Dask poliçesinin içeriği

  Yazar: Özlem Polat




Dask’ın açılımı Doğal Afet Sigortaları Kurumu olduğunu biliyoruz. Dask halk arasında da, sigortacılarda zorunlu deprem sigortasını dask olarak kısaltarak söylüyoruz. Ülkemiz deprem kuşağında olduğundan, 17 Ağustos 1999 marmara depremi sonrası alınan tedbirler neticesi dask’ı kullanmaya başladık. Ev alımı yapanlarda dask yani zorunlu deprem sigortası şartı uygulamasını görmüşlerdir. Dask’ın özelliği devlet bu sigortanın yaptırılmasını şart koşuyor, teşvik ediyor. 27.03.2001 Tarihine kadar devletimiz depremlerde oluşan zararı karşılamaya çalışıyordu. Ama bu tarihten sonra DASK’ı şart koşmuştur. Zorunlu deprem sigortası yaptırmayanlar, yani dask poliçesi yaptırmayanların zararı mevzuat gereği karşılanmayacaktır.

Elektrik, Su ve Tapu İşlemlerinde Dask Zorunlu mu?

Zorunlu deprem sigortası ev alımında tapu işlemlerinden önce yapılma şartı konmuştur. Elektrik aboneliği, su aboneliğinde yine dask poliçesi aranmaktadır. Devletimiz daskı yani zorunlu deprem sigortasını haklı olarak teşvik ederek yaşanabilecek depremlere hazırlıklı olmaya çalışmaktadır.

Dask Poliçesi Nasıl Hesaplanır?

Zorunlu deprem sigortası poliçe ücreti binanın metrekaresine göre hesaplanır. Metrekare birim ücreti ise sigorta şirketinin insiyatifi dışında Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından belirlenir. Ancak binanın bulunduğu bölge ve risk durumu fiyatlarda oynamaya, farklılığa sebep olur. Zorunlu deprem sigortasında poliçenin prim tutarını belirleyen faktörlerden bahsedelim:
. Binanın bulunduğu bölgenin deprem risk haritasındaki yerine bakılır.
. Binanın yapı durum ve sağlamlılığına bakılır. (betonarme,ahşap,kagir, v.s)
. Binanın yani meskenin brüt yüzölçümüne metrekare üzerinden bakılır.
Bu bilgiler ışığında tespit edilen tutar peşin olarak tahsil edilir. Ödemenin peşin olmasının sebebi,  poliçe bedelinin düzenleme yapılmadan önce, Doğal Afet Sigortalar Kurumuna yatırılıyor olması, böyle bir uygulamayı beraberinde getirmiştir.  Zaten poliçe satışı sigorta şirketi tarafından ve yetkili acentalar aracılığıyla DASK(Doğal Afet Sigortaları Kurumu) adına yapılmaktadır. Ödeme yapılacak primlerde gideceği yer tek bir kurum olacağından sıkıntı olmamaktadır. Hesaplama kolaylığı vardır.
Her yıl yenilenen poliçede indirime gidilmektedir. Dask poliçesinin düzenlenmesi için tapu kaydı şartı bir gerekliliktir. Tapu kaydı olmayan yaptıramayacak mı? Burada da sigorta yaptıranın beyanı esas alınır. En azından arsa tapusu bilgileri ve kaydı istenir.

  Sonuç

 Depremin bir gün geleceğini unutmayalım. Deprem sonrası hayat da devam edeceğine göre üşenmeyelim. Zorunlu deprem sigortasını yaptırarak kendinizi, ailenizi teminat altına alın. Ödediğiniz sigorta primi ekonomiye katkıda bulunsun. Ama ödenen primin size bir gün geri döneceğini unutmayın



Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »