KOCA YUSUF YALNIZCA GÜLE YENİLDi

  Yazar: Oğuzhan Dilmeç


Koca Yusuf Yalnızca Güle Yenildi


Yusuf ve Tosun Bey, Karlıova’ya doğru yola çıktılar. Atlarını serbest bırakmışlardı. İkisinin de gideceği yer Karlıova’ydı ama gönülleri, çok farklı yollardaydı. Tosun Bey, son bir aydır yaşadıklarını düşünüyor, bunları anlamakta güçlük çekiyordu. Filipe, Kızanlık ve Tatarpazarcık gibi güzelim güller diyarlarında neler oluyordu böyle? Niçin gül alıp gül vermek yerine, kan, kin ve düşmanlık alınıp veriliyordu? Yüzlerce yıldır Müslümanlarla kardeş kardeşe yaşayan Bulgarlar, nasıl bu kadar acımasız oluyorlardı? Bunlar gibi nice soru Tosun Bey’in beyninde birbirleriyle çarpışıyor, cevap denen çıkış yolunu arıyordu. Yusuf da Tosun Bey gibi, “Bulgarlar niçin ayaklanıyor, günahsız insanlar, acımasızca niçin öldürülüyor?” diyor, beynindeki sorulara cevap arıyordu. Bu soruları Tosun Bey’e sormak istedi. Anladı ki onun hali kendinden farklı değildi. Kime sorsaydı, ninesine mi, yoksa hocası İsmail Pehlivan’a mı? Yusuf, “Ya Rabbi, beynimdeki cevapsız suallerin, cevabına kavuşmamı nasip et” diye dua ediyordu.  Üstelik Yusuf’un hali Tosun Bey’den daha fenaydı. O, daha hayatın gerçek güzelliklerini tanımadan, küçük acılarıyla karşılaşmadan, çok büyük, çok yıkıcı, pek çok akıllı kimsenin dahi cevap bulamadığı acılarla karşı karşıya kalmıştı.     
                                                   ( Halil Delice, Koca Yusuf Kitabından bir bölüm)

Kitabın Analizi

Yukarıda okuduğunuz kitaptan bir bölüm, Cihan pehlivanı Koca Yusuf Şumnu kasabasının Karalar köyünde doğmuştur. Kitap roman tadında Koca Yusuf’un hayatını anlatmaktadır. Okurken hiç sıkılmadan Koca Yusuf’un memleketini, Demir baba türbesini, Avrupa ve Amerika seyahatlerini onunla beraber yaşayacaksınız. Avrupa ve Amerikalılara “Türk gibi kuvvetli” sözünü teyit ettirmiştir. Kel Aliço ile yaptığı dillere destan güreşi duygu seli içinde okuyacaksınız. Sultan Abdülaziz Han, Beşinci murat, Abdülhamit han dönemini görmüştür. Devrin meşhur pehlivanları, Adalı Halil, Kara Ahmet, Katrancı, Karagözali, Filiz Nurullah, Çolak Mümin gibi bir en iyilerle güreşler tutmuş.Hepsi kendilerinden üstün olduğunu kabul etmişlerdir.Koca Yusuf’un şahsında Türk milletinin bütün özelliklerini, mertliğini, yiğitliğini, islamiyet’e olan bağlılıklarını müşahade edeceksiniz.

Yazarı hakkında bilgi

Kitabın yazarı Halil Delice 1960 Edirne/ Enez çavuş köy doğumludur. Halil Delicenin ailesi 1927 yılında Bulgaristan Kırcaali’den göç etti. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunudur. Hakimlik sınavını kazanan Halil Delice 1,5 yıllık hakimlik stajı yaptıktan sonra istifa ederek gazeteciliğe başlamıştır. Gazetecilikte başarılı olan Delice birçok ödülün sahibidir. Rumeli Tarihi ve yağlı güreş üzerine yaptığı araştırmaları mevcuttur. Bunun yanında radyo programlarına devam etmektedir. Yazdığı kitapları Görmedin mi alişimi tuna boylarında, Hicret gülleri, Kara Ahmet güreşte kızıl elmayı aradı, Sultanın Arslanı, Kırkpınar, Altın yay, hepsi ayrı, ayrı inceleme konusu olan kitapları mevcuttur.Babı ali kültür yayıncılığından temin edebilirsiniz. Halil Delicenin Radyo programına başlarken söylediği şiirle bitirelim. Bu kitabı okumanızı tavsiye ediyorum. Bir büyük insanın hayatını doğru kaynaktan öğrenmek çok önemlidir. Hele ki Koca Yusuf yalnızca güle yenildi, Koca bir cihan pehlivanının hayatını okumamak, bilmemek bir eksikliktir.
Plevneleri kızansız
Camileri ezansız
Kosavaları destansız
Bırakma Allahım
Haydi urum eline

Kırmızı güller dermeye 
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »