Emniyet Kemeriyle değişen hayat

Hamza Aslan




Gazete okumanın günlük olduğu düşünülür. Ancak  “okumadığın her gazete yeni gazetedir” sözüne her zaman inanırım. Okuyamadığım Türkiye Gazetesinin sağ üst köşesinde okuduğum haber çok ilgimi çekti. Ziyneti Kocabıyığın sağlık sayfasındaki başlık “Kemerle değişen hayat” ile başlayan yazısını bir nefeste okudum. Çok etkilendim.

“ Düşünün bir arkadaşınızla yola çıktınız. Uzun bir otomobil yolculuğundan sonra gideceğiniz yere neredeyse vardınız. Yaz günü, hava sıcak… Emniyet kemeri takmayı zaten sevmiyorsunuz. Tam varış noktasına birkaç kilometre kala trafik polisi arabayı durduruyor. Emniyet kemerinizi neden takmadığınızı soruyor ve gülerek pantolon kemerinizi gösteriyorsunuz. Takılı ya.. Polis gülmüyor. Cezayı yazıyor ve sizi gönderiyor. Siz cezayı da ödemişsiniz ya, Kemeri takmayı düşünmüyorsunuz. Sürücü arkadaşınız kontrol noktasından birkaç yüz metre sonra karşısına çıkan ölüm virajınını alamıyor. Birlikte 40 metrelik bir uçurumdan aşağıya düşüyorsunuz .

Semra çetinkaya 32 yaşında, biri 11, diğeri 7 yaşında iki çocuk annesi başarılı bir sigortacı iken hayatı tam da o virajda değişiyor… Kazaya ilk müdahaleyi jandarma yapıyor. Sürücü olay yerinde hayatını kaybediyor. Semra Çetinkaya arabanın sunroofundan çekilerek çıkarılıyor. Adana devlet hastanesinde olayın bilançosu çıkıyor. Kaburgalarda ve gögüs seviyesinde omurgada kırık Ağır ameliyatlar ve uzun süren yoğun bakım sürecinden sonra doktor o kahreden cümleyi  söylüyor:’Semra ayağa kalkma ihtimalin yüzde 1’ o anları tekrar yaşarken ‘işte o zaman benim öldüğüm andı. Diyor Semra Çetinkaya” ( Ziyneti Kocabıyık/Sağlık/ Türkiye Gazetesi)


Aralık ayının başı dünya engelliler günüydü.Emniyet kemeriyle değişen hayatlar o kadar çok ki, Semra Çetinkaya’nın başından geçenleri okuduğunuz bu makaleden sonra kesinlikle kısa mesafe bile olsa mutlaka emniyet kemerini takmak gerekliliğini anlamış bulunmaktayız. Semra Çetinkaya, herkese bu konuda örnek insan olarak karşımızda durmaktadır. Hayata küsmemesi, engellilerin sosyal hayata adaptasyonu ve hayatın içine girebilmeleri adına projeler geliştirmesi de takdire şayandır. Türkiye omurilik felçlileri derneğinin 2. Başkanlığını yapan Semra Çetinkaya’nın ibretlik hikayesi tüm engellilere örnek olacak şekilde karşımızda durmaktadır. Yaşadığı engelleri, tüm engelliler için kaldırmaya adamış kendisini. “Unutmayın ki herkes, bir engelli adayıdır” Yani her şey bir kazaya bakar!

Emniyet kemeriyle değişen hayatlar makalesinden çıkaracağımız sonuç, herkes kendisini bir engelli adayı olarak görüp, empati yapması gerekir. Engellilere hayatı kolaylaştırmak için çalışamaz mıyız? Herkes bulunduğu konumda, bulunduğu makamda karınca, kararınca bir şeyler yapabilir. Emniyet kemeri takmanın önemini anlatmaya gerek görmüyorum. Trafik kuralları, insanların emniyet ve güven içinde yolculuk yapması için düşünülerek, testlerden geçirilerek ortaya çıktığından, bizlere bu kurallara uymak düşer.

Bir dönem uygulanan, katılımın çok olduğu mavi kapak kampanyası devam ediyor. TOFD’ye (Türkiye Omurilik Felçliler Derneği) Türkiye’nin dört bir yanından mavi kapaklar geliyor. Mavi kapaklar dışında deterjan kapağından, diş macunu kapağına kadar bütün kapakları topluyorlar. 30 kiloya kadar gönderilen kapaklar PTT kargodan ücretsiz gönderilebiliyor. Geliri ile ne yapılıyor biliyor musunuz? Kapaklar Akülü sandalye ye dönüşüyor ve bir engelli kardeşimiz için umut oluyor, hayata tutunmasına yardımcı oluyor. Mavi kapak kampanyasına katılın. Sizde kardeşlerimizin umuduna ortak olun.  

 Kaynak: Türkiye Gazetesi         
       

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »