KARA PROPAGANDA VE ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Yazar: Hamza Aslan



İnsanların duygu ve düşüncelerini, davranışlarını değiştirmek için uygulanan faaliyet ve mesajların tümüne propaganda denir. Günümüzde siyasette, iş dünyasında, sosyal ve toplumsal faaliyetlerde propaganda yapılması meşru bir durumdur. Propaganda faaliyetlerini uygulamada amaç kararsız kalan kesimi etkilemektir. Hatta propaganda faaliyetlerine ürün tanıtımı, reklam ve pazarlamayı kapsayacak şekilde hedef kitleye ulaşmak açısından düşünürsek bilimsel bir kimlik kazanır. Propagandayı inceleyecek olursak; Beyaz, Gri, Kara  olmak üzere üçe ayrılır.

Beyaz Propaganda

Bu propaganda çeşidinde her şey ortadır. Yapılan faaliyetlerde her şey şeffaftır. Siyasi partilerin oy toplama amacı, şirketlerin mallarını hedef kitleye ulaştırmak için yapılan propagandadır.

Gri Propaganda

Hedefi, amacı kafa karıştırmaktır. Tarafsız gibi gözüken kurum yada kuruluşlar tarafından zihinleri bulandırmak üzerine yapılan bir progandadır. Tarafsız görüntünün altında kontrol düşman ya da rakibin elindedir.

Kara Propaganda

En tehlike olan propaganda çeşidi bu olsa gerektir. Çünkü propagandanın merkezi dost olarak bilinir. Dost olarak bilindiğinden etkisi daha fazladır. Gri propaganda da ön hazırlığı yapılmış olan kafa karıştırma faaliyetini sonuca ulaştırmak için kara propaganda kullanılır. İnsanlara kurum ya da bir düşünce üzerine “şüpheler” ve “acaba” gibi vesveselerin oluşmasına sebep olur. Dost görünen merkezden yapıldığından etkileri yıkıcı olur. Biraz da algı operasyonuna maruz kalındığından kara propagandanın tehlikesi insanlara kurumunu, devletini, en kutsal saydığı değerlerini sorgulatmak, milli birlik ve beraberliğimizi bozma amacı güdüldüğünde işin vehameti anlaşılacaktır. Geçmişe yapacağımız kısa yolculukta Osmanlı Devletinin en değerli, kıymeti sonradan anlaşılan Padişahı Abdülhamit han’a yapılan haksızların temelinde gri ve kara propaganda yatmaktadır. Devletimize uygulanan gri ve kara propaganda örnekleri tarihimizde o kadar fazla ki, amaca ulaşmak için her şeyin yapılması, ahlaki değerlerin göz ardı edilmesi, içinde yalan ve iftira barındırması tehlikenin boyutunu göstermektedir.

Ülkemize, Devletimize karşı şu an bile müttefiğimiz olan ülkeler tarafından kara propaganda yapılması, dost bilinen merkezlerden kara propaganda yapılması, Zeytin dalı Harekatının yapıldığı bu günlerde gençlerimizi, milletimizi bilinçlendirme adına bu kara propaganda makalesini yazma ihtiyacı duydum. Zeytin dalı harekatı ile kara propaganda ivme kazanmıştır. Dost bildiğimiz, bize müttefik olan ülkelerin bilinçli olarak yaptıkları sistematik kara propagandayı bilip, teşhis edip, ona göre hareket etmeliyiz. "Yalancının mumu yatsıya kadar yanar" Ata sözünde olduğu gibi hakikatler gizlenemez. Kara propaganda ile yayılmak istenen yanlış algı, iletişim araçları sayesinde, doğrusu ortaya çıkmaktadır. 

Milli birlik ve beraberliğin önemini 15 Temmuz darbe girişiminde millet olarak gösterilen tepkilerle, devlete sahip çıkmakla, liderin arkasından gidilirse neler başarılabileceği gösterilmiştir. “Dost acı söyler” diye başlayan, bu kılıfta sunulan Türkiye’yi hedef alan, devletimizi hedef alan kara propagandaya karşı daha uyanık olalım.             

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »