KARPUZ VE KARPUZ ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI

Yazar: Yıldız Eryıldız





Her meyveyi kendi mevsiminde yemek gerektiğini büyüklerimiz söylemektedir. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’da tıbbi ve şifalı bitkiler konusunda yaptığı araştırmalarla bu işin uzmanı olarak : “Kış ortasında karpuz yemeyin! Her meyveyi mevsiminde tüketin” demiştir. Şu yaz mevsiminin en vaz geçilmez meyvelerinden karpuz ve kapuz çekirdeğinin faydaları hakkında yazmak istedim.

Karpuzun anavatanı Afrika olduğunu biliyor musunuz? Dolayısıyla binlerce yıl önce bütün dünyaya buradan yayılan karpuz tam bir vitamin ve mineral deposudur. Şeker, tansiyon gibi sağlık problemleriniz yok ise kilo vermek için karpuz diyeti bile yapılabilir. Bu konu biraz diyetisyenleri ilgilendirdiği için bu konuyu uzmanına bırakalım. Karpuz ve karpuz çekirdeğinin faydaları hakkında yaptığımız araştırma sonuçlarını aktaralım. 

Yazın bolca bulunabilen karpuzun vücudumuz için doğal detoks olduğunu biliyor musunuz? Detoks vücudu toksinlerden arındırma demektir. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu meyve tabağı veya meyve salatası yapılırken bazı meyvelerin diğerleri ile beraber tüketilmemesi gerektiğini, bu meyvelerin başında karpuz ve üzüm olduğunu belirtmiştir. Yani karpuz ve üzümü başka bir meyve ile beraber yememelisiniz. Bu meyvelerden fayda sağlamak için tek başına tüketime dikkat etmelisiniz.

Troit hastalarına doktoru iyotsuz gıdalar tüketmesini tavsiye etmişse, karpuz çekirdeğinde bol miktarda iyot bulunmaktadır. Troit hastalarının karpuz çekirdeği yemeleri doğru değildir. Karpuz içeriğinde bol miktarda A, B1, B6 ve C vitaminleri bulunmaktadır.Likopen bakımıdan çok zengindir. Likopeninde, betakaroten gibi iyi bir antioksidandır. Yani karotenoit ailesine mensup olan likopen ilaç gibi etkiye sahip, insanların savunma sisteminde hayati önem arz etmektedir.


  
Karpuz ve karpuz çekirdeğinin faydaları hakkında

.   Vitamin ve mineral bakımından çok zengin olan karpuz ve karpuz çekirdeği kalp sağlığına iyi gelecektir. Ayrıca kan basıncını  düzenler.

. İçeriğinde bulundurduğu antioksidanlar sayesinde yaşlandırmayı geciktirir. Cilde iyi gelir.

.   lifli yapısı sayesinde bağırsakların çalışmasını sağlar.

. Karpuz çekirdeği yağının akne tedavisine iyi geldiğini biliyor muydunuz? Cildinize doğrudan uygulayabilirsiniz.

. Karpuz çekirdeğini kavurup yediğinizde içeriğinde bulunan bakır sayesinde, vücudunuz saçlara rengini veren melanin üretimi sağlanır. Protein ve amino asit seviyesi de artacağından saçlarınıza da iyi gelecektir.

. Karpuz hazmı kolaylaştırır. Vücudumuza doğal detoks sağlayarak toksinlerden temizlenmesini sağlayarak arınma sağlar.

. Karpuz ve karpuz çekirdeğinde bulunan antioksidan sayesinde vücudumuzu kanserden korur.

. İçeriğinde bulunan magnezyum sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

. Lifli yapısından dolayı verilecek diyet programı ile zayıflamak için rejim yapabilirsiniz. 

Bu diyeti bir diyetisyen kontrolünde yapmak mantıklı olacaktır. Bu kadar çok faydası olan karpuzu mevsiminde tüketin.  Sofranızdan eksik etmeyin. Meyveyi mevsiminde tüketin. Sağlıcakla kalın.  
     

Kaynak:   https://www.youtube.com/watch?v=Mm7On2nPBTE

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »