Hafızlara Robot Yarışmasında “En Popüler Takım” Ödülü

İbrahim Öztürk




Konya’nın Karatay İlçesinde Hafızlık eğitimi alan 300 civarındaki kız öğrenciye, bir hayırseverin desteğiyle açılan kursta Robotik Kodlama Atölyesinde; kodlama, yazılım ve bilgisayar teknolojisi eğitimi verildi. Konya bilim merkezinin düzenlediği yarışmaya katılan öğrenciler birinci oldular. 11 öğrenci Çinde düzenlenen 2018 Dünya robot yarışmasına (WER 2018 World Championship Contest)  katıldı. Yarışmaya katılan öğrencilerden Ebrar Uçar:” Çizginin üzerinde robotu tablette kodlayarak hareket ettiriyoruz. Robotik kodlamayı da, hafızlığı da çok seviyorum.” Dedi. 11 yaşındaki Sudenaz Karakaya:” Yarışmada iyi derece yapmayı bekliyorum” diye konuşmuştu. Ve Sudenaz Karakaya’nın dileği, gerçek oldu. 

Çin’in Şanghay kentinde düzenlenen bu yarışmada, değişik ülkelerden 7 bin yarışmacı arasında hafızlara Robot yarışmasında en popüler takım ödülü verildi. Ödül alan takımımız performanslarıyla dikkatleri çekerken sahneye de Türk bayrağı ile çıktılar. World Educational Robot (WER) Türkiye başkanı Salih Kükrek  AA muhabirine takımla ilgili verdiği bilgileri aktaralım:” Hafız öğrencilerimiz, bu yarışmada, Türkiye’yi temsil etti. 2018 Dünya Robot yarışmasına 50 ülkeden 3-18 yaş kategorisinde 7 bin katılımcı yarıştı. Şanghay’daki finalde en popüler takım ödülünü aldı. Bayrağımız Çin’de dalgalandı. Heyet olarak büyük mutluluk yaşadık. Yarışmaya dünya genelinde 500 bin başvuru yapıldı ama Şanghaydaki yarışmada yedi bin kişi yarıştı.

Yarışmaya katılan takımların çoğunluğu erkeklerden oluşuyordu. Kız çocuklarının ilgi göstermediği programda, grubumuz hünerleriyle inanılmaz dikkat çekti. Robotla ilgili uygulamaları beğeni kazandı. Hafızlarımızla seyircilerin neredeyse hepsi gelip fotoğraf çektirdi. Özel bir ilgi vardı. Türkiye’de böyle bir eğitim verildiğini öğrenen organizatörler, öğrencilere özel ilgi gösterdi. Çocuklar ise inanılmaz mutlu oldu ve ufukları açtı. İki gün boyunca yarışma ve fuarda bulundular” demiştir.

Bir hayırsever’in yardım ve desteğiyle başlayan kodlama, yazılım, bilgisayar teknolojisi eğitimi serüveni sonunda ödülü aldılar. Ülkemizin de 4. Sanayi devrimini dünyaya entegre bir şekilde yapması gerekiyor. Bunun içinde yapay zeka, siber, fiziksel sistemler ve internet ağlarını iyi bilen uzman personelin geliştirilmesi, özellikle yazılım ve kodlama da gelişim için küçük yaşlarda başlayacak eğitimle bu mümkün olacaktır. Milli eğitim bakanı Ziya Selçuk, yapay zeka, kodlama ve yazılımla ilgili çalışmaların desteklenmekte, müfredata dahil edilmesi gerektiğini söylemiştir. Bu konuda yeteneği, ilgisi ve merakı olan kız, erkek, herkese imkan tanıyabilmeliyiz. Herkes karınca, kararınca bu çalışmalara destek vermelidir.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi                              

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »