Bor Rüyası Gerçek Oluyor

Yazar: Erol Yıldız




Bor madeni dünya üzerinde rezerv olarak %73 ile ülkemizde bulunmaktadır. Bor madeni savunma sanayiden, uçak yakıtlarına kadar birçok alanda kullanıldığından bu madeni önemli kılmaktadır. Türkiye’de Eti maden, bor üretiminde dünya lideridir. Türkiye’de üretilen bor madeni hammadde olarak satıldığında tonu 200 dolardan satılmaktadır. Bor madeni işlendiğinde yüksek teknolojili ürüne dönüştüğünde 400 bin dolarlık katma değere dönüşmesi değerini anlatması bakımından analiz edilmelidir.

Türkiye sadece bor’u hammadde olarak satmaktan öteye attığı tarihi adımla bor rüyası gerçek oluyor. Dünyanın bor madeni alanında iki önemli firması Eti Maden ile Çinli Dalian Jinma çok önemli anlaşmalar imzaladı. Konu ile ilgili konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak:” Bu protokol ile Balıkesir’de, ileri teknoloji bor karbür üretim tesisi kuracağız. Bu tesis ile bor karbüre dayalı yüksek katma değerli ürünler geliştirecek olan katma değerli ürünler geliştirecek olan teknolojiyi ülkemize kazandırmış olacağız. Bor karbür, madenden çıkan borun katma değerini 2 bin kata kadar artıracak bir teknoloji. Tam 2 bin kat. Kolemanit bor dediğimiz, en kaliteli hammadde ürününün dünya ortalama pazarı 200 dolar civarında. Bunu işleyerek ve rafine ederek toz haline, borik asit dediğimiz hale dönüştürdüğümüzde, dünya piyasasında tonu 600 dolar civarında olan bir ürün halini alıyor. ” dedi.


 Bor madeninin değerli kılan dünyada elmastan sonra en dayanıklı, en sert element olmasıdır. Borik asite dönüşen bu maden bor karbüre dönüştürüldüğünde işlenmiş şekliyle tonu 40 bin dolara kadar mamül ürün olabiliyor. Eti maden’in Çinli Dalian Jinma şirketi ile yaptığı anlaşmanın önemi sadece hammadde olarak çıkarttığımız bor madeni için teknoloji transferinin olmasıdır. Devletimizin yaptığı ve teşvik ettiği bütün anlaşmalarda, teknoloji transferinin olması şartı yani beraber üretim yapılırken teknolojiyide almamız ülkemizin geleceği için önem arz etmektedir.

Bor madeni savunma sanayide kullanılması, özellikle helikopter zırhlarında, nükleer santrallerde kullanılması, dayanıklı ve hafif olması onu stratejik bir ürün haline getiriyor. Ekonomi sayfalarında sıradan bir haber olarak verilen bu haberi Türkiye gazetesinde manşet olarak görünce ve teknoloji transferinin olması bu makaleyi yazmamıza sebep oldu. Bor rüyası gerçek oluyor. Geleceğin stratejik madenini işleyecek bu ileri teknolojiyi alabilmemiz 2023, 2053, 2071 hedeflerimizi gerçekleştirmek için çok önemlidir. Yapılan bu anlaşmanın ülkemize hayırlar getirmesini diliyoruz.    

Kaynak: Türkiye Gazetesi ve Takvim Gazetesi                     

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »