Sadaka Taşları Var mı?

Yazar: Hamza Aslan



  
Camiden çıkarken sağlı, sollu, sıralanan belki de her Cuma çıkışı gördüğüm kadrolu çalışan gibi dilenciler aklıma sadaka taşlarını getirdi. Daha önce İzmir de iki çeşmelikteki natürizade camisinde sadaka taşı görmüştüm. Yaklaşık bir insan boyunda üst kısımda bir el girecek kadar oyuk bulunan bir taştı. Ecdadımız sosyal adaleti kurduğu vakıflarla çözmüş. Sadaka ve zekat da sosyal adaletin bir parçası olmuş. Paraya acil ihtiyacı olan, kimseden isteyemeyen bir fakir sadaka taşından ihtiyacı kadarını alırmış. Osmanlıda İnsanların dilenmesine gerek yokmuş. Zenginler çok duyarlı olduğundan, dinimizin sadakaya, zekat’a verdiği önemden dolayı sınıflar arası gelir dağılımı eşitsizlik önlenmiştir.

Peygamber efendimizin buyurduğu gibi “ Hastalarınızı sadakayla tedavi edin. Sadaka her hastalığı ve belayı defeder” hadis-i şerifince sadaka bizim için çok değerli olmuştur. Müslüman’ın çok önem verdiği Allah rızası da etkili olmuştur. “Sırf Allah rızası için sadaka verene kıyamette Allahüteala ey kulum sen benim rızamı gözettin, ben de seni hakir etmem. Ve vücudunu cehenneme haram kılarım. Haydi cennete istediğin kapıdan gir buyurur”  hadisi şerifinin müjdesine kavuşmak için sadaka, zekat, sadakayı cariyeye (cami, yol, köprü, çeşme gibi hayırlı eser)  çok önem verilmiştir.

Sadakayı verirken, verenin kibirlenmemesi, alanın incinmemesi için sadaka taşları kuytu tenha yerlere konulmuştur.  Gece geç vakit zenginler sadaka taşlarına para bırakırlardı. İhtiyaç sahibi, fakir sadaka taşından ihtiyacı kadarını alırdı. Kültürel zenginlik, yardımlaşma kültüründeki inceliği idrak etmek önemlidir. Zengin fakiri görmüyor, görse belki mahçubiyet yaşayacak. Zenginde kibirlenme, gururlanma ya da yanlış anlama olacak. Aslında Allah rızası gözetildiği için veren zengini, alan fakir görmüyor. Fakirde sadece ihtiyacı kadarını alıyor. Fakir olandaki tokgözlülüğü müşahade ediyoruz.
Günümüzde sadaka taşları bazı illerimiz de kullanılmasa da tarihi eser olarak mevcudiyetini koruyor. 

Ecdadımızın ne kadar asil ve aziz olduğunu gösteriyor. Sadakayı dinimizde sadece maddi olarak düşünmeyin. Hadisi şeriflerde belirtildiği gibi ilim yaymak, aç bir canlıyı doyurmak, iki kişinin arasını bulmak, selam vermek, susayana su vermek gibi güzel hasletler sadakadır. Güler yüzlü olmak da sadakadır. Sadaka taşları kullanımı bitsede aziz milletimizin yardımlaşma kültürü devam etmektedir.
  
Mazlum coğrafyadaki Müslüman kardeşlerimize camilerde toplanan yardımlarda bu gayreti görüyoruz. Vakıflar aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaşılmaya çalışılıyor. Gönül ister ki sadaka taşlarını tekrar faaliyete geçirebilsekte, cami önlerindeki kadrolu dilenciler, dilenmeyi bırakıp hayırlı bir iş ile uğraşsalar diye düşünmeden edemiyoruz.       

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »