İNTERNET BAĞIMLILIĞI VE BİLGİSAYAR OYUNLARININ BEYİNE ETKİLERİ



Günümüzde bir bakıyoruz ki küçücük çocukların ellerinde teknolojik cihazlar yani tablet, akıllı telefonlar, ailelerinde biraz işine geldiğinden bir kenarda sessizce oynamasının tehlikesini bilseler bırakırlar mı? Sonrasında çizgi film seyredip oyun v.s derken bu cihazları bırakamadığını görüyoruz. Ülkemizde 50’li yaşın üzerindeki nesil bilgisayarla geç tanıştı. Acaba bu orta yaş nesil için geç tanışmak şanssızlık mı?

Anne ve babalar mevcut olan tehlikeyi bilseler kesinlikle yapmayacakları, farkında olmadan, çocukların ellerine hiç çekinmeden tableti, telefonu verebiliyorlar. Zihinsel  gelişim için gerekli oyunları oynaması gerekirken; bunlar yap-boz, lego oyunları, diğer oyunlar yerine bilgisayar oyunları ile tanışıyorlar. Anne, babalar tehlikenin boyutunu bilseler çocuklarını başka etkinliklere yönlendireceklerdir. Bilgisayar oyunları çocukların psikolojik yapısını da etkiler. Şiddet eğilimi, zamanla bilinç altına bir eylem olarak yerleşmektedir. Bilgisayar bağımlılığına sebep olan, diğer bir uygulama online oyunlar, bu oyunları oynayan gençler farkına bile varmadan,  internet bağımlılığının içinde kendilerini bulmaktalar. Teknolojik cihazlar yani bilgisayar, tablet, akıllı telefon derken teknolojik cihazlar gençlerimizin sağlığını bozmaktadır.



Teknolojik cihazlar ister, istemez çalışma prensibinden dolayı yaydığı elektro manyetik dalgalar, kullanılan radyo frekans dalgaları, yüksek frekans insan sağlığını tehdit etmektedir. En çok insanda zarar gören organımız beyindir.Telsiz dalgaları, baz istasyonları, yüksek gerilim hatlarının oluşturduğu bu kirlilik insan sağlığını tehdit etmektedir. Çağımızın hastalığı olan baş ağrısı, beyin yorgunluğu, dikkat eksikliği ve ayrıca son zamanlarda Alzheimer  hastalığının artış nedeni ne yazık ki, elektro manyetik kirliliktir.

Dikkat Eksikliği Ve Başarısızlık

Bilgisayar oyunlarında çok zaman geçiren gençlerde, çocuklarda dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü, algılama problemleri görülmektedir. Çünkü tüm bilgisayar oyunlarında hızlı akan kareler karşısında oyuncunun  hızlı düşünmesi ve hızlı hareket etmesi gerekmektedir. Oyunun normal akışı içerisinde mecburen belli bir süre sonra oyundaki hızlı hareket etmeye alışan beyin detayları kaçırmaya başlar.  Burada bilgisayarda hızlı oyun, hızlı karar verme derken buna alışan beyin gerçek hayatta detayları kaçırmaya başlar. Unutmayın akademik başarı, iş hayatındaki başarı detaylarda gizlidir. Beraberinde  dikkat eksikliği ve başarısızlık gelmektedir. Bilgisayar bağımlılığı nasıl olur? Bağımlılığın kararı nasıl verilir? En önemli hususun oyun ve bilgisayar başında geçen zamanın uzun olmasına baktığımızda bu yargıya varmak zor olmasa gerek. Bilgisayar bağımlılığı veya internet bağımlılığı olanlara sorsanız bağımlılığı kabul etmezler. Ancak yapılan anketler yalan söylemez. Deneklerin yanıtı ilginçtir;  internet, bilgisayar, sosyal medya olmayan bir hayatı düşünemiyorum sonucu çıkmıştır. Bilgisayar ve internet bağımlılarının oyunda geçirdikleri uzun saatlerin sebep olduğu hasar, bağımlıların beyinlerinde fizyolojik hasarlar meydana gelmektedir. Bağımlılar, bağımlı olduklarını kabul etmeseler de, bunun insan sağlığına yansımaları: sosyal kişilik bozukluğu, baş ağrısı,dikkat eksikliği , göz yaşı kuruluğu ilk aklımıza gelen rahatsızlıklardır.

3 Ay Uzak Kalmak Önemli

Bilgisayar ve internet bağımlılığı dünya sağlık örgütü tarafından da artık kabul edilmiş bir hastalık olarak ilaç tedavisinde psikolojik rahatsızlığı olanlarda kullanılan antidepresan ilaçların iyi gelmediği gözlemlenmiştir. Uzmanlar bu konuda fizyolojik yapısı bozulan beynin tedavisi için en az üç ay bilgisayar oyunlarından uzak kalmak gerektiğini söylemektedirler. Üç ay uzak kalan bilgisayar bağımlılığından kurtulabilir. Uzak kalmak spor, tiyatro gibi etkinliklerle sağlanacaktır. Spor sırasında vücudun salgıladığı mutluluk hormonu antidepresan ilaçlardan daha faydalı olduğu görülmüştür.




Öğrenciler başarılı olmak istiyorlarsa, bilgisayar ve oyun bağımlısı olmamaları gerekiyor. Bağımlılığın sonucu baş ağrısı, dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü, akademik başarısızlık, iletişim bozukluğu v.s sayabileceğimiz rahatsızlıkların çözümü bilgisayar ve oyunların esiri olmuyoruz.gerektiği kadar kullanmalıyız.Son sözümüz bilgisayar bağımlılığına hayır!!!


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »