Staj Yapacaklar Nelere Dikkat Etmelidir?

    Yazar: Özlem Polat




Çalışma hayatında kullanılan meşhur bir atasözü vardır: “ Sanat ,(meslek) altın bileziktir.” Çünkü insanın sanatı altın gibi değeri hiç eksilmeyen bir şey olduğunu anlatmak için söylenen bir sözdür. Ecdadımız meslek eğitiminde usta, çırak usulünü kullanmıştır. Günümüzde de tam yerini tutmasa da stajerlik ile bu konu halledilmeye çalışılmıştır. Aslında stajerlik meslek lisesi ve üniversite öğrencilerine özel bir durumdur. Çünkü kaportacıda, fırında, marangoz gibi mesleklerde yine usta çırak uygulaması adı konmasa da devam etmektedir.

Stajerlerin pişmanlığı

Staj yapacaklar nelere dikkat etmelidir? Bu sorunun cevabını vermeye çalışalım. Bu konudaki gözlemlerimizi, tecrübemizi aktaralım. Staj normal müfredatta eğitimin bir parçası olduğundan öğrencilerin, stajı zorunlu görüp hata yapmalarına sebep olmaktadır. Stajerlerin bir kısmı işin bilincinde olmadığından ilk haftadan sonra değişik sebep ve bahanelerle stajlarını aksatmaktadır. Stajın son haftasında düzenli gidip meslek öğrenme kaygısından uzak staj defteri imzalatma peşindedirler. Okul bittiğinde direk işe başlama durumu olduğunda ise stajda işi öğrenmeme pişmanlığını yaşamaktadırlar.Biz yeni staj yapacaklara rehber olması için bu yazıyı kaleme aldık. Sonrasında pişmanlık yaşamadan stajın yapılmasını sağlamak faydalı olacaktır.

Stajın faydalı olmasını sağlamak için yapılacaklar

.  Öncelikle stajı külfet olarak ya da gereksiz olarak görmeyin. Mesleki tecrübe için bulunmaz bir fırsat olarak görün. Stajı yapacağınız şirket veya firmanın kurumsal olmasını, stajerlere yaklaşımını araştırın. Bazı şirket veya firmalar personel eksikliğini stajerler aracılığıyla gidermeye çalışmaktadırlar. Stajerleri yapacakları işlerin dışında, kendi ihtiyaçlarına göre çalıştırmaları olumsuzluktur. Stajı yapacağınız firmayı araştırın, iyi seçin.

. Stajda kimse size zorla bir şey öğretmez. Öğrenme talebinin sizden gelmesi gerekmektedir. İşten kaçmayıp sorumluluk alarak, stajı verimli hale getirin.

. Stajda gerçekten o firmada çalışıyor gibi iş disiplininiz olsun. İş disiplini aynı zamanda kılık kıyafet, işe zamanında gitmeyi, çalışırken özenli olmayı da gerektirir.

. Çalışma arkadaşlarınızla, ustanızla, patronunuzla iletişim içinde olun. Mesleki olarak iletişim çok önemli olduğundan stajın sizin için verimli olmasını sağlayın. Gerektiğinde iyi bir dinleyici, gerektiğinde ise konu hakkında görüşlerinizi bildirin. Şirketlerde toplam kalite yönetiminde yapılan beyin fırtınasında herkes fikrini söyler, uygun olanı seçilir.

Sonuç Olarak

Stajı iş hayatına yeni başlamış, bir çalışan gibi düşünün. Dolaylı olarak iş ortamını görmüş, iş tecrübesi edinmiş, becerilerinizi geliştirmiş olarak ayrılacağınız unutmayın. Son söz olarak stajı basit görmeyin, stajı fırsat olarak görün. Staj yapacaklar nelere dikkat etmelidir? Sorusuna cevap vermeye çalıştım. Umarım faydalı olmuştur.



Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »