Subliminal Mesaj Nedir? Kim kullanır?

   Yazar: Hamza Aslan


 Subliminal Mesaj Nedir? Kim kullanır?

Subliminal kelimesi anlam bakımından sözlükte “bilinçaltı, psik, bilinçaltı ile algılanan” manasına gelmiş olup, subliminal mesaj ise buradan hareketle bilinçaltı mesajı olarak tarif edebiliriz. Subliminal mesaj daha çok reklam sektöründe kullanılır. Subliminal mesajın özelliği bir objenin içinde olması, insanın mesajı o an için anlamayıp algılamaması üzerine şekillendirilip, tasarlanmasıdır. Reklamın amacı insanı etkileyip hedef kitleye ulaşmaktır. Hedef kitleye ulaşmak için subliminal mesajlar çokça kullanılır. Subliminal mesajlarla insanlar fark edemeden bilinçaltına hitap edilmesidir.

Subliminal Mesaj Kullanmak Kanunen Yasaktır.

Subliminal mesajın kullanılmasını geniş bir yelpazede düşünürsek, gerekli olduğunda toplumu etkilemek, yönlendirmek için tercih edilen bir metoddur. Doğru olmayan bir bilgiyi algı ile topluma lanse etmekte subliminal mesaj kullanılır. Aslında subliminal mesaj kullanmak kanunen yasaklanmıştır. 15 şubat 2011 tarihinde kabul edilen 6112 sayılı kanun’un 9. Maddesine göre Türkiye’de “Ticari iletişimde bilinçaltı teknikleri kullanılamaz.”maddesi ile subliminal mesaj yasaklanmıştır.

25.nci Kare Tekniği nedir?

Subliminal mesaj verilirken dijital ses dosyalarına gömülen işitsel yollar bir teknik olarak kullanılır.25 kare tekniğinden bahsedersek: flaşlar patladığı zaman birde peş, peşe olursa göz bu arada algılamaz. Geçici körlük olacaktır. Ama kısa süreli olduğundan o süreyi 24 saniye kabul edersek  göz 25 .nci saniyeyi görecektir, Bu teknik aynen anlattığımız şekilde kullanılır, kullanım yeride televizyon ve sinemadır. Reklam afişlerinin içine,logo, görsel malzemenin içine gömülü,gizli, saklanmış kelime, şekil, rakam olarak verilebilir.25 kareyi teknik olarak anlatalım: gördüğümüz anlık görüntü 655 satır tarama ya da frame dediğimiz 24 küçük kareden oluşuyor.Satır tarama tekniğinde “control track” denilen aralıkta istenen görüntü ve mesajlar atılır.

 Subliminal algı eski mısır, antik yunandan itibaren hep incelenmiş ilgi odağı olmuştur. Tıp alanında tarihteki ünlü bilim adamlarımız Farabi ve İbni Sinanın çalışmaları olmuştur. 20.yüzyılda yapılan deneyler, istatiki analizler sayesinde subliminal algı çok geliştirilmiştir. Kanunen yasaklansa bile subliminal mesajı kullananlar bundan vaz geçmişmidir? 

Patlamış Mısır Ye! Deneyi 

Subliminal mesajlarla ilgili sinema filminde yapılan deneyde patlamış mısır ye yerleştirmesi yapılıyor. Mola verildiğinde ne oluyor biliyor musunuz? Herkes patlamış mısır alıyor. Sinema salonlarındaki mısır yeme alışkanlığı bu deneyin sonucu ile geliştirildiğini insan düşünmeden edemiyor.

 Masum görünen  Çizgi filmlerde bile subliminal mesajlar kullanılıyor.Aslan kral filminde aşağıdaki fotoğraftaki yerleştirmenin korkunçluğunu görüyorsunuz. Bu konuda uyanık ve dikkatli olmalıyız. Madem kanunen yasak farkına vardığımızda şikayet etmeliyiz. İşin içine inanç boyutu girince, nefsine sahip olan insan bilinç altına gönderilen zehiri dışarı atacaktır.                  

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »