Yeni İşe Başlayacaklara Tavsiyeler

Yazar: İbrahim Öztürk



Her insanın hayatındaki dönüm noktalarından birisi de güzel bir iştir. Yeni işe başlayacaklara tavsiyeler, tecrübe ile sabit olan, uygulandığında başarısı kanıtlanmış yapılması gereken öneriler olduğunu hatırlatalım. Yeni bir çevre, yeni iş arkadaşları, heyecan ve stres insanda adrenali en üst seviyeye çıkaracaktır. Bu makalede yazacaklarımızı uygularsanız inanın başarılı olacaksınız. Önce kendinize inanın ve güvenin.

. Erken Kalkın

İşe ilk gideceğiniz gün için değil, iş hayatınızda erken kalkın ve işe istekli gidin, bunu prensip olarak uygulayın. Bunu uyguladığınızda bir süre sonra alışkanlık haline geldiğini göreceksiniz. Kendinizi kanıtlamak için geç saatlere kadar çalışmak bir süre sonra sizi tükenmişlik sendrumuna sokabilir. Bunun yerine işinize 15 dakika erken gelin, siz fark etmesenizde patronunuz işine erken gelen personelini daha değerli bulur. Akşam çalışmanız gerekiyorsa bunu alışkanlık haline getirmeden ihtiyaç olduğunda uygulayın.

. Korku ve Endişe Olmasın

Genelde yeni işe başlayanlarda korku ve endişe hakim olur. Acaba yapabilir miyim? İş tecrübesi de olmadığından yaşanan bu tedirginlik aslında normal bir durum ama tam da burada özgüven gerekli, kendinize inanın ve güvenin. Düşünmeniz gereken onların sizin gibi bir elemana, sizinde bu işe ihtiyacınız olduğunu bilerek kendinizi “ben bu işi en güzel şekilde yaparım” diyerek motive edin.

. Mütevazi olmak size kazandırır

Yeni başladığınız şirkette çekingenliği attıktan sonra daha ilk günden her şeyi biliyormuş gibi davranmayın. Acemice davranmak, mütevazi olmak size kazandırır. Sizle işle ilgili konuşanı dinlemelisiniz. Her şirketin kendine göre farklı çalışma şekli olabilir. Daha önce çalıştığınız şirketle karşılaştırmayın. İşe odaklanın, işlerin nasıl ilerlediğini, işleyişini öğrenin.



. İşi Analiz Ederek Çalışın 

İşe yeni başlayanların işe odaklanıp öncelikle çevreyi gözlemleyerek işi ve arkadaşlarını analiz etmesi gerekir. Aynı işi yapanlardan işi pratik ve sonuç odaklı yapanı, kendinize örnek alarak çalışmalısınız. Daha fazla çalışarak ve bu analiz sayesinde patron ve iş arkadaşlarınıza kendinizi kabul ettirmeniz kolay olacaktır.

. İş Arkadaşlarınızla Uyumlu Olmaya Çalışın

İş arkadaşlarınızla sağlayacağınız uyum, aynı fikir etrafında hareket etmek  işe hakim olmanızı sağlar. Daha yaptığınız analiz sizin kendinize seçeceğiniz uyumlu çalışabileceğiniz arkadaşınız içinde faydalı olacaktır. Aynı fikre sahip olmak, aynı duygu ve düşünce  paylaşımı sizin o şirketle ve çalışma arkadaşlarınızla aidiyet bağı kurmanızı sağlayacaktır. Arkadaşınızla ortak hobi ve aynı duygu, düşünce içinde olmanız size avantaj sağlayacaktır.

Şirketiniz için çözüm odaklı çalışın


Yeni işe başlayanlar için iş seçme lüksü yoktur.  Bu yüzden önceden çözülememiş, arkadaşlarınız tarafından ötelenen problemli işlerden kaçmayıp sorumluluk alın. Yeni işe başlayanların için önemli şeylerdir. Ayrıca işe erken gelmeyi, çözülecek işler için odaklanıp gerekirse işi bitirip öyle gidin. Bu performans işe yeni başlayan birisi olarak, patronunuz ve iş arkadaşlarınız tarafından takip edilecektir. Ortaya koyduğunuz performans saygınlığınızı artıracaktır. Bu demektir ki emeğinizin karşılığını alacaksınız. 

Patronunuzdan kaçmayın 

Bazı çalışanlar kendilerine güvenmediği için sorumluluk almak istemez. Dolayısıyla patrondan kaçar. İşe yeni başlayan birisi için bu söz konusu olamaz. Ya da patrondan kaçıyorsunuz, sonucu ne olur? Eleman eksiltme durumu olursa liste başı olursunuz. Aktif olun ve yeni işe başlamış birisi olarak yaptığınız iş ile patrona kendinizi kabul ettirin. Patron size güvenmeli, verdiği işin sonuçlanacağını, çözüme kavuşacağını bilerek hızlı bir şekilde güvenini kazanın. Unutmayın ki bu yazılan maddeler tecrübe ile elde edilmiş, uygulanması durumunda başaramayacağınız hiçbir iş yoktur. Biraz sabır!               

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »