Mutlulukla İlgili Anket Üzerine

Yazar: Hamza Aslan






Türkiye Gazetesinde 3. Sayfada okuduğum mutlulukla ilgili yapılan anket üzerine yazılan haber, anket sonuçları çok ilgimi çekmişti. Türkiye İstatik Kurumu (TÜİK) tarafından yaptırılan “Yaşam Memnuniyet Araştırması” ile ilgili anekdot ve sonuçlarını nakledelim. Bu sonuçlara göre:  

“2015 yılında yüzde 56,6 olarak kayıtlara geçen mutlu olduğunu bildirenlerin oranı 2017’de yüzde 61,3 oldu. Mutsuz olduğunu bildirenlerin oranı ise 11,4’ten yüzde 10,4 düşmüştür.

Kadınların mutluluk oranına bakıldığında 2015’de yüzde 60,2 iken 2016’da yüzde 64,5 çıktığı, erkeklerdeki orana bakıldığında yüzde 52,9’dan yüzde 58,1 çıktı. Yaş gruplarında durum ise mutluluk oranı yüzde 65,1 ile 18-24 yaş grubunda yüksek gözüküyor.

 En düşük mutluluk oranı 35-44 yaş grubunda yüzde 58,2  olarak gerçekleşmiştir. İlginç olan önemli bir istatistikte evlilerin, evli olmayanlara göre daha mutlu olduğu tespit edilmiştir. Geçen yıl evlilerin 64,7’si mutlu olduğunu belirtirken , evli olmayanlarda bu oran yüzde 53,5 olmuştur.“

Günümüzde “mutluluk” dendiğinde sadece dünyadaki rahatlık, insanın aklına gelmektedir. Halbuki “mutluluk”  yani esas “seadet” (mutluluk) ebedi olan ahiret seadeti yani mutluluğudur. Ahiret seadetine(mutluluğuna) kavuşmanın yolu Allahü tealanın ve Son Peygamberinin emirlerine uymaktan geçer. Mutluluğun yolu İslamiyete uymaktan, İslamiyeti yaşamaktan geçer.

Osmanlı döneminde yetişmiş, Dar’ül fünunda (İstanbul Üniversitesinde) müderrislik yapmış. Büyük İslam alimi, veli Seyyit Abdülhakimi Arvasi hazretleri bu konuda şöyle buyurmuşlardır:”Bütün üstünlükler, faydalı şeyler İslamiyetin içindedir. Eski dinlerin, görünür, görünmez bütün iyiliklerini İslamiyet kendinde toplamıştır. Bütün seadetler(mutluluklar), muvaffakiyetler(başarıların sırrı) ondadır.”

Mutluluk sadece dünya ile sınırlı olmamalıdır. Seadeti ebediyye demek sonsuz, ebedi mutluluk demektir.  İslam alimlerinden İmam-ı Maverdi, “ Seadet-i ebediyye kavuşmak için Müslüman olmak lazımdır” buyurmuşlardır. İkinci bin yılın Müceddidi İmam-ı Rabbani hazretleri ebedi mutluluğun yolunu bildirmiştir.” Cehennemden kurtulmak ve seadet-i  ebediyyeye kavuşmak, Peygamberlere (aleyhimüs-selam) tabi olmaya bağlıdır.” Buyurmuşlardır. 

İslam alimlerinden Ebu Ali Cürcani hazretlerinin buyurdukları Seadet (mutluluk) alametleri:”Bir kulun, Allahü tealanın beğendiği işleri kolayca yapabilmesi, sünnete göre hareket etmesi, salih kimseleri sevmesi, eş-dost ile güzel geçinmesi, Allah rızası için insanlara iyilik yapması, Müslümanların işini görmesi ve vakitlerini Allahü tealanın dinine hizmetle geçirmesi, saadet alametlerindendir.” Bütün Müslümanlar için ve bütün insanlık için geçerli olan seadet-i ebediyye yani ebedi mutluluk  yolunun sırrı, anahtarı Büyük İslam alimi Ebu Ali Cürcani hazretleri tarafından bildirilmiştir.

Kaynak: Türkiye Gazetesi                                    

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »