Televizyon veya Television

   Yazar: Hamza Aslan


  Televizyon veya Television

 Evlerimize önce siyah, beyaz görüntülü, lambalı cihazlar olarak girdi. İlk zamanlar birinin evinde televizyon varsa, bütün mahalle halkı sinemaya gider gibi orada toplanırdı. Filmler, diziler seyredilir, çaylar içilir. Sonrası renkli televizyonlar, Lcd televizyonlar ve led televizyonlar olarak hayatımızın bir parçası olmuşlardır. Dünyadan anında haber almamız ile dünya küçük bir yer haline geldi. Vazgeçilmez bir kitle iletişim aracı haline geldiğini yapılan araştırmalar göstermiştir. Bu kadar faydası var iken televizyon veya television hayatımızdan neler götürmektedir.

Televizyon Karşısında Geçen Zaman

Seyrettiğimiz diziler, filmler acaba günde kaç saatimiz televizyon karşısında geçmektedir. Örneğin: Günde televizyon karşısında 3 saat zaman geçirsek, bir senede 1095 saat yapar. Bu da 45 gün yapar. Bizim yaptığımız tahmini bir hesaptır. Acaba 3 saat televizyon seyretmek yetiyor mu? Çocuğumuzu kötü arkadaştan korumak için, tanımadığı kişilerle arkadaşlık yapmaması için uyarırız. Ailemize zarar gelmemesi için üzerlerine titreriz. Ama en büyük düşman evimizin içinde, yani kontrolsüz olarak ailemizin, çocuklarımızın emrinde olan televizyon. Dikkatinizden kaçmamıştır, kontrolsüz tabirini kullandık.

Televizyonun Zararları Nelerdir?

Televizyon karşısında geçen zaman ve oluşan bağımlılık, çocuklarımızın arkadaşa ihtiyaç duymamaları, sonuç olarak sosyalleşememelerine sebep olacaktır. Aile burada çocuğa günlük seyredeceği televizyon için süre vermelidir. Seyredeceği programları belirleyin. Boş zamanları için uğraşacağı spor, kitap, tiyatro gibi sosyal etkinliklere yönlendirmelidir.
Ailemize magazin programlarının verdiği zararı unutmayın. Çünkü seviyesi düşük, hayatı sırf eğlence olarak gören bir kültürün aşılanmasını engelleyin.
Televizyonda dizilerin içine, reklamlara veya filmlere gizlenen subliminal mesajların, hatta masum görünen çizgi filmlerde bile cinsel içerikli bilinçaltı mesajların verildiğini unutmayalım. Aynı zamanda çocukların dil ve sosyal gelişimlerini olumsuz yönde etkiler. Çocuklar izledikleri çizgi filmin gerçek olup olmadığını, ayırt edemeyeceği için örneklerine rastladığımız çocuk kaza haberleri çizgi film sahnesidir.
Subliminal mesajlar aracılığıyla para için, tüketim için yanlışlar doğru gösterilmektedir. Diğer zararı kültür erezyonuna sebep olup ne yazık ki başka kültürlere özendirir.
Çocukların seyredeceği korku, şiddet içerikli film veya diziler onların küçücük dünyalarını alt-üst ederek uykusuzluk, tek başına kalmama obsesif bozukluklar oluşabilir.
Dizilerdeki sıradanlaşmış şiddet görüntülerinin artık halkımızı da etkilediğini, trafikteki kavgalarda, yan baktın gibi incir çekirdeğini doldurmayacak sebeplerden silahların çekildiğini müşahade etmekteyiz. Hoşgörüsü olmayan bir toplum olma nedenlerini hiç araştırdık mı?
Televizyon bağımlılığının çoğu alışkanlığımızı değiştirdiğini görmekteyiz. Televizyon seyretmek yüzünden kitap okumayan, çalışmadan zengin olmaya çalışan, hareketsizlikten obez olan, şiddete meyilli bir toplum yetişmektedir.

Ne Yapmalıyız?

Televizyon konusunda anne-babanın bilinçli olması gerekmektedir. Televizyonla ilgili vereceğimiz örnek her şeyi anlatacaktır. Bir bıçak düşünün doktorun elinde hayat kurtarır. Peki aynı bıçak bir katilin elinde olursa can alacaktır. Ailemiz ve çocuklarımızı kötü arkadaştan, zarar gelebilecek insanlardan, nasıl ki korumaya çalışıyor isek aynı şekilde televizyonun zararlarından da korumalıyız. Televizyon bağımlısı olmadan, seyredeceğimiz program konusunda seçici olmalıyız. Ailemizle, çocuklarımızla sosyal etkinliklere katılarak, beraber zaman geçirmeliyiz.  

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »