Sigorta Eksperi Nedir?

   Yazar:Özlem Polat

     Sigorta Eksperi Nedir?

Sigorta eksperi nedir? 

Sorusuna cevaptan önce sigortanın kısa tarifini yapalım: Sigorta aslında iki taraflı yapılan ancak riskleri de kapsayan ve dahi primi de önceden ödenen sigorta şirketi ile yapılan sözleşmedir. Sigorta ürünlerini geniş bir yelpazede görmek lazımdır.  Çünkü sağlıktan, ferdi kaza sigortasına, yangından hırsızlığa, hayat sigortası olarak sayabiliriz. Amaç bu riskler başımıza gelmeden sevdiklerimizi, kendimizi, araç ve evimizi güvence altına almaktır. Sigortanın tanımını yaptıktan sonra bakalım sigorta eksperi nedir?

Sigorta Eksperi

Sigortayı yapmaktan kasıt oluşabilecek risklere karşı tedbir idi. Bu risklerin oluşması durumunda kayıp ve hasar tespiti, nasıl olduğu ve nedenleri, mutabakatlı kıymet tespiti olarak yani ön ekspertiz ve hasar tespit ve gözetimini yapan, bunu meslek olarak tarafsız ve bağımsız olarak yapan kişidir. Tanımdan anlaşılacağı gibi sigortaya konu olan risklerin gerçekleşmesi durumunda bunlara işlem yapacak olan uzman sigorta eksperidir. Ülkemizde tahminen bin civarında sigorta eksperi bulunmaktadır.

 Ekspertiz Raporu

Sigorta edilen riskler gerçekleşirse, sigorta eksperi ekspertiz raporunu hazırlamak gerekli işlemleri yapmak üzere görevi devralır. Ekspertiz raporu bir arac ya da gayrımenkulün bilirkişiler tarafından değerlendirilerek verilen rapordur.  Ekspertiz raporunu  eksper olan herkes değil, eksperleri görevlendirirken uzmanlık alanına bakılarak görevlendirme yapılır. Bir eksper, ekspertiz için görevlendirildiğinde herhangi bir sebeple görevi tamamlayamazsa icra komitesi aracılığıyla yeni eksper görevlendirmesi yapılır.

Sigorta Eksperi Nasıl Olunur?

Konunun başında sigorta eksperi nedir? Demiştik. Kafamızda Eksper ile ilgili bir düşünce oluşmuştur. Sigorta eksperliği yapabilmek için öncelikle Türkiye de ikamet ediyor olmamamız gerekiyor. Ayrıca medeni haklarını kullanma yetkisine haiz olmak ve iflas etmemiş olmak, yani konkordato ilan etmemiş olmak lazımdır. Eksper olabilmek için(kara araçlarında) en az iki yıllık, sigorta branşı olarak hepsini yapabilmek için dört yıllık yüksek okul mezunu olmak gerekiyor. Hazine müsteşarlığı eksper ihtiyacı hasıl olduğunda, ülke bazında veya il seviyesinde açılacak en az üç ay süreli şartları uygun olan adaylar eksperlik kursuna katılarak başarı ile tamamlaması gerekir. Şartları tutan arkadaşlarımız için şu an cazip olan mesleklerdendir.             
  


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »