiyecek bulması, kanadı kırık leyleklerin tedavisi, sıcak günlerde kuşların su içmesi hatta dağdaki aç kalan vahşi hayvanlara et verilmesini düşünerek vakıflar kurmuşlardır. Tamda burada mimaride cami, ev, konak, köşk yaparken güneş alan kısımlara merhamet medeniyetinin simgeleri: kuşevleri yapmışlardır. Çeşmelerin kenarlarında yalaklara, mezar başlarına sırf kuşlar su içsin diye küçük tekneler yapmışlardır.

Gurabahane-i Laklakan

Gurabahane-i laklakan’ın ne olduğunu yeni nesil bilmeyecektir. Leylek hastanesi demektir. Günümüzde hala ayakta olan, yıkılmadan duran leylek hastanesi Bursa’dadır. Kanadı kırık leylekleri tedavisi için yapılmıştır. Osmanlılarda kuş sevgisi meşhur olduğundan, çoğu evde kuş beslenir. Çocukların onlarla arkadaşlık yapmaları sağlanırdı. Kuşlar, leylekler, kırlangıçlar evlerin üzerine, bacasına yuva yaparlardı. Kuşları kimse rahatsız etmezdi. Osmanlı cami mimarisinde tasarım yapılırken kuş evlerinin ayrı bir yeri vardır. Kuş evlerinin faydası duvarların kirlenmesi, asit sebebiyle gelecek zararlar önlenmekte idi. Kuş evlerinin asıl yapılma amacı, kuşların orada yaşaması sebebiyle yapanın sevap kazanacak olmasıdır.

Kuş evleri sadece camiler için değil, han, kütüphane, medrese, su kemeri gibi birçok bina yapılırken mutlaka düşünülür. Bu sayede çocuklara, gençlere kuş sevgisi ve hayvanlara merhametli olunacağı öğretilmekteydi.

Kuş Evlerinin Estetiği

Yapılan kuş evleri binanın üzerinde sırıtmaz, aksine öyle zarif yapılmıştır ki, binaya ayrı bir hava vermektedir. Yapılan kuş evleri günümüze kadar intikal etmiştir. Örnek olarak İstanbul Eminönü’ndeki Yeni camide, Üsküdar’da Yeni Valide Camii’nin üç cephesinde bulunmaktadır. İstanbul ve Anadolu’da birçok evlerin duvarlarında kuş evi vardır. Bazıları ev yapılırken düşünülmüş, ya da sonradan eklenmiştir. Estetiğe çok önem verildiğinden, birkaç katlı gözlü olanların yanında cami veya saray şeklinde inşa edilen kuş evlerine rastlanır. Kuş evlerinin yapılışı incelendiğinde iki türlü teknik uygulandığını görüyoruz. Birinci teknikte direk duvara oyularak yapılırdı. İkincisinde duvara direk monte edilir. Kapı ve pencere detaylarına dikkat edilerek, çatı, kubbe ile de son rütuş verilerek taçlandırılır.  


Kuş Evlerinin en güzel örnekleri

Sultan III Selim zamanında yapılan bütün eserlerde Kuş evleri unutulmamıştır. Kuş evlerinin en örneklerine lalelideki Ragıp Paşa Kütüphanesindeki kuş evinde rastlamak mümkündür. İşçilik ve duvar içine oyulmuş odaları ile en güzel örneklerdendir. İstanbul’da Eyüp’teki Şah Sultan Mektebinin önündeki sebilde yapılmış olan kuş evi iki katlı köşk şeklinde muhteşemdir. İstanbul’da yine güzel bir örnek Darphane’nin iç avlusundaki kuş evi şato şeklinde farklı yapılmıştır.

İstanbul Eminönü’nde deniz cephesinde yer alan kuş evlerine esnaf her sabah işe başlamadan yem atıp öyle başlarlarmış.  Sevgili peygamberimiz “ Her canlı hayvana yapılan iyilikte sevap vardır” (Buhari) diye buyurmuşlardır. Kanuni Sultan Süleyman Han ile zamanın Şeyh’ül İslamı Zenbilli Ali Efendi ile arasında geçen karınca mevzu meşhurdur. Meyve ağaçlarını karınca sarması üzerine durumu bir beyitle iletir:

Ağaçları sarsa eğer karınca

Zarar var mı karıncayı kırınca

Aynı şekilde Zenbilli Ali Efendi Padişaha cevap verir:

Yarın hakkın divanına varınca

Süleyman’dan alır hakkın karınca

Burada Kanuni Sultan Süleyman Han ile Şeyh’ül İslam Zenbilli Ali Efendi arasında geçen bu olayda bile ecdadımızın merhameti görülmektedir. Kuş evlerinin yapılmasında bile hayvan hakkına riayet vardır. Peygamber efendimiz “Merhamet et ki, merhamet olunasın” (Şira) “Yalnız insanlara değil, bütün mahlukata merhametli olmak gerekir” (Taberani) Hadis-i şeriflerin mucibince Osmanlı medeniyeti, merhamet medeniyeti demektir. Simgesi de kuşevleridir         
      

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »