Eyvah! Çocuğum Tembel

Hamza Aslan



Ailelerin hayatındaki en güzel günleri, çocuklarının okula başladığı zamandır. Okula başlayan çocukların okul başarısı düşük olduğunda, anne-baba’nın yaptığı en büyük hata, eyvah! çocuğum tembel demeleridir. Aslında yapmaları gereken bir uzmana gidip danışmaları gerekirken, çocuklarında öğrenme bozukluğu veya dikkat eksikliği olabileceği hiç akla gelmez. Öğrenme bozukluğunu hiç düşünmeyen aile çocuk için “mahsus yapıyor” veya  “çocuğum tembel” şeklindeki suçlayıcı yaklaşım durumu daha da ciddi hale getirir.

Eyvah! Çocuğum tembel yaklaşımıyla beraber okul hayatındaki başarısızlık ve buna bağlı gelişen sosyal ilişkilerde problem yaşama, öfkeli davranışlar sonucunda depresyon riski ortaya çıkacaktır. Bu konuda Medical Park Gebze hastanesinde Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Seheryeli Yılmaz :” Bir çocuk veya ergenin öğrenme bozukluğu teşhisini alması için; zihinsel gelişimi yaşına uygun seyrettiği halde okuma, eğitim seviyesinde beklenenin altında başarı göstermesi ve bu durumun hem okul, hem de günlük hayatını büyük ölçüde etkilemesi gerekir. Öğrenme bozuklukları, okul çağı çocukların yüzde beşinde görülmektedir. Öğrenme bozuklukları içinde en sık görülen disleksi yani okuma bozukluğudur. Disleksi erkek çocuklarda, Matematik bozukluğu ise kız çocuklarında daha sık görülür. Öğrenme bozukluklarının oluşumunda temel etkenin genetik yatkınlık olduğu bilinmektedir.” demiştir.

Bu durum her ailenin başına gelebilir. O zaman ne yapmalıyız? Öncelikle panik yapmayın, sabırlı olun, suçlayıcı yaklaşımdan uzak durun. Öğrenme bozukluklarının içinde “ dikkat eksikliği ve hiper aktivite bozukluğu”  beraber seyreden bir durumdur. Öğrenme bozukluğundan veya hiper aktivite bozukluğundan şüpheleniyorsanız, hemen bir Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanına gitmelisiniz. Uzman değerlendirmesinden sonra ailenin sabırlı yaklaşımı önemlidir.

Uzmanın yönlendirmesine göre tedavide eğitimsel yaklaşım çok önemli olmaktadır. Öğrenme güçlüğüne eşlik eden psikiyatrik durum olursa ilaç kullanması da gerekebilir. Eğitimsel yaklaşımda, özel eğitim gerekebilir. Milli Eğitim Bakanlığının PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) kısımlarının vereceği rapor doğrultusunda kaynaştırma eğitimi adı altında özel programlar uygulanabilir. Ya da bir özel eğitim kurumunda, bu konuda eğitim almış öğretmenlerin uygulayacağı programlar sayesinde başarı kaydedilecektir. Ailelerin yaklaşımı çok önemlidir. Çocuklarınıza karşı suçlayıcı olmadan, sabırlı ve sevgiyle yaklaşırsanız, sonucun başarı olduğunu göreceksiniz.

Kaynak: Türkiye Çocuk Dergisi
              
            

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »