Valentine’s Day 14 şubat Sevgililer Günü

Yazar: Hamza Aslan




14 Şubat bütün dünyada ve ülkemizde sevgililer günü olarak kutlanmaktadır. Bir yıl içine serpiştirilmiş özel günler değişik sebeplerle kutlanmaktadır. Hafızalarımızı şöyle bir yoklayacak olursak; dünya kadınlar günü, anneler günü, babalar günü, öğretmenler günü derken bu kutlama yapılan günleri daha da çoğaltabiliriz. Kutlama yapılan bu günler toplum tarafından kabul görmüştür. Birazda sanki alış-veriş yapılsın, piyasa canlansın diye tasarlanmış olduğunu insan düşünmeden edemiyor. Anneler günü, babalar günü, öğretmenler günü bir güne sığmayacak olan sevgimizi anne, babamıza, öğretmenlerimize göstermemiz açısından değerlidir. 14 şubat sevgililer günü nereden çıktı? Son yıllarda bizimde toplumumuzda kabul görmüş sevgililer gününün hikayesi nedir? Ya da bu güne Valentine’s Day 14 Şubat sevgililer günü mü demek gerekiyor.

Roma imparatoru Claudius II M.S 200 lü yıllarda hüküm sürmüştür. Claudius II kendi döneminde büyük bir ordu kurmak ister, ancak asker bulmakta sıkıntı çeker. Asker bulamama nedenini erkeklerin aile kurmalarından kaynaklandığını düşünür. Bu sebeple gençlerin evlenmesini yasaklamıştır. O dönemde yaşamış olan Rahip Valentine bu duruma karşı çıkar. Genç aşıkların buluşmasına, görüşmesine yardımcı olur. Rahip Valentinenin yaptıklarını öğrenen İmparator onu yakalatıp hapse attırır. Hapse atılan rahip Valentina gardiyanlardan birinin kör olan kızını iyileştirmesi, onun popülariterisini artırmıştır. Gençlerin ve çocukların ilgisini çekmiş ve sevilmiştir. Mahkumiyetinde gençler ve çocuklar ziyaret edip cezaevinin demirlerine çiçekler bırakmışlardır. Rahip Valentine sonuçta ölüme mahkum edilir. İyileşmesine sebep olduğu kör kıza yazdığı notta sevgililer arasındaki aşktan, tutkudan söz etmiştir.  Rahip Valentine 14 Şubatta öldürülür. Valentine her yıl 14 şubatta anılır. Anılma şekli her yıl o gün geldiğinde aslında “valentine’s day” Yani “Valentine günü” olarak sevgililerine çiçek, çikolata gönderirlerdi. Bazı tarihçiler tarafından bu günü Papaz Valentinenin bayram günü ilan ettiği de rivayet edilir.

“Valentine, Hristiyanlığa göre bir Roma azizidir. Milattan sonra 269 yıllarında öldürüldüğü sanılmaktadır. Aşıkların azizi olarak da bilinir. Valentine her yıl 14 Şubat günü anılır, zamanla bu gün sevgililer gününe dönüşmüştür. “  (Oxford Dictionary of English) İngiliz kaynaklarına göre de yukarıda anlattığımız şekilde Valentine’s Day zamanla sevgililer günü olarak birazda bu işten ticari kazanç sağlayanlarında teşvikiyle bu günkü halini almıştır.     
     
Günümüzde ticari kazanç etkisiyle de bazı günler artık hayatımıza girmiştir. Anneler, babalar günü, öğretmenler günü gibi bazı günler artık kabul görmüştür. Ancak sevgililer günü dediğimizde ise sevgilinin gayrimeşru bir sevgiyi çağrıştırması ve yukarıda anlatıldığı gibi Papaz Valentinenin ölüm gününü kutlamak açısından düşünülürse, dinen caiz olmadığı görülmektedir.  Hatta bu günün Hristiyanlar tarafından bayram ilan edilmesi yönüyle, onların bayramını kutlamak daha da tehlikeli olmaktadır. Çünkü dinimize göre başkalarının adetlerini, bayramlarını kutlamak şirk olur. Müceddid-i elf-i sani İmam-ı Rabbani Hazretleri buyuruyor ki” Hinduların bayram günlerine, ateşe tapanların nevruz günlerine, Hristiyanların Noel gecelerine ve diğer paskalyalarına hürmet etmek ve o zamanlarda, onların adetlerini onlar gibi yapmak şirk olur.”

Biz Müslümanlar olarak Papazın Ölüm yıl dönümünü niçin kutlayalım? Eşlerimize hediye almak için Papaz Valentinenin anısına kutlanan bu günü beklemeye gerek var mı? Peygamber efendimizin hediyeleşmek ile ilgili söylediği hadis-i şeriflerden bir kaçını nakledelim;”Hediyeleşin, çünkü hediye, aradaki muhabbeti artırır.” (Beyheki)
“Hediyeleşin, çünkü hediye, dostluğu artırır, kini, düşmanlığı giderir.” (Taberani, Ebu Nuaym) Hediyeleşmenin önemi Peygamber efendimiz tarafından çok güzel şekilde anlatılmıştır. Eşimize hediye almak için 14 Şubatı beklemeyelim. Eşlerimiz Allahütealanın bize emanetidir. Ailede huzur ve mutluluk adlı makalemizde eşlerimize, onlara nasıl davranacağımız geniş şekilde anlatılmıştır.          

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »