İHA’LAR NEDİR? NE İŞE YARAR?

Yazar: Hamza Aslan





İHA’nın açılımı İnsansız hava araçları demektir. İHA’yı tanımlamak istersek aslında drone gibi uzaktan komuta edilebilen bir tür uçak olmaktadır. İHA’lar nedir? kafamızda bir şeyler oluştu sanırım. Ne işe yarar? Günümüzde kullanım olarak çok amaçlı işlevlere sahip üzerine yerleştirilen kamera sistemi ve geliştirilmiş elektronik sistemler sayesinde yangın söndürme film çekimi ve normal savaş uçaklarının yapamayacağı zor keşif görevleri ve terörle mücadelede kullanılır.  

Tarihsel olarak baktığımızda İHA’lar aslında birer drone olarak karşımıza çıkmaktadır. Değişik ebatlarda yapılmaktadır. Kullanım amaçlarına göre büyük ya da yapılmaktadır. İHA’ların kumanda sistemleri çok geliştirildiğinden bir uçak gibi komuta sağlanmaktadır.
Amerika ve İsrailden terör ile mücadelede kullanmak için İHA’lar alınmak istediğinde çıkan sorunlar nedeniyle ülke olarak kendimiz üretmeye başladık Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuda bilim ve teknoloji konferansında söyledikleri “ Basit bir tüfek yapamıyorduk. MİLGEM artık halloldu. Artık Türkiye İHA’ları mühimmatlı olarak üretir hale gelmiştir. Sağ olsun bu komşular bizi mal sahibi yaptı. Şimdi özel sektör olarak insansız hava araçlarımızı ürettik. Mühimmatlı kullanmak suretiyle iş görüyor.” Devletimizin de desteğiyle ülkemizde şu an üç farklı yerli İnsansız Hava Aracı yapılmaktadır.



ANKA insansız Hava Aracı

Anka ASELSAN tarafından yapılan 7 km yükseklikte 18 saat uçabilen modellerinin yanında Anka-B modeli 10km yükseklikte ve 24 saat uçabilen olarak geliştirilmiştir. Gece- gündüz görüş sistemleri ile yük taşıma özelliklerine sahiptir. Anka-S modeli silahlı olması açısından önemli olmasıyla beraber SAT-COM özelliklere sahip olması farkıdır. Havada iken TÜRK-SAT uydularıyla kontrol edilebilecek olması yani Somalideki Türk üssünden kalkan Anka-S Ankara da bulunan harekat merkezinden kontrol edilmesi önemlidir.



BAYRAKTAR Taktik İnsansız Hava Aracı

BAY-KAR tarafından üretilen 7 km yükseklikle 24 saat uçabilen ve 150 km çapında bir bölgede kontrol ve kumanda edilebilen tam otomatik, yer sistemlerine bağlı kalmaksızın, üç oto yedekli pilot sistemi de ayrıca avantaj sağlamaktadır. Bu özellikleri BAYRAKTAR’ın bir yerde etkinliğini artırmaktadır. TSK’nın envanterine girmiştir. Roketsan ile yapılan ortak çalışmalar neticesinde lazer güdümlü 8 km menzilli anti – tank füzesinde %100 başarı elde edilmiştir. Başarısını Afrinde yapılan Zeytin Dalı harekatında da kanıtlamıştır.



KARAYEL Taktik İnsansız Hava Aracı

TSK’nın envanterine girmiş olan 7 km yükseklikte 20 saat uçabilen 70 kg yük taşıyabilen, 210 km mesafeden görüntü aktarma imkanına sahip KARAYEL Türk havacılık ve savunma sanayii’si için önemli bir kazanımdır. Roketsan ile yapılan çalışmalar neticesinde Konya Karapınarda yapılan test atışlarında hedefler onikiden vurulmuştur. Zorlu holding tarafından yapılan karayel’in yanında Kartal savunma teknolojileri kamikaze iha sistemi ve diğer projelerde çalışmalar devam etmektedir.
Üretilen İHA’lar tek, tek araştırma yazısı olarak karşımızda durmaktadır. Kıbrıs barış harekatındaki uygulanan ambargo ile başlayan sonrasında, uygulanan örtülü ambargo neticesinde, Cumhurbaşkanımızın ve hükümetin desteğiyle savunmada yerli ve milli olmak hedefine adım, adım gidilmektedir. Dünyada Silahlı İnsansız Hava Aracı(SİHA) üreten 6 ülkeden birisi Türkiyedir. Savunma sanayi olarak ülkemiz %70’ini kendisi yerli ve milli kaynaklarından sağlamaktadır. Hedef elbette %100’ünü kendi öz kaynaklarından karşılamaktır. Zeytin Dalı Harekatı da göstermiştir ki, yerli ve milli olmak çok önemlidir.

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »