Yazar: Jülide Türkoğlu
Her insanın belli bir yaştan
sonra özellikle kadınların korkulu rüyası yaşlanmaktır. Cildimizi besleyen,
hücre yenilemesi yapan da kolajendir. İnsanın cildindeki kolajen azalması 35
yaşından sonra başlar. Cildimize zarar veren bu yaştan sonra tüketilen şeker,
bilim adamları tarafından sorgulanmaktadır. Şeker neden yaşlandırır?
Cilde zararlı mı?
Sınır olarak tabir ettiğimiz 35
yaşından sonra alınan şeker, Gilikasyon denilen aşamada şeker
molekülleri proteinlere bağlanır. Bu bağlantı sonucu ciltte hücre sertleşmesine
sebep olur. Hücre sertleşmesi ciltte kırışıklık, sarkma, cildin sarı renk
alması olarak sayacağımız bir sürü yaşlanma belirtilerini de beraberinde
getirir. Buradan anlıyoruz ki şeker cildimizin kolajen durumunu belirliyor.
Cildimizi güçlü kılan kolajen, etkisini kaybederek güneş ışınları gibi
dışarıdan gelen yaşlanma etkilerini önleyemiyor.
SAKİN OLUN
Her şeyin aşırı tüketimi zararlı
insan sağlığı için olumsuzdur. Vücutta normal değerde olan glikozun kanda
gerçekleşen glikasyon aşaması, sürecinde cildimize zararı olmaz. Aşırı şeker
tüketimi sonucu oluşan glikasyonun etkileri cildimize zarar verir. Cilt dostu
kolajeni zayıflatır.
UZAK DURULMASI GEREKEN ŞEKERLER
İnsan sağlığına zararı gizli
şeker olması sebebiyle glikasyonu on kat artıran mısır
şurubuna dikkat edin. Sağlığımız için, cildimiz için uzak durmamız gereken
besinler beyaz ekmektir. Beyaz ekmek yerine tam buğday unlu ekmek tercihimiz
olabilir. Bunun yanında çok sevdiğimiz kekler, kurabiyeler, çay ve kahve ile
beraber aldığımız şekerler de uzak durmamız gereken besinlerdendir.
YİYEBİLECEĞİMİZ ŞEKERLER
Bir insanın günlük şeker ihtiyacı
100 kaloriyi geçmemesi gerekiyor. Bu ihtiyacımız doğal yoldan meyve ve
sebzelerden alabiliriz. Bu besinler ayrıca cildimiz için faydalı olan vitamin
ve antioksidanları da içerir.
ÖNLEMLER NELERDİR?
Yaşlanmaya karşı, cildimizin
sağlığı için yapmamız gereken yüksek kalori ve yüksek şeker olan besinlerden
uzak durmalıyız. Beslenme alışkanlığına, diyetinize antioksidan yönünden iyi
olan sebze ve meyveler, yeşil çay, ceviz eklenmelidir. Bu besinlere ek olarak
yaban mersini, kırmızı biberi de sayabiliriz. Yaşlanmaya karşı kozmetik
sanayinin çalışmaları hızla devam etmektedir. Glikasyonun verdiği zararı
önlemek amaçlı kolajen temelli kremler yapılmaktadır. Şeker neden
yaşlandırır? Çünkü cilde zarar verir. Her ne olursa olsun. Sağlığımızı
biz kendimiz koruyabiliriz. Tek yapmamız gereken bilinçli hareket ederek
şekerden uzak durup, bize zarar vermesini önleyebiliriz.
Kod ÇeviriciKod Çevirici EmojilerEmojiler