Tırnak Yeme Alışkanlığı, Nedenleri, Önleme Yolları




Tırnak yeme alışkanlığı dediğimiz zaman genelde bu davranışın çocuklarda olduğu düşünülür. Anne, babalar çocuklarında gördüğü bu davranışı önlemek için çeşitli tedbirler düşünür. Ama bu alışkanlığın sadece çocuklarda olmayıp, yetişkinlerde de olduğu unutulmamalıdır. Tırnak yeme alışkanlığı, nedenleri, önleme yolları nelerdir? Bu sorulara cevap aramaya çalışalım.

Tırnak Yeme Alışkanlığı, Nedenleri

Tırnak yeme alışkanlığının temeline inildiğinde bu davranış, kişinin kaygı seviyesinin yüksek olduğu görülmüştür. Tırnak yeme alışkanlığı çocuklarda olduğu kadar yetişkinlerde de görülme nedenleri farklılıklar içerir. Çocukların tırnak yemesi kardeşini kıskanmasından, gece karanlık korkusundan, ayrılık kaygısından oluşan panik, kötü bir şey olacak düşüncesi, aile içi şiddet eğilimleri beraberinde bu alışkanlığın doğmasına sebep olur. Yetişkinlerde bu alışkanlığın temelinde kaygı seviyesinin yüksekliği, istemsiz hareketler olan tikler, mantıksız olduğunun farkına varamadığımız takıntılardan (obsesif-kompulsif) kaynaklanmaktadır.

Tırnak yeme alışkanlığının temeline yani kökenine bakıldığında bu davranış bir yerde sahip olduğu bozukluğa karşı oluşturduğu bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır. Tırnak yeme alışkanlığının nedenleri anlaşıldığına göre, önleme yolları nedir?

Önleme Yolları

. Tırnak yemenin temelinde kaygı ve stres olduğu düşünülürse, bu durumda iken insan farkında olmadan tırnak yeme alışkanlığı ortaya çıkmaktadır. Tırnaklara sürülecek acı oje buna engel olabilir.

. Tırnakların her zaman kısa olmasına ve bakımlı olmasına dikkat edin. Tırnaklara yapılacak manikür tırnaklarınızın güzel görünmesini sağlayacağından, el bakımı tırnak yeme alışkanlığını önlemeye yardımcı olacaktır.

. Tırnak yeme alışkanlığı istemsiz bir hareket olarak tezahür ettiği düşünülürse, bu durumda yapılması gereken ellerin meşgul olması için stres topu veya tespih çekmek gibi yapılacak bir faaliyet tırnak yeme alışkanlığından kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

. Tırnak yeme alışkanlığı, tırnakların kirli olması sebebiyle başlamış olması da nedenler arasında sayılabilir.

. Tırnak yeme alışkanlığından kurtulma yollarından birisi de tırnaklarınızın üzerine takacağınız takma tırnaklar, tırnak yeme alışkanlığını önleyecektir.

Tırnak yeme alışkanlığı olan birisine “Tırnak yeme” diye yapılacak telkinler veya uyarılar işe yaramayacaktır. Yukarıdaki maddeleri uygulandığı halde tırnak yeme alışkanlığı önlenemediyse, yapılması gereken bir psikayatri Kliniğine baş vurulmalıdır.           
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »