Ben Bu Hapı Yutmam Arkadaş!

Yıldız Eryıldız




Çağımızın hastalığı diyabet, insülün direncinin yükselmesiyle geliyorum der. İnsülin direnci sorununun çözümü: kilo kaybı ile mümkündür. Kilo vermenin sırrı da beslenme önlemleri, diyet ve egzersiz yapmaktan geçiyor. İnsülin direnci yeni yükselen bir kişinin panik yapmadan bu yola baş vurması önerilir. İnsülin direnci yükselen kişinin ilaç kullanması da gerekebilir. İlaç alma konusunda doktoru dinlemek lazım. “Ben bu hapı yutmam arkadaş!” diye inatlaşmanın alemi yok. İlaca başlanması gerekiyorsa bu dünyanın sonu değil. Mühim olan burada fazla kilolardan kurtulmak, sonrasında belki de ilaç kullanmana gerek yok! Önerisi gelecektir.

İnsülin direnci için kullanılan ilacın içeriğinde metformin mevcuttur. Bir kimyasal olduğuna göre yan etkileri, toksik zararları olabilecek bir maddedir. Önemli olan ortada mevcut olan bu soruna çözüm için hekim-hasta işbirliğidir. “Ben bu hapı yutmam arkadaş!” yerine hekim-hasta işbirliği yapıldığında çoğu zaman hastalıkla baş edilebilmektedir. Metforminin yan etkileri olduğu kadar bunun yanında bazı marifetleri de vardır. Metforminin etkili bir iltihap baskılayıcı/antienflamatuar olmasını, ayrıca kanser önleyici olmasını gösteren bulgular olduğunu biliyor muydunuz? Yani hekim-hasta işbirliği önemli diyoruz.

İnsülün direnciniz yüksek, kan şekeriniz yüksek, doktorunuz kilo vermen gerekiyor diyor. Hatta on kilo verirsen ilacı bile bırakabilirsiniz dedi. Çünkü daha yeni başlamış. Hemen yapmanız gereken diyete başlamak olmalıdır. Ama yalnız diyetle olmaz bunun yanında egzersize ve spora da başlamalısınız. Sadece diyete başlarsanız güzelim kaslarınızı da kaybedersiniz. Önemli olan kas kaybı yaşamadan ve verilen kilonun kalıcı olmasıdır. Diyetisyen kontrolünde, yapacağınız diyetle,  egzersiz ve spor ile kilo vermeniz doğru olacaktır.

  
Sağlığınız için mutlaka düzenli egzersiz ve spor yapmalısınız. Hiç kimse kendini kandırmasın, hiç vaktim yok gibi mazeretlerin arkasına sığınmasın. Düzenli olarak yürüyebilirsiniz. Televizyonda bir sabah programında seyrettiğim çok değerli bir profesörümüzün dediği gibi:” Yürüyüş yapamıyorlarsa hanımlar! bol bol AVM’leri gezsin” demişti. Bu aslında yürüyüş yapmanın önemini anlatması açısından faydalı bir tavsiyedir. Yürüyüş ve egzersiz sadece insülin direncini mi düşürüyor? Atılan her adımla, egzersizde yaptığınız her hareketle, sağlam bir kalp, güçlü kemikler, güçlü bir hafıza, mutluluk hissiyle kendinizi daha iyi hissetmenize sebep olacaktır. İnsülin direnci yüksek olanlar, diyabetle uğraşanların düzenli yürüyüş ve egzersiz vaz geçilmezi olmak zorundadır. Ayrıca diyetisyen kontrolünde diyet yapmayı da unutmayın Sağlıklı olun, sağlıcakla kalın.


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »