Nanoteknoloji Nedir? Merak Edilenler

Yazar: İbrahim Öztürk





Nano, kelime olarak dilimize yunancadan gelmekte olup anlamı cüce demektir. Nanometre “nm” olarak gösterilmektedir. Uzunluk birimi metre ile mukayese edersek; bir nanometre metrenin milyarda birine denk gelmektedir. Kıyaslama yaptığımızda buna en uygun olan saç telini baz aldığımızda yaklaşık saç telinin onbinde biri kadar bir kalınlığa sahiptir. Daha iyi anlaşılması bakımından bir futbol topu ile dünyanın boyutunu karşılaştırmak nano boyutu daha iyi anlatacaktır.

Nanoteknoloji nedir?

Nanoteknoloji; 1 ile 100 nanometre arasında bulunan saç telinin onbinde biri kalınlıkta olan materyallerin kullanılması ile oluşturulan geleceğin yeni teknolojisi diye tanımlayabiliriz. Nanoteknoloji üzerine bir çok ar-ge laboratuvarı çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Nanoteknoloji ile ilgili çalışmaları maddenin yapısı açısından düşündüğümüzde kimyacıların alanına girmiş gözüksede, üniversitelerin malzeme bilimi, fizik, makine mühendislikleri ve biyokimyasal mühendislik laboratuvarları müşterek olarak çalışmaktadırlar. Yakın zamanda ülkemiz adına gurur duyduğumuz bir başarı hikayesini nakletmeden geçemeyeceğim.


ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği  bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hüsnü Emrah Ünalan ve Doktora öğrencileri Doğa Doğanay, Şahin Çoşkun geliştirdikleri, kıyafetleri ısıtan nanoteknolojiyle yüz akımız olmuştur. Bu projeyle bir sürü yarışmada birincilikler almışlar. Nanoteknoloji kullanım alanı olarak oldukça geniş ve yapılan çalışmalarla daha da genişlemektedir. Kullanım alanı fizik kimya, biyoloji, bilgisayar, elektronik ve bilhassa tıp alanında nanoteknolojinin gelişimi insanlık adına sevindirici olacaktır.

Nanoteknolojinin başlangıcı 1959 yılında Amerikalı Fizikçi Richard Feynman bireysel atomları ve molekülleri manipüle etme fikri ortaya atılmıştır. O tarihten itibaren geniş çaplı araştırmalar başlamıştır.Nanoteknoloji alanında hızla gelişmiştir. İnsan hayatını etkileyen elektrik ve bilgisayarlar, kadar nano teknolojide insan hayatına büyük katkı sağlayacaktır. Nanoteknoloji genel amaçlı bir teknoloji olduğundan tıptan, savunmaya, askeri alanlar dahil bir çok alanda kullanılan bir teknolojidir. Nanoteknoloji ve 4 sanayi devrimi dediğimiz yapay zeka da ülke olarak dünya ile aynı anda bu teknolojilere entegre olmalıyız. Büyük ülke olmanın gereği budur.                

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »