Sosyal Medya Bağımlılığınız Var mı?

Hamza Aslan




Akıllı telefonlar, bilgisayarlar, tabletler hayatımızın bir parçası olmuş iken, insanın teknolojik cihazlarda günlük ne kadar zaman geçirdiğine bakması gerekiyor. Bu konuda uzmanlar sosyal medyada geçirilen zamanın, sürekli uzama durumu var ise bireylerin “sosyal medya bağımlılığı” var mı? diye kendini sorgulaması gerekiyor. Türk toplumu sosyal medyada ne kadar zaman geçiriyor? Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, türk toplumu günde üç saatini sosyal medyada geçiriyor.

Üsküdar Üniversitesinde NPİstanbul Beyin Hastanesinden uzman klinik psikolog Çiğdem Demirsoy bu konuda şunları söylemiştir:” Alkol veya madde bağımlılığı gibi, internet ve sosyal medyanın aşırı kullanımı sonucunda gelişen bağımlılıklar, çeşitli uyum problemlerinin yanı sıra duygu durum bozukluklarına, algı bozukluklarına, asosyal kişilik bozukluklarına yol açıyor. Sürekli beğenilme ve onay beklentisi, beğenilme bağımlılığına yol açmaktadır. Sosyal medyayı yoğun kullanan kişiler, elinde olmadan yaptıkları paylaşımların kaç dakikada, kaç beğeni aldığını kontrol etmeden geçemiyorlar. Bu durumun bir özgüven eksikliğine neden olduğunu ve aşırıya kaçtığında bir ruh sağlığı problemine dönüşmektedir.”

Psikolog Çiğdem Demirsoy,  Sosyal medya bağımlılığının aile üzerinde etkiler hakkında; sosyal ağların aile ve evlilik hayatına olan zararının, eşler arası zaman çalmadan daha fazla olduğunu, eşinin ilgisinin sanal olarak bile başkasına yönelmesi güven kaybına yol açtığını belirtmiştir. Sanal ortamda başlayan arkadaşlıkların çabuk ilerlemesi istenmeyen durumlara ve ailelerin yıkılmasıyla sonuçlanmaktadır. Sosyal medya bağımlılığının azaltılması için ne yapılması gerekmektedir?

Sosyal medya bağımlılığının azaltılmasının ilacı aslında “aile sevgisi”dir. Sosyal medyada geçirilen zaman, eşler arasındaki iletişimin azalmasına, problemlerin çözümsüz kalmasına ve sonuçta uzaklaşma, kopma kaçınılmaz olmaktadır. Aileyi ayakta tutacak olan anne, babadır. Anne, baba çocukların eğitiminde rol modeldir. Çocuklar, anne-babayı örnek aldığından sosyal medya ortamından çeşitli etkinliklerle uzaklaşmak, ailece zaman geçirmek önemli olmaktadır. Aile sevgisiyle, eşler ve çocuklar için yaşanılacak ortamın sağlanması önemlidir. Bu ortamı sağlayacak olan ise anne ve babadır. İnternet ve oyun bağımlısı ergen ve gençlerin bundan kurtulması ve bağımlılığın azaltılmasının, aile ilgisi ile sağlandığı akademik çalışmalarla ispat edilmiştir. Her şeyin aşırı kullanımı ve az kullanımının zararlı olduğunu, doğru olanın vasat yani her şeyin ortası, ne aşırı ne de az orta halli kullanımın uygun olduğunu büyüklerimiz buyurmaktadır. Sosyal medya bağımlılığınız var mı? sorgulayın.

Kaynak: Türkiye Gazetesi, Habertürk . com                            


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »