Robot Nedir?

Yazar: İbrahim Öztürk



Robot sözcük olarak anlamı çek dilinde “ağır iş” manasına gelen “robota”dan gelmektedir. Çek yazar Karel Capek tarafından yazılan R.U.R (Rossum’un Universal Robotları) adlı oyununda karşımıza çıktı. 1921 sahneye konan oyununda “robota” olarak kullanılmıştır.  Dramın sonunda karşımıza bir robot ayaklanması ve neticesinde robotları yapanlar, robotlar tarafından öldürülmektedir. Ve geriye yalnızca bir kişi kalıyor. “Robotik” terimi ise ünlü bilim kurgu yazarı İsaac Asimov tarafından yazdığı ünlü kitabı “Ben Robot “ adlı kitabında yer almıştır.

Gerçek hayatta ilk robot cinayeti 1981 senesinde Japonya da kawasaki firmasında bir işçiye çarpan robot kolu işcinin ölümüne sebep olmuştur. Robotlar artık bir çok endüstriyel robot olarak bir çok sanayi dalında, otomasyonda kullanılmaktadır.

Nano teknoloji sayesinde tıp alanında robotlar minik cerrahlar olarak 10 ila 20 yıl içinde damarlarda hareket edebilen iğne ucundaki robot organizmaya girerek cerrahlık yapabilecek minik cerrah robotları göreceğiz. Günümüzde tıp alanında kullanılan mevcut robotlar vardır. Medical robotlar; laboratuar robotları, hastane robotları, rehabilitasyon robotları, olarak kısaca bahsedelim. Medical robotlar da ayrı bir incelemekonusu, bu makalede robot nedir? Sorusunun cevabını vermeye çalışacağız.

Robotların kullanıldığı diğer bir alan endüstridir. Endüstriyel robotların bu alanda kullanılmasının önemi genelde sabır gerektiren sürekli tekrarlayan, hassas, insana sıkıntı veren düzeyde işlerde kullanılması açısından çok faydalıdır. Robotların kullanımı endüstride montaj, boyama, elektronik dizme, döküm, sızdırmazlık, kaynak, kesme, paket ayırma gibi bir çok yerde hatasız çalışmaları dolayısıyla tercih sebebidir.  Dünya genelinde kullanılan robotların sayısı bir milyonu geçmiş durumda iken bunların yarısına yakını Japonya da kullanılmaktadır. 20-25 yıl öncesine kadar Özellikle otomotiv sanayide montajda kullanılan robotlar, günümüzde nükleer santrallerde sağlık açısından tehlikeli ortamlarda kullanılma yönünden bakarsak robotlar hayatımızın vaz geçilmezi olmuştur.

Robot teknolojisinin sürekli gelişim içinde olması, bambaşka yeteneklerle artık yürüyen, zıplayan hatta duvarlarda gezinen robotlar bile geliştirildi. Kaliforniya Üniversitesinde üretilen robot zıplayarak hareket etmesi, insanın aklına zıplayan robotun ne işe yarayacağı aklımıza gelebilir. Kullanım alanı felaket bölgelerinde, sorunlu arazide yürümek yerine zıplayan tercih sebebidir. Depremlerde, benzer felaketlerde artık robotlar kullanılacaktır.


Ülkemizde Robotik teknolojilerine ilgi duyan araştırmacıları ve gençleri teşvik etmek için TÜBİTAK robot yarışmalar düzenlemektedir. Ülkemizde neredeyse tüm üniversitelerde otomasyon- robotik laboratuvarları bulunmaktadır. Otomasyon ve robotik alanda faaliyet gösteren, ar-ge çalışmaları yapan şirketlerimizde bulunmaktadır. Yerli ve milli olan şirketlerimizden Akınsoft'un çalışmaları da göz kamaştırmaktadır.   

 Bu alanda çalışanlara devletimizin milli ve yerli olmak adına destek verildiğini hatırlatalım. Robotların askeri alanda kullanılması düşünüldüğünde,asker robotlar, yapay zeka ve robotik teknolojilerinin 21. Yüz yılın akıllı ordularının esasını teşkil edecek gibi görünüyor.  


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »