ŞEKER NEDEN YAŞLANDIRIR ? CİLDE ZARARLI MI?

   Yazar: Jülide Türkoğlu




Her insanın belli bir yaştan sonra özellikle kadınların korkulu rüyası yaşlanmaktır. Cildimizi besleyen, hücre yenilemesi yapan da kolajendir. İnsanın cildindeki kolajen azalması 35 yaşından sonra başlar. Cildimize zarar veren bu yaştan sonra tüketilen şeker, bilim adamları tarafından sorgulanmaktadır. Şeker neden yaşlandırır? Cilde  zararlı mı?

Sınır olarak tabir ettiğimiz 35 yaşından sonra alınan şeker, Gilikasyon denilen aşamada şeker molekülleri proteinlere bağlanır. Bu bağlantı sonucu ciltte hücre sertleşmesine sebep olur. Hücre sertleşmesi ciltte kırışıklık, sarkma, cildin sarı renk alması olarak sayacağımız bir sürü yaşlanma belirtilerini de beraberinde getirir. Buradan anlıyoruz ki şeker cildimizin kolajen durumunu belirliyor. Cildimizi güçlü kılan kolajen, etkisini kaybederek güneş ışınları gibi dışarıdan gelen yaşlanma etkilerini önleyemiyor.

SAKİN OLUN

Her şeyin aşırı tüketimi zararlı insan sağlığı için olumsuzdur. Vücutta normal değerde olan glikozun kanda gerçekleşen glikasyon aşaması, sürecinde cildimize zararı olmaz. Aşırı şeker tüketimi sonucu oluşan glikasyonun etkileri cildimize zarar verir. Cilt dostu kolajeni zayıflatır.

UZAK DURULMASI GEREKEN ŞEKERLER

İnsan sağlığına zararı gizli şeker olması sebebiyle glikasyonu on kat artıran mısır şurubuna dikkat edin. Sağlığımız için, cildimiz için uzak durmamız gereken besinler beyaz ekmektir. Beyaz ekmek yerine tam buğday unlu ekmek tercihimiz olabilir. Bunun yanında çok sevdiğimiz kekler, kurabiyeler, çay ve kahve ile beraber aldığımız şekerler de uzak durmamız gereken besinlerdendir.

YİYEBİLECEĞİMİZ ŞEKERLER

Bir insanın günlük şeker ihtiyacı 100 kaloriyi geçmemesi gerekiyor. Bu ihtiyacımız doğal yoldan meyve ve sebzelerden alabiliriz. Bu besinler ayrıca cildimiz için faydalı olan vitamin ve antioksidanları da içerir.

ÖNLEMLER NELERDİR?

Yaşlanmaya karşı, cildimizin sağlığı için yapmamız gereken yüksek kalori ve yüksek şeker olan besinlerden uzak durmalıyız. Beslenme alışkanlığına, diyetinize antioksidan yönünden iyi olan sebze ve meyveler, yeşil çay, ceviz eklenmelidir. Bu besinlere ek olarak yaban mersini, kırmızı biberi de sayabiliriz. Yaşlanmaya karşı kozmetik sanayinin çalışmaları hızla devam etmektedir. Glikasyonun verdiği zararı önlemek amaçlı kolajen temelli kremler yapılmaktadır. Şeker neden yaşlandırır? Çünkü cilde zarar verir. Her ne olursa olsun. Sağlığımızı biz kendimiz koruyabiliriz. Tek yapmamız gereken bilinçli hareket ederek şekerden uzak durup, bize zarar vermesini önleyebiliriz. 

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »