Havucun Faydaları Nelerdir?

    Yazar: Yıldız Eryıldız




Atalarımız der ki her meyveyi, sebzeyi mevsiminde yenmesi faydalıdır. Kışın yenen karpuzun lezzeti, faydası yazın yenilen ile aynı olur mu? Cevabınızı duyar gibiyim; kesinlikle aynı olmaz. Kış sebzelerinden birisi olan havucun kullanımı geniş amaçlıdır. Bazen meyve olarak tüketiriz. Yapılan salataların değişmez elemanıdır. Yemeklerde, çorbalarda kullanılır. Örnekleri daha da çoğaltabiliriz. Bu kadar tüketilen havucun faydaları nelerdir? Havucun bir sırrı var mıAllahüteala yarattığı her varlığı her şeyi insanların hizmetine sunmuştur.

Havucun Faydaları Nelerdir?

Havuç çok güçlü bir Antioksidan olan beta karoten açısından zengin bir içeriğe sahip, bildiğiniz gibi antioksidan vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getirir. Serbest radikaller kansere sebep olurlar. Havuç A vitamini açısından çok zengindir. Lifli olması sindirim sistemine iyi gelmektedir. Kabızlığa iyi geldiği gözlenmiştir. Kalp hastalıkları riskini azalttığı ispatlanmıştır, cildimize, tırnak ve saçlarımızı korumaktadır.Havucun faydaları olarak maddeleri çoğaltabiliriz.

Kanseri Önler

Yukarıda bahsettiğimiz serbest radikaller vücudumuz için çok zararlı etkisiz hale getirilmezse değişik organlarımızın hastalanmasına sebep olacaktır. Burada antioksidanlar, beta karotenler hastalıklarla, kanserle mücadelede önemli yeri vardır. Havuç da bolca bulunan beta karoten sayesinde akciğer kanseri, prostat kanseri, kolon kanserine yakalanma riskini azaltır.

Göz, Kalp, Damar Sağlığına iyi Gelir.

Havuçtan alınan beta karotenin farklı bir özelliği ince bağırsaklarda A vitaminine dönüşmesiyle göz sağlığına da faydası vardır. Havuçta bol miktarda potasyum bulunur. Potasyum vücudumuz için hayati öneme haiz bir mineraldir. Potasyum, kalp sağlığının korunması, kan şekerinin düşürülmesi, kas kramplarının önlemesi gibi fonksiyonlara sahiptir. Beyin fonksiyonlarını da destekler.


Bağışıklık sistemine iyi gelir

Havuç A vitamini dışında B,C ve E vitaminleri, demir, çinko, bakır minarelerini barındırır. Bu sayede bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Düzenli havuç tüketimi cildimize iyi gelir. Havucun içeriğinde bulunan alkali elementi aracılığıyla kanı temizler. Besin lifinden dolayı kötü kolesterol düşer, iyi kolesterol yükselir. Düzenli tüketimde mide ülserine iyi gelir. Karaciğer fonksiyonlarını düzeltir. Vücudun toksinleri atmasına yardımcı olur. Cildimizin nemli kalmasına, beta karotenden dolayı ciltte kırışıklığı önler. 

Alzheimer'e havucun iyi geldiğini biliyor musunuz?

Yeni keşfedilmiş bir başka özelliği gece yatmadan içilecek bir bardak havuç suyu unutkanlığı önlüyor. Alzheimer çağımızın hastalığına da iyi gelmektedir. Sarımsakla yapılan kür sayesinde bağırsaktaki parazitlere çare olmaktadır. Yine havuçla hazırlanan maske kürü yüzümüze, cildimize birebir iyi gelmektedir. Daha sayabileceğimiz birçok faydası var. Bilinçli olup dengeli beslenmeliyiz. Bir insan Allaha ibadet için, vatanına sahip çıkmak için, geleceği için, çocukları için sağlığını korumalıdır. Herkes sağlığını korumak için kendi doktoru olmak zorundadır. Bu da bilinçli olmaktan geçer.                


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »