Kara pazartesi veya Pazartesi Sendromu

Yazar: Yıldız Eryıldız




Çalışanlar arasında genellikle kara pazartesi ya da pazartesi sendromu diye istem dışı bir adlandırmadır. Bu şekilde adlandırmanın sebebi çalışanlara tatilin yetmemesi, ya da izin dönüşlerinin pazartesiye gelmesi olsa gerektir. Birazda pazartesiye bu ismin verilme sebebi sosyal medyada fazla kullanılmasıdır.

Haftanın ilk mesai günü olması, kısa süreli izin kullanımından sonra, başlangıç günü olması psikolojik olarak sıkıntıya sebep olur. Birde iş yerinde amir veya müdürünüzle sıkıntı varsa stres de eklenince, sorumluluk, hata yapmama düşüncesi, dolayısıyla pazartesi sendromu ortaya çıkmış oluyor. Birazda pazartesi sendromu kişinin psikolojisini anlatmaktadır. Bu konuda çalışmaları bilinen Sigmund Freud depresyonu anlatırken :” İnsanın sevilen, değer verdiği bir nesneyi kaybetmesinin sonucu, nesne kaybı depresyondur” Bu tanımdan anlaşılacağı gibi tatil bitimi de bir yerde bir kayıp ve sonucu kısa süreli depresyon oluyor. Ya da depresif bir durumda diyebiliriz. Yani Pazartesi sendromu bir yerde kısa süreli depresyon olmaktadır.

Kara pazartesi veya pazartesi sendromu dediğimiz bu durumun bize olan etkilerini nasıl azaltacağız. Geriye dönük baktığımızda çocukluğumuzdan gelen temelde olan sıkıntılar mevcuttur.  Çünkü Pazar günü yetişmeyen ödevler, genelde Pazar günü yapılan banyolar, okula hazırlık, haftaya hazırlığın yoğunluğunu düşünürsek stresin yoğun olduğu bir gündür.


 Bu sendromu, travmayı, nasıl  atlatacağız. Aslında yapılacak olan Pazar gününe bırakılan bu yoğunluğu başka günlere yayabiliriz. Yoğunluğun yayılması beklenti kaygısını bitirecek, stresi azaltacaktır. Beklenti kaygısı kalkar ise Pazar günü ve ilk iş günü olan pazartesi bizim için sendrom olmaktan ve kara olmaktan çıkacaktır. Sırf bunlara bağlı olmadığını da biliyoruz. İş yerindeki ortam, Amir veya Müdürü ile olan ilişki v.s  gibi unsurlarda etkiliyecektir. Psikolojik durumunuzda,pazartesi sendromundan dolayı sıkıntı varsa üstünü örtüp hayatınıza devam etmeyin. Doktora gitmekten çekinmeyin. Her insanın yapısı karekteri farklıdır. Kara pazartesi veya pazartesi sendromu sizde takıntı haline geldiyse psikolojik destek şarttır.   
  


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »