Yazar: Hamza Aslan
Ekmek Seçiminin Önemi
Ekmek Seçiminin Önemi
Ekmek hayatımızda vazgeçilmez en temel gıdalardan birisi olarak
daima önemli olmuştur. Az ya da çok her insanın günlük tükettiği bir besin
maddesidir. Kolay elde edilmesi, doyurucu olması tercih nedeni olmuştur. Tamda
burada ekmek seçiminin önemi ortaya çıkmaktadır. Anadolunun
doğal, evrimini tamamlamış, günümüze kadar gelmiş, buğday organik
tohumları ne yazık ki değişime uğramıştır.
Ekmek İçin Kullanılacak Buğday Ununun Önemi
Prof . dr . İbrahim Adnan Saraçoğlu’da Tıbbi bitkiler
rehberi kitabında bu konuyu çok güzel açıklamıştır; “ Anadolu topraklarında
yüzyıllardır evrimini en güzel şekilde tamamlamış, doğal buğdayımız yerini
ebter (kısır) buğdaya terk etti. İlk yıllarda bu buğdayların ebter olduğu
anlaşılamadı. Üçüncü yıldan sonra genleriyle oynanmış bu buğdayın kısır olduğu
anlaşıldı. Üçüncü yıldan sonra adeta programlanmış gibi bu buğdayların kısır
olduğu ortaya çıkmıştır. Yani genleri üç yıllığına programlanmıştı. Bu durum
fark edilince önlemler alınmaya başlandı.” Kitapta da anlatıldığı gibi
yiyeceğimiz ekmeğin buğdayı, unu önem arz etmektedir. Özellikle tip numarası
düşük un kullanımı, (mineral ve kepek bakımından düşük) ve bizim olmayan buğday
kullanımı şeker hastalığı gibi bir çok hastalığa yol açmaktadır.
Tam Buğday Ekmeğinin faydaları
Büyük bir markette ekmek alıyorsak dikkat etmemiz gereken üzerinde
bulunan ekmek içerik listesine bakmalıyız. Veya normal fırından bile alıyorsak
bu konudaki tavsiyemiz, Tam buğday unu, tam çavdar unu ile yapılmış ekmekler
tercih edilmelidir.
Tam buğday ekmeğinin faydaları bilinirse, herkesin tercihinin tam
buğday ekmeği olacağını tahmin ediyoruz. Kısaca faydalarından bahsedersek;
. Tam buğday ekmeğinin içeriğinde bulunan lifler sindirimi
düzenlemeye yardımcı olur.
. Tam buğday ekmeği vitamin açısından zengindir. Bulunan
vitaminler B1, B2, B3, B9, D, E
. En önemlisi beyaz ekmeğe göre glisemik indeksi oranı düşüktür.
Şeker hastaları açısından bu önemlidir. Uzun süre tok tutar.
Tam Çavdar Ekmeğinin Faydaları
Tam çavdar ekmeğinin faydalarına bakalım;
. Şeker hastaları için bu ekmek insülin hormonunun seviyesini
korumasına yardımcı olması önemlidir.
. Kandolaşımına faydası var, içeriğindeki zengin doğal lifler bunu
sağlar.
. Ayrıca vücudun yağ dengesini korur.
Ekmek seçiminde artisan ekmeklerden bahsetmeden geçemeyeceğiz.
Artisan ekmeklerin özelliği ekşi mayadan üretilmesi, küçük miktarlarda el veya
ev yapımı olmasıdır. Artisan ekmeklerin yapımından usta kişiler çalışır. Ekşi
maya, mayalama süreci, taş fırınlarda pişirilmesi lezzet olarak ayrı bir
seçenek sunmaktadır. Ekmekler çeşit, çeşit cevizli, sarımsaklı- kekikli,
zeytinli-zerdaçalli farklı sunumlarda olabilir. En önemlisi tam buğday
ekmeği olarak bu çeşitlerin yapılmasıdır.Tercih edeceğimiz ekmek tam buğday
ekmeği, tam çavdar ekmeği,tam buğdaydan yapılan artisan ekmeği
olmalıdır.Sağlığımız için ekmek seçiminin önemini anlamış
bulunuyoruz.
Ekmekle yapılan israf
Ülkemiz için üzücü olan ekmek konusunda yapılan israftır. Kişi
başı yapılan israf 20 gramdır. Az gibi gözüksede yıllık kişi başına vurulan
oran ile hesaplanırsa 1,5 milyar TL’ye karşılık gelmektedir. Bu israfıda
belirtmeden geçemedik.Herkes yiyeceği kadar ekmek kadar ekmek almalıdır.
Kod ÇeviriciKod Çevirici EmojilerEmojiler