Tok kal Kilo Ver

Yıldız Eryıldız



Tok kal Kilo Ver

Bu başlığı okuduğunuzda: “Tok kal, kilo ver” şaşırdığınızı görür gibiyim. Slogan doğru ve uygulaması kolay, sonuç fazla kilolardan kurtulmanız için bu makaleyi sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyorum. Çeşitli besinler var ki, kalorisi az olmasının yanı sıra tok tutma özelliğine sahiptir. Başınızın belası olan fazla kilolardan bu besinleri tüketerek kurtulmanız kolay olacaktır. Kilo verme işinin uzmanı diyetisyenler olduğuna göre beslenme ve diyet uzmanı Dilan Eker’e kulak verelim:” Bir besinde bulunan posa ve protein miktarı doygunluk hissinde en belirleyici etmenlerdendir.”  Eker’in uyarıları çerçevesinde tüketmeniz gereken besinler :

. Yumurta

 Doygunluk hissi verdiği için aynı zamanda besleyici olması, protein bakımından zengin olması ve bağırsaklarda iştah bastırıcı hormonları salgılaması yönüyle de listemizin başındadır.

. Yulaf ezmesi

Bu besinde bulunan yüksek lif ve suyu emme özelliğiyle güçlü bir tok tutucu olmasıyla listemizde ikinci sıradadır. Yulaf ezmesi mideyi hemen terk etmediğinden uzun süreli tokluk sağlar.

. Az yağlı etler

  Az yağlı etler grubunu, Tavuk, balık, yağsız kırmızı et olarak belirtelim. Tokluk hormonlarının üzerinde etkili olan bu besinlerin “tok kal kilo ver” sloganıyla hareket edenlerin tüketmesi gereken besinlerdir.

. Tatlı patates

 Tatlı patatesin bir kase haşlanmışının, ince bir dilim ekmekle aynı kaloride olduğunu biliyor muydunuz? Tüketeceğiniz bir kase patates hem tok tutacak hem de bir sonraki öğünde az yenmenizi sağlayacaktır.

. Kuru Baklagiller

Kuru baklagiller dediğimizde aklımıza: nohut, fasulye, mercimek, barbunya gibi protein zengini besinler gelmelidir. Diyet yapanların listesinde olacak besinlerdendir. İçeriğinde bulunan nişasta, şekerin dolaşıma çıkmasını geciktirir.


. Yeşil yapraklılar

Yeşil yapraklılardan kastımız, ıspanak, roka, maydanoz, brokoli, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerdir. Yüksek posalı ve su içermeleri hızlı doymayı sağladığı gibi listenizde mutlaka bulundurmanız gereken besinlerdir.

. Yoğurt

. Uzun yaşayanlara bunun sırrı sorulduğunda mutlaka besin olarak yoğurt tükettiklerini söylemeleri kayıtlara geçmiştir. “Tok kal kilo ver” diyetiniz için mutlaka tüketmeniz gereken yoğurdun, bel çevresinde yağlanmayı azalttığını ve uzun süre tok tuttuğunu biliyor muydunuz?

. Lor peyniri

İçeriğinde yağ oranı düşük, protein oranı yüksek olan lor peyniri aynı zamanda kalsiyum yönünden de zengindir. Tok tutan besinlerden biridir.

. Ananas, Elma, Portakal

Dengeli beslenmenin gereği sofranızda bulunduracağınız ve sizi tok tutacak meyveler olarak ananas, elma, portakal tüketmelisiniz. Posa ve su içerikleri tokluk veren bu meyveleri mevsiminde, elmayı bol su ile iyice yıkayıp kabuğuyla, portakalı üzerinden ince bir şekilde soyarak beyaz kısmıyla tüketerek tok kalabilirsiniz.

. Kara buğday, kinoa, bulgur

Bu besinler glisemik endeksi düşük, posa olarak yüksek ve protein, lif bakımından zengin olduğundan, ayrıca iştahı bastırmalarıyla diyette kullanacağınız besinlerdir. Kilo problemi olanların mutlaka bir diyetisyene giderek bir diyet listesi oluşturmaları sağlık açısından gereklidir. Fazla kiloları olduğunu düşünenlerinde hem yiyerek, hem de kilo verecekleri besinleri listeledik. “Tok kal kilo ver” diyoruz. Sağlıklı olun, sağlıcakla kalın.

Kaynak: Türkiye Gazetesi                      

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »