Sigorta Acentası Nasıl Açılır

  Yazar: Hamza Aslan



   Sigorta Acentası Nasıl Açılır

Günümüzde erken yaşta emekli olup ne yapabilirim diyen çevremizde gördüğümüz çeşitli iş kollarında çalışanlar mevcuttur. Bu iş kollarından biriside sigortacılıktır. Sigorta acentası nasıl açılır? Ne yapmak lazım, bu iş kolunda çalışmak isteyenlere klavuz olabilecek bir yazı hazırlamaya çalıştık.Sigorta acentasını açmak için ne yapmak lazımdır. 

Sigorta acentaları yönetmeliği

Öncelikle sigorta işin yapacak olan kişinin 22 nisan 2014 tarihli Başbakanlık hazine müşteşarlığınca yayınlanan  Sigorta Acentaları Yönetmeliği’ni  okuması çok faydalı olacaktır. Bu yönetmelik mesleğe vakıf olması açısından önemlidir. Hangi mesleği yaparsanız, yapın. Yönetmeliğini, mesleğin inceliklerini bilmek prensibiniz olsun.

Gerekli şartlar

. Öncelikle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine acentelik için başvurunuzu yapın, levha kayıt işlemleri gibi süreçlerden sonra başbakanlık hazine müsteşarlığından alacağınız uygunluk belgesinin devamı olarak yapacağınız işlem

. Türkiyede ikamet ediyor olmak, Akıl sağlığı yerinde, medeni hakları kullanabilme selahiyetine haiz olmak,sabıka kaydında belli suçlardan ceza almamış olmak.Daha önceki ticari faaliyetlerinin temiz olması iflas etmemiş olmak yani diğer tabirle konkordato ilanı yapmamış olmak. Ayrıca teknik personel vasıflarına haiz olmak gereklidir.

. Acente açılırken bir mal beyanı da verilecek. Çünkü acentelerin sorumlulukları içinde mesleki faaliyetlerden doğacak zararları karşılaması gerekecektir. Verilen beyanda mal varlık değeri 25 bin liradan az olmaması gerekmektedir. Mevzuata aykırı olmayacak şekilde ilave unvanlar eklenebilir.   
Daha önce şahıs acentesinde ve limited şirket müdürleri için gerekli olan iki tecrübeli şartı, 1,5 yıla indirilmiştir. Acentede çalışacak elemanlardan teknik personel için 6 aylık süre lise, dengi okul ve ön lisans için geçerlidir. Ama 4 yıllık üniversite mezunları için tecrübe aranmıyor.

Sigorta Acentesi Açarken gerekli belgeler (gerçek kişilere için)

. Nüfüs cüzdan fotokopisi
. Gerekli sayıda vesikalık fotoğraf
. İkametgah belgesi
. Ticaret sicil gazetesi
. İletişim bilgileri
. Diploma sureti
. Ticaret sicil Tasdiknamesi     
. Taahhütname
. Sigorta şirketi ile yapılan sözleşme nüshası

Tüzel Kişiler için  :

. Ticaret sicil Tasdiknamesi
. Vergi levha belgesi
. Ticaret sicil gazetesi
. İflas belgesi
. Taahhütname
. Şirket Ana sözleşme belgesi
. Mesleki Sorumluluk Sigortası
. İmza Sirküsü Fotokopisi
. İletişim bilgileri


   

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »