HAVA KİRLİLİĞİ

  Yazar: Ahmet Yıldızhan



Kirli hava, tüm canlılara  değişik şekillerde de olsa zarar verir. İnsanlarda öncelikli olarak solunum yolu ile ilgili hastalıklara sebep olmaktadır. Örneğin; kurşunun kan hücrelerini etkiler gelişmesini ve olgunlaşmasını engellediği, kanda ve idrarda birikerek sağlığı olumsuz yönde etkilediği, karbon monoksit (CO)'in ise, kandaki hemoglobin ile birleşerek oksijen taşınmasını aksattığı bilinmektedir. Bununla birlikte kükürt dioksit (SO2)'in, insanlarda üst solunum sistemine zarar verir. Çünkü sert, sıkıntı verici ve tahriş edici etkileri vardır. Özellikle duman akciğerden alveollere kadar girerek negatif tesir yapmaktadır. Ek olarak kükürt dioksit ve ozon bitkiler için zararlı olup; özellikle ozon, ürün kayıplarına sebep olmakta ve ormanlara zarar vermektedir.

Sanayi, sanayi ve ısınmada kullanılan fosil yakıtlar ile ormanların tahribi ve arazi değişmesi sonucu, atmosferdeki karbondioksit miktarının %5 oranında arttığı tespit edilmiştir. Bunun ise küresel ısınmaya yol açabileceği öngörülmektedir.

Hava Kirliliğinin İnsan Sağlığına tesirleri

1950’lerden beri hava kirliliğinin insan sağlığına etkilerini gösteren kanıtlar vardır. 1980 sonları 1990’larda ise yeni epidemiyolojik çalışmalarla hava kirliliğinin sağlığa etkileri gösterilmiştir.  Yapılan çalışmalarda sağlığın olumsuz etkilendiği ortaya çıkmıştır. Bu çalışmalar ABD  yapılmış, daha sonrasında AB ve bir çok ülkede de benzer çalışmalar ile sağlığın olumsuz etkilendiği gözlenmiştir. Bu çalışmalarda ölümler ile hava kirliliği arasındaki bağlantı incelenmiş. Hava kirliliği ile ölümler arasında doğru orantı belirlenmiştir. Hava kirliliğinin etkileri incelenirken dışarıdaki hava kirliliği ile içerideki hava kirliliğinin insan sağlığı üzerinde farklı etkiler ihtiva ettiği gözlemlenmiştir.

Şöyle ki;
Dışarıdaki Hava Kirliliği: üst solunum yolu hastalıkları, faranjit, sünüzit, baş ağrısı dahil bir sürü akciğer ve boğaz hastalıklarına sebep olur. Bu arada astımlı hastalar için büyük risk ve hayati tehlike ortaya çıkmaktadır. Hava kirliliğinin diğer neticesi asit Yağmuruna neden olur.Bu durumda göllerde ve ırmaklarda yaşamı bitiren, ormanları mahveden, tohumları yok eden olaya da sebep olur. Hava kirliliği kontrolsuz bir biçimde aşırı petrol, gazolin, kalitesiz kömür yakmaktan kaynaklanır. Hava kirliliğinin diğer bir faktörü olarak karşımıza otomobil egzozlarının kirliliğe yol açması ki bu oranın % 50 olduğu bilinmektedir. Otomobillerde kirliliği önleyici enstrumanlara ve kurşunsuz benzine rağmen, her yıl trafiğe çok fazla araç çıkması bu tedbirleri etkisiz kılmaktadır. Kirlilik gittikçe artmaktadır. Çünkü her yıl ortalama 19 milyon yeni araç trafiğe çıkmaktadır. Otomobillerden yayılan ana duman bileşikleri ozon ve karbonmonoksittir.

1986 senesinde 96dan fazla yerleşim bölgesi Amerikan YaşamI Koruma Vakfının yaptığı ozon güvenlik oranı ölçümlerinde tehlikeli bulunmuştur. 41 bölgede ise karbonmonoksit standardı aşılmıştı.

İçerdeki Hava Kirliliği: Amerikalıların çoğu vakitlerinin %80ini kapalı mekânlarda geçirir. Yaşlı ve çocuklarda bu süre artar. Gaz, petrol,  odun sobaları, şömineler, asbest, daron, formaldehit, kurşun, tütün içerdeki havayı kirletici maddelerdir.

Sigaranın zararları artık tartışılmaz şekilde kanıtlanmıştır. Kısaca sigaranın zararlarını sayacak olursak: kanser, kalp krizi, bronşit, zatürre, anfizem gibi sayacağımız bir sürü hastalıklara yol açar.   Çocuklar ve pasif sigara içicilerin akciğer kanseri, solunum yolları enfeksiyonları,orta kulak iltihabına yakalanması arasında bağlantı tıbbi olarak ispatlanmıştır. Uçaklarda, topluma açık yerlerde, iş yerlerinde sigaranın yasaklanması için kanunlar önerilmiştir. Ek olarak halkımızı eğitmek için yurt çapında kampanyalar düzenlenmelidir.

Hava kirliliğine ek olarak çevrenizdeki kimyasal maddeler ve atıklarla tat ve koku duyumlarımız zarar görebilir. Kimyasallardan kaynaklanan koku ve tat almada azalma iştahı keser, çiçek ve yiyecek kokularını duymamızı önler.

Hava kirliliğinin artması günlük hayatta bir sürü hastaliğa, astım ataklarının artışına neden olmaktadır. Hava kirliliğinin insan yaşamına etkileri araştırılırken, ABD ve Hollanda da yapılan  çalışmalarda hava kirliliği olan bölgelerde yaşayanların ömürleri, kirliliğin olmadığı bölgelerde yaşayanlarla karşılaştırıldığında 1-2 yıl daha kısa olduğu belirlenmiştir. hava kirliliği nedeniyle oluşan havadaki zehirler yüzünden gelişmekte olan ülkelerde bu yüzden 500.000 insanın hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir.

Hava kirliliği tüm dünyayı etkiler. En etkilenende insandır. Atmosferde bu kadar kontrolsuzca kirlilik neticesi havada oluşan zararlı madde ve partiküller insanları hasta edecektir. Hava kirliliği sonucu özellikle akciğer hastalıkları çoğalmıştır. Akciğer kanserine sebep olmaktadır.   Hava kirliliğinden bütün canlılar etkilenir. Doğanın dengesini bozulur.

Hava Kirliliğine Karşı Alınabilecek Tedbirler

Hava kirliliğini önlemek için alınabilecek tedbirler:
sanayi tesislerinin bacalarına filtre takılması sağlanmalı, ek olarak endüstri müesseselerinin yer seçimine dikkat etmelidir.
Evleri ısıtmak için yüksek kalorili kömürler kullanılmalı, her yıl bacalar ve soba boruları temizlenmeli,
Pencere, kapı ve çatıların izolasyonuna önem verilmeli, binalara mantolama yapılmalıdır.
Kullanılan sobaların TSE belgeli olmasına dikkat edilmeli,
Doğal gaz kullanımı yaygınlaştırılarak, özendirilmeli,
Kalorisi düşük olan ve havayı daha çok kirleten kaçak kömür kullanımı engellenmeli,
Kalorifer ve doğal gaz kazanlarının periyodik olarak bakımı yapılmalı,
Kalorifercilerin ateşçi kurslarına katılımı sağlanmalı,
Yeni yerleşim yerlerinde merkezi ısıtma sistemleri kullanılmalı,
Yeşil alanlar arttırılmalı, imar planlarındaki hava kirliliğini azaltıcı tedbirler uygulamaya konulmalı,
Toplu taşıma araçlarının kullanımı yaygınlaştırılmalı,
Hava kirliliğinin önlenmesi için öncelikle fosil yakıt kullanımının yerine enerji kaynağı olarak, güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi ve jeotermal enerji kaynaklarına yani yenilenebilir enerji kaynaklarına önem verilmelidir.
Endüstri tesisleri özellikle kurulumda doğaya uygun, çevreye uygun kurulmalıdır.Filtre takılmalıdır.  
Kentlerde arabaların mutlaka egsoz ölçümleri yapılmalı uygun olmayan araçlar trafikten men edilmelidir.
Herkes işine kendi aracı ile giderse atmosfere bırakılacak egsoz gazı fazla miktarda olacaktır. Bu yüzden insanlar toplu taşımacılığa özendirilmeli
Ormanların hava kirliliğini önlediğini unutmayın. Yeni ağaç dikimi teşvik edilmelidir.
 Parfüm kullanımı sonucu kloro floro karbon benzeri maddelerin tesirleri, atmosfere zarar vermektedir. Her kullandığınız parfümün ozon tabakasını deldiğini unutmayın.

Burada duyarlı insanların sorumluluk alması gerekiyor.Hava kirliliği konusunda insanları bilinçlendirme faaliyetlerine katılmalıdır.


Tüm bu etkenlerin yanında; atık malzeme yakılmadan imha edilebilecek yöntemlere başvurmalıdır. Katı malzeme ile enerji üretiminde kullanmak gerekiyorsa uygun filtreleme yapılarak kullanılmalıdır.Yenilenebilir enerji kaynaklarına rüzgar enerjisi gibi üretim teşvik edilmelidir. Araç konusunda da elektrikli çalışan araçlar teşvik edilmelidir.


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »