Milli Mikroişlemci Çakıl geliyor

İbrahim Öztürk




Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) Gebze yerleşkesinde bulunan Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezine(BİLGEM) bağlı laboratuvarlardan, Tüm devre ve tasarım ve Eğitim Laboratuvarından müjdeli haber geldi:” Milli Mikroişlemci çakıl geliyor” TÜBİTAK Gebze BİLGEM’i  ziyaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a, BİLGEM başkanı Pof. Dr. Hacı Ali Mantar tarafından yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verildi.


Tüm devre ve tasarım ve Eğitim laboratuvarında milli mikroişlemci çakıl hakkında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank:” Bu projeyle silah sistemlerimiz kullanılan yabancı menşeili mikroişlemcilerin yerini alabilecek hızda ve düşük güç tüketen, lisans ve satış hakları ülkemize ait milli bir işlemci tasarlanıyor. Savunma Sanayi Başkanlığımız tarafından ‘Çakıl’ onaylandı. Bundan sonra ikinci faza geçeceğiz ve Çakıl’ın mobil cihazlarda kullanılabilecek çok çekirdekli versiyonunun çalışmalarına başlanacak” demiştir.



Sanayi ve Teknoloji bakanı Varank, BİLGEM’le ilgili projelerinden mikroçip tasarımında gençlere eğitim verileceğini ve buradan yetişen gençlerin “Milli Teknoloji Hamlesinde” bu gençlerin çok önemli olduğunu  ve bu hamlenin bir parçası olacaklarını belirtti. Başlatılan “Milli Teknoloji Hamlesi” ile amaçlanan alt ana sistemlere, çip teknolojisinden gelişmiş yazılım algoritmalarına kadar teknolojik derinlik sağlanmasıdır.


BİLGEM’de, üretilen milli mikroişlemci çakıl’da dahil, bu önemli kuruluşumuzda stratejik bağımsızlığımız açısından kritik öneme sahip teknolojilerin üretilmesi, kriptolu cihazların geliştirilmesi, milli güvenli veri depolama, yüksek güçlü lazer projeleri, milli dedektör projeleri Ar-Ge mühendisleri tarafından geliştirilmektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: “ Gurur duyduk. Milli güvenliğin temel ayaklarından biri burası” demiştir.

Kaynak: Türkiye Gazetesi                           

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »