Fitness Uygulaması Strava ABD Askeri Üslerinin Yerini mi Gösteriyor?





Fitness çoğu insan için hayatının bir parçası olmuştur. Teknolojinin nimetlerinden faydalanmak adına bazı uygulamalar kullanılmaktadır. Bu uygulamalardan biriside fitness stravada yapılan egzersizlerin kaydedilmesi ve kaydedilen uygulamaların, tüm etkinliklerin paylaşılması belki de farkında olmadan birçok ülkenin askeri üslerinin ortaya çıkması sağlandı.

Fitness uygulaması Strava ABD Askeri üslerinin yerini mi gösteriyor? Sorusunu çağrıştırmaktadır. Bu durum ABD’yi de endişelendirdi. GPS özelliğinden dolayı koşu güzergahları, kamuya açık ısı haritası Suriye ve Irak gibi savaş bölgeleri dahil bir çok yerdeki gizli askeri üstleri deşifre etmiştir.

İlk bakışta hacker saldırısı gibi veya bilgi sızıntısı olarak gözüken bu durumun öyle olmadığı, aksine iki yıldan fazla zamandır Strava’yı kullanan milyonlarca kişinin aktiviteleri ve konumlarının gösteren şirketin ısı haritasından kaynaklandığı görülmektedir.

Küresel Isı Haritası

Strava fitness uygulamasın ısı haritasına internet üzerinden kolayca ve ücretsiz erişilmesi 2015-2017 yılları arasında nerelerde kullanıldığını göstermesi ve bilgilerin ulaşım yerinin uydu olması doğruluğunu göstermektedir. Harita 2017’nin kasım ayında güncellenerek yayınlanmıştır. Bu haritaya kayıtlı 3 trilyona yakın GPS bilgisi olduğu görülmektedir. Uygulamanın kullanım amaçlarından biriside popüler koşu alanlarını tespit etmek olduğundan, ısı haritasının yayınlanmasından sonra durumu ilk fark eden askeri analist Nathan Ruser olmuştur. Bu durum fark edildikten sonra yapılan detaylı inceleme sonucunda askeri personellerin bilgilerinin açığa çıktığı belirtildi.

Askeri analist Nathan Ruser’in yaptığı açıklamada” Harita operasyonlarımızın emniyeti açısından güvenli bir ortam oluşturmuyor. Hatta bu haritada ABD askeri üsleri açıkça ortadadır.” Şeklinde açıkladı. Afganistan, suriye, ırak, Cibuti başta olmak üzere hatta gizli olan bazı üslerde de uygulamanın kullanıldığı görülmektedir. Harita dikkatli şekilde incelendiğinde bazı bölgeler ısı haritası olduğu için yoğunluk bazı bölgelerde karanlık olduğu gözlenmektedir.

Haritadan örnek bölgeler

Haritadan Afganistandaki ABD askeri operasyon üsleri, Somalinin başkenti Mogadishu’da bulunan CIA üssünün, Afrika’nın Sahel bölgesindeki özel operasyon üsleri, Yemendeki patriot füze sistemlerinin olduğu yer, Falkland Adalarındaki Raf Mount Pleasant Hava alanı İngiliz çalışanlarının egzersiz programlarının yansımaları haritada rahat görülmektedir. Fitness Strava uygulaması haritası ilk olarak 2015 yılında yayınlanmış


Fitness Strava Uygulaması hakkında şirket tarafından yapılan açıklamada özetle ” Global ısı haritamız bir milyardan fazla aktivitenin toplu halde yüklenmiş olduğundan, özel kullanıcı tanımı olmadığından işaretlenmiş yerler gizlilik bölgeleri olarak aktiveteleri yansıtmaz” diye ifade edildi. Ayrıca Strava, askeri kullanıcıların ısı haritasından ayrılmalarını öneriyorABD Merkez Komutanlığı sözcüsü Hava Kuvvetleri Albayı John Thomas, ABD ordusunun haritada gerekli incelemeleri yapacağını söyledi. Masum görünen teknolojik uygulamaların gafı dersek doğru olur mu?

Kaynak:  https://www.theguardian.com/world/2018/jan/28/fitness-tracking-app-gives-away-location-of-secret-us-army-bases                                  

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »