İslamiyet, Sevgi ve Kardeşlik Dinidir


Yazar: Hamza Aslan




İslamiyet yani Müslümanlık, Sevgi ve kardeşlik dinidir. Hakikat kitabevi yayınlarından Herkese Lazım Olan İman Kitabında İslamiyeti seçen ve nasıl seçtiklerini anlatan ibretli hikayelerini okuyunca Yüce dinimiz İslamiyetin güzelliklerini daha iyi anlıyoruz. Yakın Zamanda sosyal medya da İsveçli bir Papazın Müslümanlarla ilgili yaptığı paylaşım tıklanma rekorları kırmıştır. Avrupa ve Amerika’da Hızla İslamifobi'nin (İslam korkusu) yükseldiği bir dönemde İslam dininin mensuplarını anlatması yönüyle değerlidir.

İsveç Kilise Birliği Sol Bölge Başkanı Stefan Lindquist’in “Müslümanlar ne kadar tehlikeli?” makalesinden alıntı yapalım:”Bir Müslüman bana taze yumurta getirdi. Bir diğeri hatırımı sordu. Bir başkasıysa arabam tamirde olduğu için istediğim yere aracıyla bırakmayı teklif etti. Parası olmayan arkadaşının evine sürekli, her gün yemek götüren bir Müslüman tanıyorum. Bir İsveçlinin para almadan birine yumurta vereceğine kesinlikle inanmıyorum. Hangi İsveçli parası olmayan arkadaşının evine haftalarca hergün yemek götürür. Bilemiyorum biz İsveçliler, gözlerimizi açıp gerçekleri görmeliyiz. Çok nazik ve cömert Müslüman dostlarımın olduğunu fark ettim. Çoğunun bir İsveçli de göremediğim kadar güzel kalpleri var. Hiç birinde nefret hissetmedim. Bence insanlara nasıl davrandığımız çok önemli. Müslümanlardaki insan sevgisini ve merhameti İsveçlilere göstermek istedim. Bence Müslümanlara karşı gereksiz bir korku ve endişe duyuluyor” (https://www.benguturk.com/isvecli-papaz-muslumanlari-anlatti-sosyal-medya-sallandi/) 
  
·        Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyeliği yapmış olan Pof. Dr. Ramazan Ayvallı Türkiye Gazetesinde yazdığı makalede:”Müslümanlık sevgi, kardeşlik, afv, mağfiret ve güzel ahlak dinidir. Kur’anı kerim, hadisi şerifler ve İslam tarihi bunun sayısız örnekleri ile doludur.” (Türkiye Gazetesi, Prof. Dr. Ramazan Ayvallı)

Osmanlı İmparatorluğunu zamanında gezen seyyahların, harplerde esir düşen düşman askerlerinin hatıralarında Müslümanların onlara sevgi ve merhametle yaklaştıklarını, Müslümanların güzel ahlakını ve güzel hasletlerini de anlatmışlardır. Sevgi ile ilgili Yüce Kitabımız Kur’anı Kerimdeki ayet-i kerimelerden mealen birkaçı şöyledir. Allahü teala şu kimseleri sever:

“Allahüteala iyilik edenleri sever.”(Bakara(2), 195)

“Allahüteala ihsan edenleri sever”( Al-i İmran(3), 134)

“ Allahüteala sabredenleri sever.” (Al-i İmran (3) 146)

“ Allahüteala adalet edenleri sever”(Maide(5), 42)

Allahüteala Yüce Kitabımız Kur’anı Kerim de sevmediği kimseleri de belirtmiştir. Mealen sevmediği kimseleri belirttiği ayet-i kerimeden bir kaçını misal olarak verelim:

“Allahüteala zalimleri sevmez” (Al-i İmran(3), 57)

“Allahüteala israf edenleri sevmez.” (En’am (6), 141)

“Allahüteala kibirlenenleri sevmez”( Nahl (16), 23)

Peygamber efendimizden sevgi ile ilgili hadisi şeriflerinden birkaç tanesini bildirelim:

“Kendisi için sevdiğini arkadaşı için sevmeyen (kamil ) Mümin olamaz” (Buhari)

“Seven kişi sevdiği ile beraberdir” (Buhari)

“Allahütealayı seven haya sahibi olur.”(Ramüzu’l Ehadis)

“Aşık olup, sevgisini gizleyen ve iffetini muhafaza eden, şehit olarak ölür.” (Hatib-i Bağdadi)

“Darlıkta infak (yardım eden), rastladığı Müslümana selam veren, kendi aleyhinde olsa da adaletli davranan, iman hasletlerini toplamış olur.” Ebu Nuaym)

“Tatlı dilli olmak, selamlaşmak ve yemek yedirmek Cennete götürür.” (Hakim)

Ecdadımızın yaşantısında, idare olarak, toplumsal ve sosyal hayatta, adalette uyguladığı Yüce dinimiz İslamiyet sayesinde sevgi ve merhamet medeniyetini kurmuştur. İslamiyet, sevgi ve kardeşlik dinidir. Her Müslüman’ın İslamiyeti dosdoğru ilmihal kitaplarından öğrenerek, yaşayarak, tüm insanlığa örnek olması gerekir.

Kaynak:   http://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/prof-dr-ramazan-ayvalli/575745.aspx                        












Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »