Plaza Hastalığı: D Vitamini Eksikliği

Yazar: Yıldız Eryıldız



Günümüz şartlarında iş ortamının plazalarda ve ofislerde olmasından kaynaklanan, uzman görüşü olarak D vitamini eksikliği çağımızın hastalığı olmaya aday görünüyor. Sabahın karanlık saatlerinde işe gidip yine hiç güneş görmeden akşam karanlıkta evine gelenler için, D vitamini eksikliği kaçınılmaz bir durum olmaktadır. Bu yüzden belki de plaza hastalığı: D Vitamini eksikliği olarak anılmasına sebep olmuştur. İş ortamından dolayı, birde güneşin zararlı ışınları algısı yüzünden güneşten alınması gereken D vitaminini alamaması başka sıkıntıları beraberinde getirmektedir.

D vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir?

. D vitamini eksikliği kas ve iskelet sisteminde etkileri çok açık olarak görülür. Bel ağrısı ve kas güçsüzlüğü olarak ortaya çıkmaktadır.

. D vitamini eksikliği zihinsel performansı etkilediğinden beraberinde stresde getirir.

. Kemik erimesi ve kemik yumaşamasına sebep olur. Bağışıklık sistemini etkileyeceğinden hastalık ve enfeksiyonlar da artış gösterir.

. Eklemlerde ağrı artışı ve kuvvet kaybı, bunların yanında uykusuzluk ve saç dökülmesi gibi belirtilerde ortaya çıkabilir.

Plaza hastalığı: D vitamini eksikliğine karşı ne yapmalıyız?

Vücudumuzun ihtiyacı olan D vitaminini üç yolla alabiliriz. Birinci şekil güneş ışınlarına maruz kalınarak D vitamini ciltte sentezlenerek doğal bir şekilde alınmış olur. İkinci şekli besinlerle alınmasıdır. Üçüncü şekli de vitamin takviyesi olarak alınır. Son yıllarda pek çok kişide özellikle plaza çalışanlarında yapılan kan tahlillerinde ve kontrollerde D vitamini eksikliğine rastlanmaktadır. Güneş ışınlarından doğru zamanda faydalanın, yaz aylarında 11:00  ile 15:00 arası saatlerde 30 dakika kolları, bacakları krem kullanmaksızın güneş ışınlarına maruz kalmasını sağlayın.

D vitaminini besin yoluyla dengeli beslenmeyi seçerek alabilirsiniz. Çünkü D vitaminin özelliği yağda çözünüp, yağ dokuda ve karaciğerde depolanabilmektedir. D vitamininin bol olarak bulunduran besinler: yağlı balık, karaciğer, yumurta sarısı, kakao, tereyağı, süt ve süt ürünlerinde bulunmaktadır.

D vitamini eksikliği tespit edilen kişinin hekim kontrolünde tedavi görmesi uygun olacaktır. D vitamini alınırken yağlı bir besinle alınması uygun olur.
D vitamini eksikliği yaşam kalitemiz ve sağlığımız açısından önem arz etmektedir. D vitamini birçok hastalığa karşı, kansere karşı, şeker hastalığına karşı koruyucu etkisi vardır. Hatta prostata, kalın bağırsak, meme kanserine karşı koruyucu etkisini ayrıca bildirelim. Diş sağlığı açısından da önemlidir. D vitamini eksikliği yaşlılar için çok önemli risk teşkil etmektedir. D vitamin eksikliği kemik yumuşaması ve kaslarda güçsüzlük sonucunda sık görülen düşmeler gerçekleşebilir.

Açık tenli, kapalı giyinenler, hamileler, plaza ortamında çalışanlar, kapalı ortamlarda çalışanlar için D vitamini eksikliğinden dolayı ortaya çıkabilecek hastalıklara karşı dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu kişilerin risk altında olduğunu unutmayın. Bu yüzden D vitamini eksikliğini ciddiye alalım. Ayrıca hayatınızdan sporu ve egzersizi eksik etmeyin. Fırsatınız var ise günlük en az 45-60 dakika yürüyüş yapmaya, güneşten faydalanmaya çalışın. Sağlıcakla kalın.            


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »