YAŞLANMAYI GECİKTİRMEK VE GENÇ KALMAK



Günlük hayat o kadar yorucu ki, bazen bu durum insanda, uyku bozuklukları olarak yansır. Bunun yanında hareketsiz yaşam eklenirse ve  bilinçsizce ilaç kullanımı stres derken istemediğimiz halde bunun gibi pek çok neden yaşlanmayı hızlandırır. Yaşlanma sürecini yavaşlatmak yine insanın elindedir. Bu nedir diye soracak olursak yapılacak tek şey bilinçli olup yukarıda saydığımız alışkanlıkları değiştirmeliyiz. Sosyal medyada reklamları çıkmakta, kırışıklık gideren krem, gençleştiren krem, bu konuda bazı firmaların çalışmaları mevcuttur. Bu malzemeleri çözüm olarak düşünmeden önce ilk yapılacak yaşam tarzımızı değiştirmek olacaktır.

YAŞLANMA NASIL GECİKTİRİLİR?

.  STRES
Çağımızın hastalığı, stres ve depresyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak stresin insanlara yansıması yaşlanma olmaktadır. Stres adrenalin hormonunu yükseltmektedir. Bu durum cilt kaslarına daha fazla kan gelmesine neden olur. Cildimiz için zararlı bir durum ortaya çıkmakta, stresden dolayı yüzümüze gelen fazla kan çok zararlı olmaktadır. Stresle beraber sinirlerde etkilenip istemsiz mimikler erken yaşlanmayı, kırışıklıkların oluşumunu başlatır. Kalabalık şehir hayatı, iş yaşamının yoğunluğu stresin seviyesini yükseltmektedir. Stresin en büyük zararı vücudumuzda bağışıklık sistemini zayıflatmasıdır. Bağışıklık sisteminin vücut için önemi çok fazladır. En başta vücudun koruma kalkanını yok etmesidir. Bu durum yaşlanmanın hızlanması demektir. Yapmamız gereken stresin vereceği zararı en aza indirmek olmalıdır. Stresin ilacının spor olduğunu söylüyoruz.

. SPOR
Sporu hayatınızın vazgeçilmezi yapınız. Düzenli spor ve egzersiz hayatınızın bir parçası olsun. Spor yaparken vücudumuzun salgıladığı  endorfin, melatonin, depomin mutluluk hormonlarıdır.Vücuda antideprasan ilaç almış gibi etkileri vardır. Doğal olduğu için tabi ki yan etkisi olamayacaktır. Spor sırasında vücut ter atımı ile toksinleride atmaktadır. Spor ile cildimize daha fazla oksijen gelmesine neden olacaktır. Daha fazla oksijen demek cildin parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar. Sporuda yaşımıza uygun olarak abartmadan yapmalıyız.

. SU 
Hayatımızın vazgeçilmez sıvısı su, yaşlanmayı geciktirecek en etkin silahtır. Sporla beraber atılan toksine aracı olan sudur. Su en az oksijen kadar cilt için gereklidir. Halk arasında beyini sulanmış sözü meşhurdur.Aslında vücut susuz kaldığında en çok etkilenen organlar beyin ve cildimizdir.Çay, kahve, soda, benzeri içecekler suyun yerini tutmaz.Vücudumuzun su ihtiyacını  su ile karşılamalıyız.

. DENGELİ BESLENME
Beslenme alışkanlıklarımızı değiştirerek beyazlardan uzak durmalıyız. Beyazlardan kastımız şeker, tuz, unlu mamüllerdir. Dengeli beslenme et, süt, süt ürünleri, yumurta, sebze, meyve ağırlıklı yeteri kadar alınmalıdır. Fazla şeker cilde çok zararlı,antioksidanları nötralize etmektedir.Özetle üç beyaz yaşlanma sürecini hızlandırır. Yeşil çayın içinde buluna etkin madde, vücuttaki yağların yakımında çok etkilidir.Bunun yanında cildimiz için çok faydalıdır.Toksinlerin atılmasında yardımcı olduğu gerçeğini unutmayalım

. UYKU DÜZENİ
Uyku düzeni yaşlanmayı geciktirecek en önemli faktörler arasında sayabiliriz. Çünkü derin uyku sırasında cildimiz için çok gerekli olan kollajen ve elastin bileşenleri vücut tarafından üretilmektedir. Günde 7-9 saatlik uyku idealdir. Uyku düzeninin önemi burada çıkmakta, uykudaki problem göz çevresinde torbalanma, mor halka oluşumu, rengini yitirmiş bir cilt, yorgunluk kaynaklı kırışıklıkların derinleşmesine neden olmaktadır. Uyku aslında vücudun yenilenmesi anlamına geliyor. Gece uykusunda vücut için gerekli hormanların salgılandığı üniversitelerimizde yapılan araştırmalarda ortaya konmuştur. Kısacası yaşlandırmayı geciktirmek elimizde haydi alışkanlıklarımızı değiştirelim.







     
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »