Tarz mı? Farz mı? Hangisi

  Yazar: Jülide Türkoğlu

                           

Tarz mı? Farz mı? Hangisi

Ülkemizde başörtüsü konusu uzun yıllar sorun olmuş, bu yüzden üniversitelerde eğitimini yarım bırakan okuyamayan birçok genç kızımız vardı. İkna odalarında yapılan ikna seansları, baskılar yine de başörtüsünü kızlarımız çıkartmadı. Neden çıkarmıyordu? Tabi ki Allahütealanın emri olduğu için başörtüsü takıyorlardı. Onlara Tarz mı farz mı diye böyle bir soru yöneltmekte bir zor olurdu. Bu dönemler geçti, artık çok şükür sorun olmaktan çıktı. Başörtüsü takanlar, başını kapatanlar bir hayli arttı. Baskının bitmesi, herkesin özgürce giyinebilmesi çok güzel bir ortam olması gerekende budur.

Tesettürün Dinimizdeki Yeri Nedir?

Genç kızlarımızın başını bilinçli şekilde kapatması kimseyi rahatsız etmez. Sırf moda olsun, tarz olsun diye kapanmanın altında kapanmanın ölçülerini bilmemek olabilir. Yani burada dinimizin emrine baktığımızda, tesettürlü olmak nedir? Ölçü nedir? Kadınların tesettürü ayet-i kerimelerle kesin olarak açıklanmıştır.

 Kur’anı kerimde mealen buyuruyor ki: “Mümin kadınlara söyle yabancı erkeklere bakmaktan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar, el, yüz gibi görünen kısmı hariç, ziynetlerini saç ve gerdan gibi ziynet takılan yerleri göstermesinler, başörtülerini yakalarına kadar saç , kulak ve gerdanlarını örtsünler! “ (Nur 31) Peygamber efendimiz bir hadis-i şeriflerinde buyuruyor ki “ Kadının yüz ve iki elinden başka bütün bedeni avrettir.” (Mecmaul-enhür, El-mugni)

Görüldüğü gibi kadının tesettürü açıkça bildirilmiştir. Kur’anı kerimin on yedi yerinde Resullaha ( De ki, bana tabi olun) buyuruluyor. Peygamber efendimize tabi olup onun bildirdiği şekilde tesettüre riayet edelim.

 Bilmemekten dolayı şu an tarz olan sadece başını örtmek, dinimizin emrettiği tesettür ölçülerine uygun olmadığı görülmektedir. Kaba tabirle sadece başını örtüp diğer kısımların uygunsuz olmasına “Üstü tophane, altı şişhane“ tabiri aklımıza gelmektedir. Bu şekilde giyim tarzı dinimizi bilmeyen, kapanmak için karar veren için yanlış örnek olmak gibi bir vebali de taşımak olacaktır. 


Bu makaleyi yazma amacım tesettürün nasıl olması gerektiğini, kapanmanın adabını bilmeyen, samimi olup yanlış kaynak ve kişilerden öğrendiklerini uygulayan kardeşlerimize Allahütealanın emrini hatırlatmaktır. Müslüman olarak dinimizi tam öğrenerek yaşamalıyız. Eksik biliyorsak, ilmihal bilgilerini öğrenmeliyiz. İlmihal bilgilerini öğrenen, fıkh’ı bilen Müslüman aldanmaz. Onu kimse aldatamaz. Müslüman örnek insan olmalıdır. Giyinirken, tarz için değil, farz olduğu için başımızı örtmeliyiz. Tesettürü tam anlamı ile uygulamalıyız. Tarz mı? Farz mı? Sorusuna cevabımız FARZ    

         

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »