Ekmek Seçiminin Önemi

 Yazar: Hamza Aslan



Ekmek Seçiminin Önemi

Ekmek hayatımızda vazgeçilmez en temel gıdalardan birisi olarak daima önemli olmuştur. Az ya da çok her insanın günlük tükettiği bir besin maddesidir. Kolay elde edilmesi, doyurucu olması tercih nedeni olmuştur. Tamda burada ekmek seçiminin önemi ortaya çıkmaktadır. Anadolunun doğal, evrimini tamamlamış, günümüze kadar gelmiş,  buğday organik tohumları ne yazık ki değişime uğramıştır.

Ekmek İçin Kullanılacak Buğday Ununun Önemi 

 Prof . dr . İbrahim Adnan Saraçoğlu’da Tıbbi bitkiler rehberi kitabında bu konuyu çok güzel açıklamıştır; “ Anadolu topraklarında yüzyıllardır evrimini en güzel şekilde tamamlamış, doğal buğdayımız yerini ebter (kısır) buğdaya terk etti. İlk yıllarda bu buğdayların ebter olduğu anlaşılamadı. Üçüncü yıldan sonra genleriyle oynanmış bu buğdayın kısır olduğu anlaşıldı. Üçüncü yıldan sonra adeta programlanmış gibi bu buğdayların kısır olduğu ortaya çıkmıştır. Yani genleri üç yıllığına programlanmıştı. Bu durum fark edilince önlemler alınmaya başlandı.” Kitapta da anlatıldığı gibi yiyeceğimiz ekmeğin buğdayı, unu önem arz etmektedir. Özellikle tip numarası düşük un kullanımı, (mineral ve kepek bakımından düşük) ve bizim olmayan buğday kullanımı şeker hastalığı gibi bir çok hastalığa yol açmaktadır.

Tam Buğday Ekmeğinin faydaları

Büyük bir markette ekmek alıyorsak dikkat etmemiz gereken üzerinde bulunan ekmek içerik listesine bakmalıyız. Veya normal fırından bile alıyorsak bu konudaki tavsiyemiz, Tam buğday unu, tam çavdar unu ile yapılmış ekmekler tercih edilmelidir.
Tam buğday ekmeğinin faydaları bilinirse, herkesin tercihinin tam buğday ekmeği olacağını tahmin ediyoruz. Kısaca faydalarından bahsedersek;
. Tam buğday ekmeğinin içeriğinde bulunan lifler sindirimi düzenlemeye yardımcı olur.
. Tam buğday ekmeği vitamin açısından zengindir. Bulunan vitaminler B1, B2, B3, B9, D, E     
. En önemlisi beyaz ekmeğe göre glisemik indeksi oranı düşüktür. Şeker hastaları açısından bu önemlidir. Uzun süre tok tutar.

Tam Çavdar Ekmeğinin Faydaları

 Tam çavdar ekmeğinin faydalarına bakalım;
. Şeker hastaları için bu ekmek insülin hormonunun seviyesini korumasına yardımcı olması önemlidir.
. Kandolaşımına faydası var, içeriğindeki zengin doğal lifler bunu sağlar.
. Ayrıca vücudun yağ dengesini korur.
Ekmek seçiminde artisan ekmeklerden bahsetmeden geçemeyeceğiz. Artisan ekmeklerin özelliği ekşi mayadan üretilmesi, küçük miktarlarda el veya ev yapımı olmasıdır. Artisan ekmeklerin yapımından usta kişiler çalışır. Ekşi maya, mayalama süreci, taş fırınlarda pişirilmesi lezzet olarak ayrı bir seçenek sunmaktadır. Ekmekler çeşit, çeşit cevizli, sarımsaklı- kekikli, zeytinli-zerdaçalli  farklı sunumlarda olabilir. En önemlisi tam buğday ekmeği olarak bu çeşitlerin yapılmasıdır.Tercih edeceğimiz ekmek tam buğday ekmeği, tam çavdar ekmeği,tam buğdaydan yapılan artisan ekmeği olmalıdır.Sağlığımız için ekmek seçiminin önemini anlamış bulunuyoruz.

Ekmekle yapılan israf

Ülkemiz için üzücü olan ekmek konusunda yapılan israftır. Kişi başı yapılan israf 20 gramdır. Az gibi gözüksede yıllık kişi başına vurulan oran ile hesaplanırsa 1,5 milyar TL’ye karşılık gelmektedir. Bu israfıda belirtmeden geçemedik.Herkes yiyeceği kadar ekmek kadar ekmek almalıdır.






Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »