E TİCARET DEVİ AMAZON MARTTA TÜRKİYEDE

Yazar: İbrahim Öztürk






Bloomberg HT TV Haber koordinatörü Ali Çağatay’ın  “Amazon Türkiye pazarı için 2018’in Temmuz ayında geliyor” tweetiyle daha önce gündeme oturmuştu. E- Ticaret olarak online alış veriş platformu olarak dünyaca ünlü olan ücretsiz kargo hizmeti gibi bir sürü avantajları sunan Amazon, zaten Temmuz ayında gireceği Türkiye pazarına giriş takvimini öne çekmiş gözüküyor.

Piyasa ısınıyor 

Amazon'un Türkiye pazarına Mart sonu girmesinin önemi piyasa fiyatları altında sunacağı, e- ticaretten parekende, sektörüne kadar bütün alanlarda piyasa ısınacak. Türkiye'nin önemli e - ticaret şirketlerinden Gittigidiyor’u eBay'ın  satın almasın dan sonra Temmuz beklenmeden giriş startının verilmesinin etkili olduğu tahmin ediliyor. Amazon Europe Core Sari’ye bağlı çalışan Turkey services konu ile ilgili çalışmalara başlamış durumda, sektör temsilcileri ile yapılan görüşmelerde Türkiye'de e ticaret platformundaki şirketlerin komisyon ücretlerinin yüzde 15 olması üzerine alınacak komisyon ücretinin biraz düşük olması için yüzde 10 olabileceği konuşuluyor.

Amazon daha önce girdiği ülkelerde, genelde o ülkenin en büyük e - ticaret şirketini satın alarak girme geleneği Türkiye için geçerli olmamaktadır. Türkiye’de gelen haberlere göre amazon.com.tr adıyla faaliyet göstereceği belirtilmektedir.Mart sonu başlayacak olan belirli ürünlerle test satışları ilerleyen zamanda ürün yelpazesinin genişleyeceği konuşuluyor.

Kendi kargo şirketini kuruyor

Amazonun kargo hizmetlerinde sağladığı ücretsiz hizmet ve uygun fiyat aralığı e- ticaret firmaları arasında onu bir adım öne çıkarmaktadır. Türkiye pazarı için kuracağı kargo şirketinin adının Shipping with Amazon ile kargo şirketleri arasında da rekabete sebep olacağı söylenmektedir.

Amazon’un Türkiye pazarına girmesi bu alanda faaliyet gösteren şirketler arasında şimdiden rekabet yaşanacağını, sert rüzgarlar eseceğini göstermektedir. Bu alanda faaliyet gösteren şirketler ürün yelpazesini genişletmeye, tedbirler almaya başladığı konuşuluyor. Amazon Türkiye pazarına girmeden önce Türk tüketiciler kullanıcı olarak az olmadığından, uygulanmakta olan fiyatlardaki gümrük sınırı, bu konuda yaşanan şikayetler Amazon’un Türkiye pazarına girmesine neden olmuştur.

Türkiye açısından önemi

Amazon’un Türkiye pazarına girmesinin ülkemiz adına sağlayacağı istihdam çok önemlidir. Daha önce verilen bilgiler ışığında hazırlanacak sitenin Türkçe içerikli olması, müşteri hizmetlerinde çalışacakların Türkçe konuşacak operatörler olması, kurulacak kargo şirketinde çalışacakları düşünürsek önemli bir istihdam sağlaması açısından Amazonun Türkiye'ye girmesine olumlu yönde bakılmasına sebep olmaktadır. 

Başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek Twitter hesabından Amazonun Türkiye pazarına girmesinin olumlu yönde etki yapacağını ve Kobiler için de yeni bir platform olacağını belirtmişti. Önemli olan ülkemiz adına sağlanacak istihdam, gümrük sebebiyle bu platformu kullanan Türk müşteriler için sıkıntıların bitmesi ve uygun fiyat, hizmetler sayesinde piyasada yaşanacak rekabetin müşterilere iyi yönde yansıması olacaktır. Yani anladığımız e-ticaret devi Amazon martta Türkiyede olması bu verilere göre bekleniyor                   



Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »