KULLANIMDAKİ PROGRAMLAMA DİLLERİ

İbrahim Öztürk




Dünyadaki en büyük teknoloji devlerinin kullandığı, kullanımdaki programlama dilleri, hem kazandıran, hem de çok kullanılan dillerdir. Bu programlama dillerini, teknoloji şirketlerinde çalışmak isteyenlerin bilmesi gerektiğini belirtmek istiyorum. Dünyada kullanımda olan birçok programlama dili var iken, bunun yanında en çok tercih edilenlerin de var olduğunu belirtmek isterim. Kullanımdaki programlama dilleri ve en çok kullanılan bu dillere bir bakalım;

. Python, Guido Van Rossum’un geliştirdiği dilin adı Pythondur. Google ve youtube gibi teknoloji devlerinin kullandığı, uzay teknolojisinde, web uygulama geliştiricisi hatta NASA’da da kullanılan programlama dili Pyton’a hakim olanın iş konusunda sıkıntısı olmayacaktır. Popüler, birçok kullanıcısı olan Youtube, İnstagram ve Reddit gibi uygulamalarda Pyton programlama dili ile yapılmıştır.

. C Programlama, bu programlama dili de Dennis Ritche tarafından 1970 yılında geliştirilmiştir. Ancak eski bir dil olmasına rağmen, programlama dilleri arasında popülerliğini korumaktadır. Az bellek kullanması onu avantajlı kılıyor. Birden fazla programlama dili öğrenmeniz gerekiyor ise önce C ile başlamanız iyi olacaktır. Sonrasında C++, PHP ve Objective C gibi dilleri de öğrenmeniz için ilk adım niteliği taşır.

. Java, birçok bilgisayar kullanıcısı tarafından kurulan bir uygulamadır. Java’da bir bilgisayar programlama dili olarak en çok kullanılan diller arasındadır. Java programlama dili James Gosling tarafından 1990 yılında geliştirilmiştir. Java’nın özelliği bilgisayarlar, akıllı telefonlar, akıllı cihazların olduğu alanda kullanılması ve aynı zamanda android geliştiriciler tarafından da tercih edilmektedir. Birçok oyunun(Angry birds gibi) yazılımında java kullanılmıştır. Java uygulamasını iyi bilen tecrübeli olanlar için yazılım mühendisi, JEE uygulama geliştiricisi ve çözüm geliştirici gibi isim ve ünvanlar kullanılmaktadır.

. Ruby, bu programlama dilinin özelliği, bütün işletim sistemlerinde çalışabilmesi olarak göze çarpmaktadır. Yukihiro Matsumoto tarafında geliştirilen Ruby pogramlama dili yazması, anlaması ve öğrenme açısından kolay bir dildir. Gelişime de açık bir dildir.

. C++ C++, Kullanım alanı daha çok oyun motorları ve muhasebe alanında kullanıldığı için C’ye göre daha gelişmiş bir dil olması ve finansal algoritmalar, web tarayıcıları, grafik sürücüleri gibi uygulamalarda kullanılmaktadır. Dünyaca ünlü Oyunlar olan Fifa ve Call of Duty,  C++ ile yazılan oyun motorları tarafından yapılmıştır.

. C# C#, Bu programlama dili Microsoft tarafından geliştirilen bir dildir. C# programlama dili Msn, Bing, Windows Phone işletiminin geliştirilmesinde bu dil kullanılır. Bu dilleri bilen, hakim olan, çok rahat dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinde çalışabilir. Birçok teknoloji şirketi kullanımdaki programlama dillerini bilen programcı aramaktadır. Yazılım ve programlama geleceğin meslekleri arasında en göz kamaştırıcı olanlar arasında                       

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »