Eğitimde Amaç Nedir?

   Yazar: Oğuzhan Dilmeç



 Eğitimde başarı ile ilgili, ders çalışma programlarının nasıl olması gerektiği derken örnekleri çoğaltabiliriz.Eğitimde amaç nedir? Ne olmalıdır. Bütün bu uğraşın amacı toplumumuza hizmet edecek, insanların ihtiyacı olan sağlık, giyim, yiyecek gibi bir çok sektörde faydalı olacak insan yetiştirmektir. Eğitimde işin esası, gayesi, amaç aslında önce kendisine faydalı, sonra ailesine, milletine, vatanına ve devletine faydalı insanlar yetiştirmek olmalıdır. Milli Eğitimimizin olması gereken ana hedefinin bu olması gerektiğini düşünüyoruz.


İnsanlık tarihinde geriye doğru gittiğimizde Allahütealanın seçkin kulları olan peygamberlerinin hayatlarını, peygamberler tarihini incelediğimizde hepsinin amacının güzel ahlaklı insanlar, iyi aileler, ahlaki seviyesi yüksek toplumlar yetiştirmek olduğunu görüyoruz.Ecdadımız  bunu tarif ederken insan-ı kamil diye ifade ederdi. İnsan- ı kamilden amaçda iyi insan demektir. Yani bütün amacın iyi insan yetiştirmek olduğunu müşahade ediyoruz.

Peygamberler tarihine baktığımızda Hazreti Adem’den beri gelen altı Ülü’l – azim Peygamber, 313 Resul, 124 binden fazla Nebi’nin gelme amaçları, verdikleri eğitimdeki hedefleri aynı olmuştur.Peygamberlere gönderilmiş dörd’ü büyük kitap, yüz suhufta  yine aynı şey hedeflenmiş, tek amaç: Dünyada insanların huzur içinde yaşamaları, ayrıca ahirette ebedi saadete kavuşmaları, bunun için yapılacaklar yazmaktadır.

Bütün peygamberler ve peygamberlerin varisleri olan islam alimleri, Evliyayı kiram toplum için, insanlık için, gıda gibi olmuş. İnsanların ihtiyaç duyduğu, bireyler, aileler, toplumlar oluşturmak için uğraşmışlardır. Son peygamber olan sevgili peygamberimiz Hazreti Muhammed’in (s.a.v) yüz elli bin mübarek insan, güzide sahabe, “hayırlı bir ümmet “  o kadar kısa sürede meydana getirmesi, onlarında muhteşem bir şekilde kırk, elli yıl gibi bir sürede, kısıtlı imkanlarla Endülüsten (İspanya’dan) Çin’e kadar  olan bir bölgede hakimiyet sağlanarak oralara medeniyet, fazilet, ahlak, ilim götürmeleri sadece inceleme konusu olmaya yeterlidir.

İnsanlar tek başlarına yaşayamazlar, bir arada yaşamak zorundadırlar. Yaratılmışların en şereflisi olan insan, birarada yaşarken sorunsuz, iyi geçinebilmeleri de önemlidir.
Toplumun huzuru için insanların iyi geçinmesi elzem bir durumdur. İyi geçinebilmek için iyi insan olmak  şarttır. Bir de insanları tanımakta önemlidir. Ailenin temeli insan olduğuna göre, iyi insandan iyi aile oluşur. İyi aileden iyi toplum oluşur. Sağlam ve iyi toplumun getiriside güçlü devlet olur.

Asr-ı saadetten sonra bunun en güzel numune ve örnekleri insanlara huzurlu zamanlar yaşatmış islam devletleridir. Emeviler, Abbasiler, karahanlılar, gazneliler, Timuroğulları, Babürler, Selçuklular, Osmanlılar gibi islam devletlerini örnek gösterebiliriz.

“ Sizden öyle bir cemaat bulunmalıdır ki,(onlar herkesi) hayra çağırsınlar. İyiliği emretsinler, kötülükten vaz geçirmeye çalışsınlar. İşte onlar muradına erenlerin ta kendileridir”  (Al-i İmran 104) Allahüteala Kur’anı kerimde böyle buyurmuştur. Sonuç olarak Milli eğitimimizin ana hedefleri, eğitimde amaç “İyi insan” ya da ecdadımızın dediği “insanı kamil” yetiştirmek olmalıdır.              
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »