Kestane Deyip Geçme!

Yıldız Eryıldız




Uzmanların dediği gibi meyveyi ve sebzeyi mevsiminde yemek gerekiyor. Kış mevsiminde karpuz yemek ne kadar doğru olur? Tabi hamileler için sadece durum farklı olabilir. Halk arasındaki tabirle “aş ermek” durumunda canı istemesi dışında mevsiminde olmadığında tüketimi de sağlıksız olur. Kış mevsimi girerken, mevsiminde tüketilecek meyvelerden birisi de kestanedir. Aman kestane deyip geçme!

Kestanenin faydaları nelerdir? Kestane ile ilgili uzman görüşlerini aktaralım: “İnsan vücudunda kestane, kan basıncını ve kolesterolü dengeler, bağışıklık sistemini güçlendirirken kalbi de korur. Ayrıca stresin zararlarını azaltırken, kas yorgunluğunu önlemesiyle de dikkat çekicidir. Hastalıklara karşı koruyucu olmasının sebebi içeriğinde tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri olmasından kaynaklanmaktadır. Kolesterolü dengelemesiyle koroner kalp hastalıkları riskini de azaltmaya da yardımcı olur.”


. Hiç düşündünüz mü? 100 gram kestane yemenizin vücuda katkıları nelerdir? 100 gram kestane, insan vücudunun günlük vitamin ihtiyacının neredeyse yüzde yetmişini karşılıyor. İçeriğinde bulunan antioksidan bileşenler ve C vitamini, B vitamini, potasyum, demir, magnezyum sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

. İçeriğinde B vitamini olması büyüme çağında olan çocuk ergenler için çok faydalıdır. Büyümeyi desteklediği gibi, kırmızı kan hücre yapımında yardımcı olur. Gribe karşı da koruyucu etkisini söylemeden geçemeyeceğim.

. Diyet yapanların ara öğünlerde tüketebilecekleri bir besindir. Üç tane orta boy kestane bir dilim ekmekle eşdeğerdir. Lif açısından zengin olması tercih sebebidir.

. Diyabet ve böbrek hastaları dikkatli olmalıdır. İçeriğinde karbonhidrat seviyesinin yüksekliği, potasyum seviyesinin yüksekliği nedeniyle mutlaka doktoruna danışarak onların önereceği miktarda kontrollü tüketmeliler.   

. Kestanenin strese iyi gelmesinin sebebi içeriğinde bulunan potasyumdur. Potasyum kaslara ve vücuda zindelik verir.

. Çölyak hastaları, glutene alerjisi olanlar ve gluten intoleransı olanların rahatça tüketebileciği bir besin ve zengin vitamin içeriğiyle mevsiminde mutlaka tüketilecek kestane muazzam meyvedir. Aman kestane deyip geçmeyin. Burada saymadığımız bir sürü faydası olan kestane hakkında kısaca bilgi vermeye çalıştım. Her meyveyi ve sebzeyi mevsiminde tüketiniz. Sağlıklı olun, sağlıcakla kalın.          

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »