Türkiyenin Eli Tika Projeleri Sevakin Adasında

Yazar: Hamza Aslan



Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Sudan ziyareti sırasında ismini duyduğumuz sevakin adası, sudan’ın kuzey doğusunda Kızıl deniz kıyısında bir liman kentidir. Bir zamanlar Osmanlı toprağı olan sevakin adası, bölgenin en önemli limanıydı. Hicaz’ın güvenliği denizden gelecek tehlikeye karşı buradan sağlanmaktaydı. TİKA adadaki Hanefi ve şafii camilerinin restorasyonunu yapmış olsa bile adanın harabe halini gören Cumhurbaşkanımız çok üzülmüştür.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “ Sevakin adasını bu halde görmek bizleri çok üzdü. Yer ile yeksan etmişler. Kim yapmış? Batı, Batının karekterinde bu var. Bugün Sayın Cumhurbaşkanına özellikle rica ettim. ‘Bu adayı bize tahsis etseniz de bu adayı tamamıyla şöyle bir restore etsek ve adayı tekrar şanına layık bir hale getirsek. Sudan bununla iftihar eder. Hatta turizmde yeni bir adım atarız. Nedir o yeni adım? İnşallah umre seyahatlerinde bile, tarih böyleydi, buraya gelip Cidde’ye gidilirdi. Tekrar bu yollar inşa edilir, ihya ederiz. Bu olur mu? Bunu hep beraber yapar mıyız? Yaparız. Değerli kardeşim Ömer Beşir ‘tamam’ dedi. Burayı İhya etmek ne demek biliyor musunuz? Burayı yerle bir edenlere şu cevabı vermiş olacağız. Sizin buraları yerle bir etmeniz bizim sakalımızı tıraş etmeye benzer. Şimdi biz burayı öyle bir inşa ve ihya edeceğiz ki kesilen sakal çok daha gür biter, siz bunu göreceksiniz. Gerisi var gerisini söylemiyorum.” Cumhurbaşkanımız ecdat yadigarı eserler olan 1517de Yavuz sultan Selim han zamanın Mısır seferi sırasında fethedilen ve İngilizlerin Mısırı işgaline kadar bizim olan bu adaya sahip çıkmıştır. Ecdat yadigarı eserler için Cumhurbaşkanı Erdoğan “ Unutmayınız ki gitmediğiniz yer sizin değildir” sözleri ne kadar yerinde olduğu görülmektedir.

Bir zamanlar bulunduğu konumuyla hac kafilelerinin mutlaka konakladığı bu güzide adada kırk bin sudanlı yaşamaktaydı. Şu an ekonomi ve alt yapının yok denecek kadar az olan ada da geçim kaynağı balıkçılıktır. Ada nüfusu eski günlerini aramakta çünkü sürekli göç vermektedir. Bir zamanlar Sudan sahillerine zenginlik veren Sevakin adası Cumhurbaşkanımızın sayesinde yine o eski görkemli günlerine kavuşacaktır. Ecdat yadigarına sahip çıkılmış olacaktır.

Türkiye’nin eli TİKA (Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı) Sevakin adasında restorasyon için ilk çalışmalara başlamış bulunmaktadır. Sevakin adasına 30 uzman ile çıkarma yapan TİKA zemin sondajı, etüt, harita, mimar ve restorasyon faaliyetlerine başlamıştır. Restorasyon yapılırken ada tarihi ve kültürel geçmişine aslına uygun olarak yapılacağı belirtilmiştir.

Sevakin adasında bulunan Osmanlı dönemine ait olan Hanefi ve Şafii camileri ile gümrük binası 2011 de başlayan çalışmalar neticesinde restorasyonunu tamamlamıştır. Türkiye’nin eli TİKA projeleri Sevakin adasında ilk defa bulunmuyor. Sevakin adasında yapılacak çalışmalar, yaptığı projelerle güzel işler çıkaran TİKA için zor olmayacaktır.

Türkiye’nin eli TİKA projeleri Sevakin adasında yapacağı restorasyon ile Sudan ve Türkiye’nin ortak projeleriyle bu ada kültür ve turizm merkezi haline gelerek, Osmanlı dönemindeki görkemli günlerine kavuşmuş olacaktır. Bu saye de  Sevakin adasındaki ecdat yadigarları eserlerimiz Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi “TİKA çalışanları bulundukları ülkelerdeki çağdaş alperenlerdir” sözü mucibince tekrar bizim olacaktır. Büyük ülkelerin yapması gerektiği gibi kültür ve eserlerimize sahip çıkmak zorundayız. Bunu da Türkiye’nin eli TİKA projeleri ile yapmaktayız.     

                       
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »

1 yorum:

yorum
Unknown
admin
21 Şubat 2018 23:25 ×

Allah devletimize güç ve kuvvet versin. C.başkanımıza uzun ve hayırlıömürler ihsan eylesin. İslâm âleminde birlik, beraberlik ve kardeşlik hasıl olsun. İslâm idaresi dünyaya hakim olsun İNŞALLAH.

Unknown
Cevapla
avatar