Üniversitelilerden Protez Parmak Tasarımı

İbrahim Öztürk




Samsun’da, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi  Elektrik-Elektronik bölümü öğrencisi Muhammet Avad, geçirdiği bir kaza sonucu iki parmağını ( serçe ve yüzük parmağı) kaybetti. Bu kaza sonucu hasıl olan ihtiyaçtan dolayı üniversitelilerden protez parmak tasarımı gerçekleşti. Suriyeli Türkmen olan Muhammet Avad'ın yaptığı protez parmak tasarımı, mekanik olarak çalışmakta ve şu an günlük hayatında kullanabilmektedir.

Başına gelen bu üzücü kaza sonucu sınıf arkadaşı Alper tunga ile başladıkları “elektrikli denetimli protez el” çalışmalarıyla katıldıkları TÜBİTAK Üniversite Öğrencileri yarışmasında Tekno Girişimcilik alanında bölge ikincisi oldular. Projeyi geliştirmeyi, daha kullanılır hale getirip, engelli insanların hizmetine sunmayı hedeflemektedirler. Elektrikli denetimli protez el üzerine yaptıkları çalışmayla ilgili Muhammet Avad şunları söylemiştir:” Kasların kasıldığı zaman ortaya çıkan sinyallerle protez eli hareket ettirebiliyoruz. Bizim bu projedeki amacımız eli olmayan kişilere protez el tasarlamak. Bu proje üzerinde bir yıldan beri çalışıyoruz. Bu protez eli geliştirdik. Kaslara bağlı olarak hareket ediyor. Şu anda eli hareket ettirebiliyoruz. Destek bulursak bütün parmakları hareket ettirmeyi düşünüyoruz. Öğretim üyesi Dr. İlyas Eminoğlu ve Cengiz Tepe her zaman bize destek oldular“ dedi.


Üniversitelilerden Protez parmak tasarımı öncelikle ihtiyaçtan doğduğu için şekline bakılmamış. Protez parmakların şu an normal boyutundan daha büyük olduğunu yapacakları tasarımda üzeri silikonla kaplı ve normal boyutta ve ten renginde işlevsel olarak çalışacağını belirtmişlerdir. Projenin gelişiminde çalışan diğer öğrenci Alper Tunga:” TÜİK yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de ortopedik engeli bulunan insanların sadece yüzde 19’u protez kullanmaktadır. Bunun sebebinin maddi yetersizlik olduğu belirlenmiş. Türkiye’de protez alanında seri üretim olmadığı için SGK ile anlaşmalı firmalar yurt dışından protez getiriyor. Dolar üzerinden gelen proteze ulaşmada sıkıntı yaşanıyor. Biz de bunun için projemizi geliştirerek seri üretime geçirmek istiyoruz. Biz bunu daha ucuza mal edip insanlarımızın daha kolay ulaşmasını sağlamayı hedefliyoruz” demiştir.

 Savunma sanayisinde olduğu gibi sağlık dahil her alanda yerli ve milli olmayı destekliyoruz. Bu çalışmaları yapan öğrencilerin başarılı olması için öğretim üyesinden iş adamına ve devletimizin desteğinin tam olması gerekmektedir. Millileşme ve yerlileşme rüzgarı ile dışarıya olan bağımlılığın bitmesini ümit ediyoruz.

Kaynak: Haberturk.com                   

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »