Kafkas Kartalı İmam Şamil Destanı

  Yazar: Hamza Aslan




Kafkas kartalı imam şamilin hayatı filmlere konu olmuştur. Hakkında makaleler, kitaplar yazılmış, yaptığı özgürlük mücadelesi dillere destan olmuştur. Türk gençliği için idol olmuş tarihi bir şahsiyettir. Hala Kafkasya da onun hatıraları söylenir. Evlerin baş köşesi ona ayrılmış. Çocuklar onun kahramanlıkları ile büyümektedir. Şairin dediği gibi Kafkas Kartalı İmam Şamili bilmeyen atasını ne bilir. Kafkasyanın büyük kahramanının hayatını okurken çoğu zaman elinizde olmadan duygu seline kapılarak göz yaşlarına engel olamıyorsunuz.

 Kitabın yazarı Murat Yeşil kitabı yazmadan önce İmam Şamilin yaşadığı bölge, doğduğu ev, savaş meydanlarına kadar gidip görmüş. O atmosferi yaşayarak,kafkasyanın bağımsızlık mücadelesi ve İmam Şamil konularında uzman olan kişilerle görüşmüş.Üç  defa yaptığı seyahatlerde Dağıstanlıların misafirperverliğini,İmam şamilin torunlarının vatanını,dinini sevdiklerini tespit etmiş. Canları gibi sevdikleri dağlarında, sadece bir tek ses duymak istiyorlar: Ezan-ı Muhammed
Murat Yeşil Rus kaynaklarını, bu konuda yazılmış yerli ve yabancı araştırmacılar tarafından hazırlanan eserleri incelemiş.Kitap bir roman olmanın ötesinde bir bilimsel araştırma raporu olmuştur.Amaç bir kahramanlık destanını yeni nesillere dosdoğru anlatabilmektir. Kafkasyadaki genç nesile gazavat dönemini bir roman tadında, bir hikaye havasında anlatabilmektir.

Kitabın özelliği oğluma orta okulda okuttuğum ilk roman olması da bir ayrıcalık katmaktadır. Gençliğimizin , genç neslin mutlaka okuması gerektiğine inandığım bir kitaptır. Her kitap yeni bir dünya demektir. Okurken insanın kitabın kahramanı ile yaşananları birebir yaşadığını unutmayınız. Kafkasyada, insanın özgürlüğü için, vatanı için, dini için neler yapabileceğini anlatan, bir kahramanlık öyküsünü bu kitapta bulacaksınız.

Şairin dediği gibi:  İmam şamil, Kafkasyanın hürriyet güneşi, Alpaslan'ın özbe öz kardeşi,İmam şamili bilmeyen atasını ne bilir.Şair diyor ki; Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır.Toprak uğruna ölen varsa vatandır. Bende derim ki: benim vatanım Edirne de başlayıp karsta bitmez. Benim vatanım Azer’imin hürriyet, hürriyet diye çalkalandığı kıyılardan başlayıp taa viyana önlerinde biter. Bu şiiri çok severim. Ne zaman okunsa, okusam tam bir duygu tufanı yaşarım. 




Atalarımızı,vatanımızın kıymetini, gençliğimize öğretebilmek için kütüphanemizde yerini alması gereken bir kitaptır. Mutlaka çocuklarımızın okuması gereken bir Kitaptır. Babıali Kültür Yayıncılığından temin edebilirsiniz. 

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »