İŞLERİ ERTELEMEK DOĞRU MU?

   Yazar: Hamza Aslan


             




Genelde insanların çoğunun yaptığı, bizimde bazen yaptığımız işleri son dakikaya bırakmak adeti vardır. Son dakikaya bırakmak bizi sıkıntıya sokar. Sonucunda işimiz yolunda gitse bile zamanında yapmadığımızdan, son dakikaya sıkıştırırken yaşanan stres insana yeter. Biraz daha disiplinli olmayı, sizlere işleri ertelemek doğru mu? Diye düşündürmek istiyoruz.

İşi bitirdiğinizde ödül koyun

İş hayatınızda elinizde yetişecek proje, iş varsa teslim tarihini düşünmekten ziyade iş bitimine kendinize ödül koyup motive olabilirsiniz. Bu şekilde yaparsanız zorunluluk yerine işi eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Günlük işlerde listeleme yapın

Günlük yapacağınız işlerde listeleme yöntemini kullanırsanız, unutma riskini ortadan kaldırmış olursunuz. Bir atasözü bunu net anlatmaktadır. “ Alem unutur, kalem unutmaz”  Yazdığımız zaman işleri öncelik derecesine göre yaptığımızda, yapılanların üzerini çizmenin zevkini yaşayın.

Zor olanından başlayın

Günlük yapılacak işlerin listelemesini yaparken en zor olanını en başa yazın. Sabah saatleri performansımızın yüksek olduğu bir zaman dilimi olması avantajını kullanın. Zor olan iş yapıldıktan sonra diğerlerini yapmak kolayımıza gidecektir.

İş planlamasını doğru yapın.

İş planlaması yaparken herhangi bir aksaklık olabileceğini hesaba katın. İş alırken tarihli, zamanında teslim edilme şartı varsa aksaklıkları hesaba katarak fazla süre vermelisiniz. Erken biterse de sorun olmayacaktır.

Zaman planlamasına riayet edin ertelemeyin.

Ertelemeye başlarsanız zaman planlamasına uymadığınız ortaya çıkmıştır. Nerede hata yaptığınız inceleyin. Ertelemek bazen kendi uydurduğumuz bahaneler olup temelinde tembellik yatmaktadır. Tembellik başladığında motivasyonunuz düşmüştür. Kendinizi zorlamalısınız.

Dinimizde ertelemek

Peygamber efendimiz, “Yarın yaparım diyen, helak oldu, ziyan etti” buyurmuşlardır. Bu durum iş hayatımız içinde böyle, manevi hayatımız içinde geçerlidir. Sonsuz saadete kavuşturacak sebeplere yapışmalı, iyi işler yapmalı, bugünün işini yarına bırakmamalıdır. hayatımızın en iyi zamanı olan gençlik günlerinde, işlerin en iyisi sahibin, yaratanın emirlerini yapmaktır. Ona ibadet etmek, İSLAMİYET’İN yasak ettiği haramlardan sakınmaktır. (M.Rabbani) Gençlikte yapılan ibadet çok kıymetlidir. Yarın yaparım demek yerine zamanında ibadetimizi yapalım. Dinimizi dosdoğru şekilde ertelemeden yaşayalım. Çünkü sonunda sonsuz saadet var.İşleri ertelemek doğru mu? Dinimizi yaşamayı ertelemek doğru mu? Son söz olarak sevgili peygamberimizin hadisi şerifini tekrarlayalım ve yazımızı bitirelim:” Yarın yaparım diyenler aldandı “

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »