GİYİM TARZININ İŞ GÖRÜŞMESİNDE ÖNEMİ

                  Yazar:  Jülide TÜRKOĞLU   


                     


İş görüşmelerine siz gitmeden önce cv’niz gider. İşverenin kişi hakkında ilk önyargısı cv’yi okuduktan sonra oluşur. Ama iş görüşmesinde ilk izlenimde çok önemlidir. Profesyonel özgeçmiş, eğitim, diğer özellikler kadar ilk izlenim için nasıl göründüğünüz önemlidir.
  
İŞ GÖRÜŞMESİNDE TARZINIZ OLSUN

Her insanın günlük hayatında bir giyim tarzı vardır. Kimisi renkli giyinmeyi, kimsi de spor giyim tarzını sevebilir. Günlük giyim tarzı kıyafet ile iş görüşmesine gidilse bu durum işverende ciddiyetsiz algılamasına sebep olacaktır. İş görüşmesine giderken giyim tarzına özen göstermek gerekiyor. İş görüşmesine giderken klasik takımlar tercih edilir. Bu son derece doğrudur. Ancak bu tarz giyime küçük dokunuşlar yapmak gereklidir. Erkekler için kravat ve mendil; bayanlarda ise çanta, takı, fular gibi malzemeler giyim tarzınıza renk katacaktır.

Kesinlikle yapılmayacak olan iş görüşmesine kot pantolon giyerek gitmeyin. Özgür veya serbest giyime müsaade eden bir şirket bile olsa kot pantolon yanlış tercih olacaktır. Yaratıcılık veya özgün ekip çalışmasını gerektiren bir işe kot yerine kumaş pantolonlar tercihiniz olsun. Kesimi, rahatlığı vurgulayan tarzda giyinmelisiniz. Bayanlar için böyle bir durum varsa tarzlarını yansıtan elbise, etek, bluz tercih etmeliler.

Ayakkabılarda önem arz etmektedir. Koşuya çıkacakmış gibi spor ayakkabısıyla iş görüşmesine gidilmez. Erkekler için deri ayakkabı doğru seçim olacaktır. Genelde yaz geldiğinde bayanların tercihi terlik olmaktadır. Hatta bazen parmak arası terlikler rahat olduğundan giyilmektedir .İş görüşmesine terlikle gidilmez. Bunun yerine çok yüksek ve açık olmayan bir ayakkabı giyilmelidir.

Kıyafet seçiminde spor kesimli ceket veya blazer ceket olabilir. Aşırı makyaj yapmayın. İş görüşmesine gittiğinizi unutmayın. Eteği dizüstü yani mini giymeyin. . İşverenlere dizüstü ve diz hizasında etek giyen kadınların fotoğrafları gösterilmiştir. Sonuç olarak diz hizası etek giyen kadınları yönetici olarak, kısa etekli kadınları ise daha alt pozisyonlar için işe almak istedikleri ortaya konmuştur. Yani kıyafete göre karar verilmiştir.. Kadınlar güzel yanlarını ortaya koymak isteyebilirler. Ancak bu karşı tarafa yanlış mesaj olarak gidebilir. Erkekler bu mesajı cinsellik olarak anladığından, işyerlerinde onlara önemli görevler vermezler. İş görüşmesine gidenlerin bu araştırmaları göz önünde bulundurmalarını tavsiye ediyoruz.

İş görüşmesine giderken aksesuar seçimi önemlidir. Örnek verecek olursak saat takılması zamana önem verdiğinizi, zaman planlamasını yaptığınızı anlatır. Aşırıya kaçmamak ve sade olmakta önemli kurallardandır. Bayanlar için bir çift inci küpe, inci bir kolye, sade, özen göstermenin sembolüdür. İş görüşmesi için uygundur.

İş görüşmesi öncesi yapılacak en önemli kurallardan biri kişisel bakımdır. Erkekler saç sakal traşlarının yapılmış ,bayanların ise saçları bakımlı, temiz ve fönlü olması gereklidir.Ayrıca istenmeyen kokulara dikkat etmek lazımdır.İş görüşmesi öncesi dişlerinizi fırçalayın. İstenmeyen ağız kokusuna önlem alın.  Ter kokusuna karşı parfüm ve deodorant kullanmalı tabi ki abartmamalıdır.

Daha öncesi iş hayatına atılanlar için az, çok tecrübeleri vardır. İş hayatına yeni başlayacaklar için bu makalemiz bir rehber, klavuz olabilir. En azından yol gösterici, kafalarında nasıl sorusuna yanıt aradık. İş görüşmesine gidecekler için bu makalemizi okumalarını tavsiye ediyoruz.  

     









Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »